I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, July 23, 2009

ComBo DinneR

Ni lah menu melayan angin M yg semakin parah..dan jugak menu kunun lah nak berdiet..ahahaha..ye je kan..apa2 lah yg penting mengenyangkan..modify sikit dr resepi dlm License To Grill..layanz...

eGGleSS CaraMeL PuddinG


Ni yelah first time punya percubaan mmbuat pudding caramel sendiri..mmg jadi..mmg puas hati..Ni resepi yg ku cilok dr MYR..eggless..thank you sesangat kepada penyumbang resepi..

PenYakit Dah BerjanGKit


Huhu ..kalau dah penyakit Big M melanda...memanglah..banyak juga project mencuba2 resepi minggu ni..siap menjadi org yg dipertanggungjawab masak untuk birthday baby Halim..so layan lah gambar yerk...happy sgt sebb resepi semua menjadi...alhamdullilah

Monday, July 13, 2009

MuffIn Oh Muffin

Minggu nih projek me muffin dari dapur Rinnchan..Pandan Muffin..

Yang ni plak Muffin Prune..sedap..

Thursday, July 9, 2009

MakaN MalaM Ku InI

Semua dah dihidangkan...aduhai nape slalu lupa dgn sudu?..nasi pun x senduk lagi...ni excited nak posing lah nih..hehe..yang penting baca doa sebelum makan...Bismillah..Sila lah semua..

SiRaP LiMau Ais

Slalu tuh lantak air apa je lah yang ader dalam peties..tapi hari nih kemas2 peties ku yang dah macam store Tesco..terjumpalah stok air gula yang aku x dapat pastikan dari mana aku dapat..Mungki waktu kenduri di kampung atau kenduri di rumah cik.A..erm..nampak plak limau tipis..bancuh jelah..tapi aku guna air sejuk jerk..x tambah air pun..lutut ku yang problem nih mmg pantang dgn ais agaknyer..jadi..kenalah pantang..ecceh...iyerk je pantang ku nih..kalau mkn kat luar sapu jerk ais cube tuh..

PeToLA TumiS


Hehe sayur favorite aku..ni sajalah..lebihkan kuah dia..yummy..yummy..

BuTTer Prawn

Rasa mmg ader tapi bab mengirai telur tuh hancur ...hehe..tak jadi langsung...xper percubaan pertama..kena tanya guru nih...dah lama nak buat butter prawn nih..tapi hangin membuat tuh baru semalam sampai..tergiang2 rasa tekak nih..ewah..walau hasil x memuaskan..akan dicuba sekali lagi hingga berjaya..Resepi nih aku amik dari dapur K.Nor lagi..C & P resepi dari k.Nor..

Bahan- Bahan:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam minyak utk menggoreng
Cara-Cara:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan.
Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.Matikan api bila minyak tu panas2.
Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

Tips dari Hana
Buang tali pusat telur tuh untuk mengelakkan dari tersumbat pada acuan roti jala.

Wednesday, July 8, 2009

SamBaL PecaL

Aduhai..lama tak menghapdet disini...lepas ke satu masaelah..ke masaelah yang lain..semua pic2 resepi dlm hp ku x dapat nak dtransfer ke pc..gelap skrin nyer..x nampak satu hapa..xpelah..memang nak minta beli hp baru tuh..hehe..menu kali nih aku cilok dari dapur hana dari jepun tuh..cuma ader lah modify skit sambal kacang nyer mengikut selera pedas dan kesenangan ku...


Bahan - Bahan untuk dicelur
Ulam2 pilihan anda..
Untuk aku hari ini:
Pucuk ubi
sedikit tauge
kacang panjang
Bahan - bahan untuk di goreng
Tauhu
Tempe (aku x guna pun )
Bahan- Bahan lain
Sengkuang
Timun
Pegaga
Ulam Raja dan u lam lain yg sewaktu dgn nyer (x perlu celur)
kalau nak add petai / jering tepulang lah selera anda.
Sambal kacang.
10 Paket kacang manis
3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
10 biji lada api
sedikit garam
sedikit gula
air asam jawa ( banyak , sikit terpulang kepada kepekatan kuah yg dikehendakki)
Cecara
Blend semua bahan.Sesuaikan rasa.Siap untuk dihidang.

Thursday, July 2, 2009

ReNDang DaGiNG

Hehe..ader hati nak membuat rendang daging...walaupun dah ikut resepi yang tertera kat majalah saji tuh..bila dah siap..x nampak cam rendang pun..alahai...nampak cam kari pekat jerk...tapi xpelah..rasa juga rendang nyer..dan lepas tekak nak makan rendang..niat tuh nak simpan untuk sahur..akhirnyer terlajak..sahur air jerk...hehe...