I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, April 30, 2010

A Cup Of Love A Token of FriendShIp

First of all...Peace be upon you..:) Salam Jumaat penghulu segala hari..hehe..gumbira didalam hati beta..yang tersayang dah pulang dr outstation..hehe..takder lah rasa sorang-sorang lagi..ahaks..so b darling...Welcome back..:))Sebenarnya.. kat office haku tuh ader new QS..so sibuk-sibuk cerita pasal baking membaking nih..aku terasalah nak buatkan dia sesuatu..a token of friendship..kindda welcome her to the office..hahaha..benda yang lama sungguh haku tak buat sejak balik JB..yelah dulu ofis besar..offismate bertukar ganti..so ader sahajalah makan2 meraihkan staff baru atau pun farewell party.Ditambah dengan yang tersayang balik hari nih..dan juga sebab asyik baking untuk customer..tekak sendiri nak merasa juga..jadi mood aku tuh pun bersemangat habislah yerk..Resepi Marble cheesecake ni dah ader resepinyer kat dlm blog nih..kalau nak tgk atau cuba buat klik sini..

Versi kali nih haku tak mau buat sebiji besar2..sesah nak bahagi2..buat dalam version cupcakes..kira nih mini marble cheesecake lah yerk..Senang dan mudah nak makan kan.Macam-macam gaya deco yang haku buat..sajalah suka-suki..:)

Bentuk standard lah ala-ala logo MAS..hehe..

Ader juga version blueberry cheesecake..

dan..Version..You are my itsy bitsy tiny winny..yellow polkadot bikini...(lama tak dengar lagu nih..)
:)) Enjoy!!

Thursday, April 29, 2010

BenDi GoRenG


Menu orang bujang nih..mmg mudah..jenis masak campak2 jerk..sebenarnyer..niat dihati melayan org yg minat dengan brandi( gaya P.Ramlee dalam Ahmad Albab ) hehe bendi.Haku nih minat jugalah dengan bendi nih..kalau dibuat ulam, atau dicampur dalam asam pedas atau kari..aduhai..mmg hilang dulu lah bendi-bendi nih semua dr mangkuk lauk.:)tapi syarat nyer bendi nih kena sebatang-sebatang.. tapi nak buat bendi goreng nih takkan nak sebatang-sebatang pulak..jadi bila kena hiris tuh..aku jadi tak berkenan..sbb yelah bendi kan ader lendir-lendir..kurang sikit selera haku tapi sebab yang tersayang tuh minat bendi goreng..layanzzz....Niat dihati nak cuba masakan bendi dr dapur Kak hana Jepun atau dr dapur CMG kita yg fofular tu..tapi bila tengok kat rumah tuh semua bahan takder..jadi resepi bendi goreng yg simple jelah yerk.Rasanya semua terror masak kalau setakat yang goreng2 begini..So..layang gambar jelah..nanti kalau masak bendi yang pelik2 sikit tuh..haku includekan resepi untuk rujukan bersama yerk..:)

Wednesday, April 28, 2010

Royal Albert


Aduhai..sedapnyer mata memandang..sungguh indah dan berseni..kalau sudah berminat..mmg tak boleh nak kata hapa..Dipikir-pikir ade juga org yg diluar sana yang menjadi pengumpul-pengumpul setia.Baru lah aku teringat..dalam dunia nih mmg lah ader org yang jenis minat masak..buat kuih..mengemas rumah..lipat baju atau yang jenis suka menghias rumah.Org Jawa kata sungguh teratin!! Tersenyum bila tringat rumah mak angkat haku di Kulai..walau ruang rumah yg agak terhad..dia mampu menghias dan menyusun rumah dengan cantik hingga tak terasa pun rumah bersepah walau banyak juga barang2 hiasan yang diletakkan diatas lantai sahaja.Untung juga untuk suri rumah yg mendapat sokongan dr suami yerk..So apa lah yang aku merepek nih kan..tentu lah pasal set pinggan mangkuk!!

Cerita pinggan mangkuk nih memang sinonim dengan pompuan tak kira lah mengumpul pinggan mangkuk mahal macam Royal Albert nih ataupun pinggan mangkuk hadiah sabun cuci pinggan..ishk..ubat gigi pun bg pinggan kan sekarang.Dulu arwah mak rajin betul mengumpul pinggan percuma dr Sabun pencuci putri Mas..berdozen2 arwah menyimpan..masa tuh aku terpikir nak buat apalah mak nih simpan pinggan mangkuk banyak2.Tapi sekarang aku tersenyum..aku tahu jawapan nyer...bila kenduri kendara..tak payah lah nak pinjam meminjam lagi..stok pinggan berlambak-lambak..kat rumah..yelah pinggan kaca dulu bukan macm skrg..tipis2 kan.Tapi kalau untuk jenis pinggan mangkuk berjenama nih..aduhai sayangnyer nak dibuat basahan..guna jelah Claytan pun dah ok.Mmg kalau dapat..dijadikan perhiasan lah shj.Tapi jenis yang minat dengan brg2 seperti ini..ianya bukan terhad kepada pinggan mangkuk sahaja..macam2 ader, tempat lilin, bekas simpan barang, kotak tisu, perhiasan dinding..pokoknya macam2!..kalau uols nak semak kat mana nak cuci mata tgk pinggan2 yg cantik2..kalau ader duit lebih bolehlah jugak cekau satu..ader skim bayaran mudah lagi..(tolong pomot nih ) click kat link2 di bawah yerk. :)

1.Mat Gebu Antique Corner
2.Lynns Cottage
3.Beautiful Pottery
4.Jija Lovely Cottage
5.Anum Cottage

Tuesday, April 27, 2010

SweeT SoUR FiSh

Hehe..nilah dia antara menu yang paling aku suka buat..Ni kaedahnak menghabiskan stok ikan dory dalam peties lah nih..masak sweet sour dengan stail ku sendiri..Thanks to ready made sos yang berlambak2 kat pasaraya2 nih.Beli jelah mana-mana jenama yg berkenan di hati.Macam haku nih guna sweet n sour sour jenama Life.Ni jenis main masak campak2 lah..yang penting rasa ader..pewut pun kenyang..alhamdullilah.Resepi? semak kat bawah nih yerk.

Bahan-Bahan:-
200gm isi ikan/filet ikan
1 labu bawang besar
3 Ulas bawang putih
1/2 lada benggala
1 biji tomato
2 sdb sweet n sour sos
2 sdb air

Cara-Cara:-
1.Goreng isi ikan dengan tepung.ketepikan
2.Tumis bawang, lada benggala,bawang putih hingga naik bau
3.Tambah sos, air, tomato dan isi ikan
4.Biarkan kuah mendidih dan memekat sedikit.
5.Sesuaikan rasa.

BuBUr KAcaNG HiJau

Peace be upon you.

Aduhai musim durian datang lagi..bau durian nih mmg lah tersangat mengancam kan..tapi untuk haku..lebih suka layan durian kampung dari durian D24 dan yang sebangsa dengannyer..dari durian nih lah selain dimakan mentah boleh juga menghasilkan produk2 sekunder.Bubur, tempoyak, lempuk, jem..dan dari produk sekunder menghasilkan menu2 yang lain..masakkan lauk pauk yang dicampur dengan tempoyak..kuih bakar menggunakan lempuk durian..kuih muih dengan jem durian..ishk..pendek kata..mmg best lah raja buah nih..Minat durian nih agaknyer diperturunkan dari arwah mak haku kepada ku..bagilah sebakul durian pun haku boleh duduk menghadap..dan tak rasa panas pun kalau makan banyak durian nih..cuma bila umur bertambah ni kan sendiri mau ingatlah..nak jaga makan yerk..Beli kacang hijau kat Tesco nih mmg dah lama..niat tuh mmg nak buat lah bubur kacang hijau letak durian..fuhh..pulak tuh Kak Nina dah tayang dulu bubur kacangnyer kat FB kan..makin bersemangat lah haku nak buat juga..tapi sebab dah tak boleh nak tunggu durian..haku rebus jerk kacang tuh..takpelah kali nih makan bubur kosong jerk..asal terlepas kepingin nak makan bubur kacang kan..cerita pasal bubur kacang nih..ader juga yg selain durian..depa tambah halia.nih kes nak buang hangin dalam badan lah kan..:)..kalau sesapa nak buat bubur kacang cara haku..mai tgk resepi :- :)

Bahan-Bahan
1 1/2 cawan kacang hijau (bersih, basuh dan toskan)
3 cawan air
2 cawan santan pekat
1 buku gula melaka (masak dengan 1/2 cawan air atas api kecil hingga gula larut, tapis)
2 sdb gula
Secubit garam

Cara-cara:-
1.Rebus kacang dengan air tambah secubit garam sehingga kacang empuk.
2.Setelah kacang kelihatan pecah dan empuk tambah air gula melaka yang telah ditapis bersih.
3.Tambahkan dengan santan, kecilkan api supaya santan tak pecah
4.Masa ni kalau nak tambah durian boleh tambah durian..tapi kurangkan gula sebab durian dah mmg manis.
5.Sesuaikan kepekatan bubur ,kalau nak cair lagi boleh tambah santan cair atau air pun boleh ( stail haku suka berkuah..dah nama pun buburkan )dan kemanisan..tambah lah gula kalau nak lebih manis lagi.

Saturday, April 24, 2010

SeDiakan Payung SebELum HuJan

Peace be upon you.

Selamat berhujung minggu..aduhai..minggu ke tak minggu..ade sahaja tugasan yang nak disiapkan.. tapi N3 kali nih sajalah haku nak share tentang hobby kakak aku yang aku rasakan..mesti ramai jugak yang mempunyai hobi yg sama kot??Mengumpul payung!!Kakak haku nih payung lain dia tak mau kumpul..payung Avon je yang dia kumpul.Ni adalah sebahagian sahaja dari koleksi beliau..aderlagi kat atas loteng tuh..ishk cantik2 jugak payung Avon nih yerk..nak kecek sekaki payung pun tak diberi..Amboi sayang beno dia dengan koleksi nyer nih..Bercakap tentang payung..musim2 hujan nih..kenalah selalu sedia payung..almaklum bila petang hujan turun mencurah2..haku nih selalu je terlupa bawa payung..bila hujan mmg lencun lah..bukan hapa selalu kena hujan nih pun bukan elok sangat kan..Untuk kakak2 ku khas nyer dan penduduk Johor amnyer..kalau ke Jom Heboh hari nih..jangan lupa bawa payuh besar2 sikit.bawak sorang satu payung pun tak hapa .musim hujan petang nih..kalau runtuh hujan nak berteduh kat manalah nanti yerk kat Danga nuh.Selamat berhujung minggu untuk semua yerk.Selalu lah jaga kesihatan dan TAKE CARE!! :)

Lempeng Oh..LeMpeng!!

Ishk..hujan-hujan nih mmglah..nak makan yang berat2 je rasanyer..bila dah makan kenyang tuh..sejuk2 mula lah mata pun layu jer..sedap betul melayan mata yang ngantuk..perut kekenyangan.. Untuk melayan menu malam tadi..haku buat lempeng ikan bilis..bercecahkan sambal sardin lebih semalam..yelahkan..hidup makan sorang..sardin tin kecil pun layan 2 hari.Sambil makan lempeng nih teringatlah kenangan-kenangan lama..lempeng nih boleh haku katekan peberet arwah ayahanda ku yang tercinta..Dulu-dulu..kalau makan malam tuh..menu dia lempeng lah sesaja..Lempeng nyer kena tebal2.Garing.hehe..Macam-macam version lempeng lah yang arwah mak buat antaranya..Lempeng kelapa, pisang, udang, ikan bilis atau lempeng kosong atau org panggil lempeng batak..cicah pulak dengan kuah asam pedas ikan sembilang atau kuah kari kepala ikan mayong.Aduhai..sayu je rasa hati nih kalau ingat kisah-kisah dulu...:( .Resepi lempeng nih mudah lah bebenor..tapi ader juga lah yang kan berkenan tanya resepi lempeng ikan bilis nih..erm..xperlah..bukan semua org tahu kan?..so kita check apa bahan2 untuk lempeng ikan bilis nihBahan-Bahan:-

1 1/2 cwn tepung gandum
1 labu bawang
Segenggam ikan bilis
Sedikit garam untuk perasa
Air suam secukupnyer.

Cara Membuatnya :-

1.Tumbuk ikan bilis dan bawang hingga sedikit lumat
2.Campurkan bahan tumbuk dengan tepung
3.Adun dengan air mengikut kepekatan yang disukai dan tambah garam untuk perasa.(Haku akan buat adunan yg cair sedikit.Lempeng akan lembut walau pun dah sejuk )
4.Panaskan minyak dalam kuali dan tuang adunan tepung
5.Goreng garing dan hidang dengan pencecah atau boleh juga dimakan begitu sahaja.

Thursday, April 22, 2010

CupCakes StaNd

Sebenarnyer project nih dah almost 2 week yang lepas..fuh..bersemangat betul nak buat project ni..dengan rujukan dari cake journal...salin semua bahan2 dan langkah..balik kerja apa lagi..terus pi kedai cenderahati perkahwinan..beli semua bahan..dan sampai rumah terus duduk mengadap.

Cupcakes stand yang haku buat nih can fit almost 24pcs medium size cupcakes.
Mmg lah puas hati dengan hasilnya.
Ni testing dengan dummies dulu..lepas nih mestilah nak gayakan dengan cupcakes sebenar..apa kata malam nih? hehehe..tunggu...

Tuesday, April 20, 2010

MinGGu TempaHAn Cakes!!

Fuh.. Minggu nih aderlah minggu yang begitu mencabar minda dan tubuh badan ku ini..Mmg menuntun masa dan tenaga..Jika begini kehidupan seorang baker..aku mmg tabik spring pada home bakers semua..fuhh..dari hari Jumaat lagi aku dah bertungkus lumus ..planning untuk pesanan dari Bella nih..terima kasih lah pada Bella kerana memberi kepercayaan sepenuhnyer pada ku untuk membuat 2 biji kek sempena majlis pertunangan kawan baik nya.Kerana kek nih nak dihantar pada hari Sabtu..malam Jumaat lagi kek semua dan siap dibakar.Sebiji Cheesecake dan sebiji Choc.Moist Kukus.Subuh bangun buat coklat ganache dan siram kat atas kek Choc.Simpan dalam peties.Cadang tuh nak decorate pada tghari Sabtu bila balik kerja.Perfect Planning. Tiba-tiba SMS berbunyi.....jeng..jeng..Bella tambah order..alhamdullilah..2 biji cheesecake..1 cheesecake untuk birthday dan 2 CMC..Fuhh..didalam hati..boleh ke aku siapakan semua nih..nasiblah order tambahan ni nak amik hari Ahad.Balik kerja bergegas ke Tesco beli barang kek .Balik rumah terus ready nak menghias kek..ingat nak cuba menghias kek dengan coklat modelling..tapi coklat ku tak mencapai tahap konsistensi yg menepati piawaian..ahaks..akhirnya..bancuh buttercream dan ini lah ..hasilnya..kek coklat nih digunakan pihak perempuan untuk diberikan pada pihak lelaki.




Untuk pihak perempuan pulak kek cheesecake..Bila masa dah time untuk delivery..hujan turun dengan lebat..biasalah sekarang mmg musim hujan petang kan..dalam hati takpe..boleh call teksi..tup... aku takder kredit!!! cis.. penyakit gelabah ku datang..sapa nak tolong nih..kedai jauh nak menopup..arrghhh...nasib ader Active10..Terima kasihlah sahabat ku yg jauh di Shah Alam nun..tolong menopup kan..hehe..jauhnyer aku minta tolong..call cab..dan deliver kek ke Taman Rinting dalam hujan lebat..balik semula kerumah dan start again untuk order Bella untuk hari Ahad.


Happy birthday Diana dan Congratulation untuk Mahani.Terima Kasih untuk Bella diatas kepercayaan mu kepada ku..Jangan serik yerk..minta maaflah untuk mana-mana yang terkurang..:)

Wednesday, April 14, 2010

MArble CheeSeCake

Alhamdullilah..Masa mula2 buat cheesecake ni..berdebar sesangat..almaklum tak pernah buat ..pertama kali dalam hidup..asyik mengintai oven jerk..bilalah nak masak..macamana dia jadi..hehe.. bila dah masak tuh..wollahhh..enak banget..tersenyum puas sampai ke tinger..tapi kisah beberapa bulan yang lalu..hari nih aku ulang tayang resepi nih semula..pssstt..dah dapat tempahan untuk ciskek nih pun..Alhamdullilah..terima kasih lah kepada yang sudi merasa air tangan ku ini..resepi nih mula2 nampak didapur Rinchan tapi rasanyer tuan empunya resepi ni dr dapur kak Jasmeen..lepas tuh nampak plak kat dapur kak.Nor..di dapur CMG pun rasa nyer ade jugak..whoooa ..mesti lah hebat resepi nih kalau didapur pakar2 memasak semua nyer dah pernah mencuba.Resepi nih haku amik dari dapur Rinchan

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor (guna 1 cawan )
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.


Ni antara tips yang aku dapat tentang ciskek sebagai panduan di masa hadapan:-
1.Bakar ciskek pada suhu yang rendah contoh dlm resepi nih 175 celcius aku bakar guna 150 celcius dengan masa 30 minit.Ini adalah untuk mengelakkan cis bertukar menjadi kekuningan kerana suhu yang tinggi.

2.Cucuk dengan lidi untuk test ciskek.kalau yang melekat kat lidi tuh cis yang terlalu cair..sambung masak..tapi kalau yang melekat kat lidi tuh cis yang kelihatan berbentel..tuh tanda nyer ciskek dah ready.

3.Sewaktu memotong ciskek celup pisau bersih dalam air panas sebelum memotong untuk menghasilkan potongan yang kemas dan bersih.

Yang ni sajalah aku tukarkan corak lorek nyer tuh..siap dibungkus untuk Cik Nana yang menempah..terima kasih yerk.

Monday, April 12, 2010

Menu..CinCai..

Bila penyakit 'M' melanda..tapi perut sedang berkeroncong..inilah dia padahnyer..guna apa sahaja bahan yang ada dalam peties..ada ikan merah..daging sepeket sedikit kacang buncis..erm..hari nih main masak campak2 je lah yerk..Sebab resepi tersangat lah simple..rasa semua org pun tahu nak masak kan ..jadi layan gambar jelah yerk.


SUP IKAN MERAH

DAGING GORENG BLACK PEPPER DENGAN KACANG BUNCIS

Alhamdullilah..dengan rezeki yang diberikan oleh Allah SWT.Gendang gendut tali kecapi..kenyang perut senang hati.. :)

Friday, April 9, 2010

PeaCH TaRT

Resepi nih hamik dari dapur org di Seberang tambak nun..tapi tak tahu plak nama dia siapa..godek2 nak gak tahu nama dia..tapi tak pula tertera di dalam keterangan about me dalam blog beliau.Tapi takpelah..yang penting mmg happy sesangat kalau singgah di dapur Happy Home Baking nih.Banyak betul idea2 tuan rumah..tips2 yang boleh dicedok..sampai tak tahu nak buat yang mana dulu..Since bahan2 untuk resepi Peach tart nih mmg tersedia dirumah..so inilah dia projek masak2 kita malam tadi..org malam2 makan nasi..haku malam2 makan tart..layan...Minta izin lah kepada tuan rumah CnP resepi nyer kat sini..buat rujukan dimasa akan datang ..:) Terima kasih.

Ingredients:

(make one 18cm tart) ( haku guna 24 cm )

pastry:
80g cake flour (or plain flour) ( haku guna 120g)
20g grounded almond powder
30g caster sugar (guna 1sdb gula shj )
40g unsalted butter , soften at room temperature ( guna 60g)
1 tablespoon (15g) lightly beaten egg( guna Gred A)

filling:( double the size )
10g cake flour (or plain flour)
80g grounded almond powder
50g brown sugar( guna 80g )
60g unsalted butter, soften at room temperature
1 egg, lightly beaten

2 tablespoon Rum (I omitted this) ( I follow)
some canned peach slices, well drained ( boleh tukar pada pear/ epal )
icing sugar for dusting

Method:
Pastry base:
  1. Lightly grease an 18cm tart pan, set aside.
  2. Toast almond powder at 100 degC for 10 mins. Stirring in between. Let cool.
  3. Sieve flour and almond meal. (The grounded almond powder I used are too huge to pass thru the sieve...so I simply threw them back into the sieved flour!) ( haku buat perkara yang sama juga)
  4. With a manual whisk, cream butter and sugar till light and fluffy.
  5. Add in the egg, very gradually, whisking the batter till well mixed each time the egg is added.
  6. Sieve over the flour/almond meal mixture in 2 to 3 additions into the batter. Fold the mixture gently with a spatula.
  7. Form and shape the pastry into a round ball. Roll out the pastry in between 2 sheets of cling wrap or baking paper (I used two sheets of cut-out plastic bags) to about 23cm in diameter.
  8. Remove one side of the cling wrap or baking paper. Place it over the prepared tart pan. Mould the pastry into the tart pan, smoothing the edges and the rim carefully...if the pastry is too soft to handle, chill it in the fridge for 10~15 mins. (I didn't have any problem with it.)
  9. Chill the pastry in the fridge for 20mins.
  10. Use a fork to poke holes on the pastry. Brush the top of the rim with egg wash. (I did this with my fingers.) Bake in pre-heated oven at 180 deg C for 10 ~12mins until the edges are slightly browned. Let cool completely.

    filling:
  11. With a whisk, cream butter and brown sugar till the mixture turns fluffy. Add in the egg gradually, mix well each time the egg is added.
  12. Add in grounded almond powder. Fold with a spatula till well incorporated. Sieve over the flour onto the mixture. Mix with a spatula. Add in rum and mix well.
  13. Spread the filling onto the cooled pastry base. Ensure that the edges are filled up. Line with peach (or pear) slices. Make sure the slices are well drained. Bake in pre-heated oven at 170 deg C for 30 ~ 35 mins, until the edges and filling turn golden brown. Let cool, and dust with some icing sugar.
Resepi yang akan diulang buat sekali lagi..mmg best rasanya..

Wednesday, April 7, 2010

ChOColate Custard MuFFin

CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN



Perjalanan resepi ni..mmg stlah panjang susur galurnya..tapi yang ini aku CnP dari dapur Kak Nor nun di Terengganu sana..Minta izin nyer ye Kak...

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack) ~ no stock, k.nor ganti dgn gula perang (miss follow)
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ k.nor guna cooking choc biasa( miss follow lagi)
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna* ~ no stock jd guna tepung gandum biasa jer( lagi..lagi..miss follow)
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.

*Menghasilkan 12 biji cup.

# ni utk peringatan K.Nor ( dan untuk miss juga) di kemudian hari bila nak buat lagi muffin ni..
  • kurangkan gula dlm bahan B dr 50gm kepada 40gm
  • esen vanila boleh digantikan dgn 1/2 sk nescafe
  • potong cooking choc kecik2 utk mudahkan ia cair

Stir-Fry TomYAm CuTtleFisH

Kalau diluar sana yang buat Island hopping aku disini buat Dapur hopping..Almaklum..mencari kerja menunggu 5.30pm..Cari-cari resepi2 baru..seronok betul..hilang rasa ngantuk yang memanjang kat ofis nih.Menjengah Dapur Gert..sungguh terpesona..cantiknyer dia snap gambar2 n3 dia..nampak mcm pro betul.terliur jer..tgk menu2 resepi yang ader..belek punya belek..pilih resepi nih.

Bila ada sayur tentulah ada daging atau ikan un
tuk buat lawan..Resepi asal nyer Stir-Fry Tomyam Shrimp..terfikir kat rumah hanya ader sotong ....tak salah tukar kan..asal dari laut jugak..haha..( awal2 dah menderhaka kepada resepi)..

Minta izin CnP resepinyer yer..Thanks.

Ingredients:


½ pound of shrimps – shelled and de-veined ( switch to cuttlefish)
One big onion – sliced thinly
2 cloves of garlic – chopped
2 tomatoes – cut into wedges
1 tsp or more sugar
3 tbsp of Tom Yam paste
Salt to taste

1. Heat up some oil in a frying pan; add in the onion and garlic. Stir fry until fragrant and onion soften.
2. Add in the tom yam paste; stir fry for a few second. Add in the shrimps and continue to stir fry until the shrimp changes to light pink color.
3. Add about ½ cup of water and the tomatoes. Continue to stir-fry until sauce thicken. Add in the sugar and salt to taste.
4. Dish out and serve with warm rice.

Lepas nih kena cuba resepi ni lagi..nak cuba dengan udang..ayam..daging..apa lagi yang boleh disubstitute yer..??habis..sedap banget nih!!

Terung SoS HoiSiN

Memulakan N3 hari ini..resepi yang telah menjelajah banyak tempat..dr Johor ke Terengganu..hingga ke Jepun!! Mmg hebat penangan nyer..Jadi terlanjur stok bahan2 hampir lengkap dirumah..apa lagi..inilah menu untuk makan malam ku tadi....Resepi nih aku CnP dari dapur CMG yang aduhai..boleh buat lapar pewut setiap kali menjengah..macam2 resepi ader tapi..untuk hari nih minta izin paste kat wall resepi yang ni dulu yer Abg Mat ..terima kasih..

Bahan-Bahan:-


2 biji terung biru, buang sedikit kulit, hiris serong dan rendam dalam air garam
1/2 cawan air
1 camca besar sos "hoisin"
1/2 camca besar sos tiram
1 camca besar cili kisar
1 camca besar kicap cair( miss guna light soya sauce)
1 batang leek, kerat2 dan rendam( gantikan dengan lada benggala..sbb stock leek takder)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3/4 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*ditumbuk lumat)(digantikan dengan ikan bilis)
1 camca besar cuka makan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan sos tiram, sos hoisin dan leek. Gaul rata dan tuang air. Biar mendidih perlahan.
  2. Masukkan terung tadi (toskan dulu), kacau dan masukkan kicap cair dan cuka makan. Masak hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.


Inilah dia hasilnyer..sedap betul..ader rasa pedas, masam..mmg secukup rasa..tak perlu tambah garam dan serbuk perasa lagi..Sah memang ini bukanlah percubaan yang terakhir.Memang resepi akan diulang lagi dimasa hadapan.

BerNaFas Lagi


Akhirnyer...semangat untuk berblogging itu datang kembali..dengan semangat yang baru.Terima kasih untuk yang terus memberi sokongan dan semangat kepada aku.Ermm ...seharian sibuklah bersih2kan sawang..berhabuk sungguh..almaklum hampir setengah tahun jadi rumah tinggal..:)

Walau apapun..berbahagia dan berbunga r
asa dihati ini kerana masih ader yang sudi menjengah rumah ku ini walau tak berhapdet..so ..new day..new chapter..new story..new life..untuk yang sudi menemaniku di alam siber ini..