I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, October 20, 2010

MeE MagGI cepAt DImaSak??


Salam Khamis...fuh..2-3 hari nih Johor Dilanda jerebu!! walau belum ditahap kritikal tapi cukup membuat hidung susah bernafas..Udara pun panas..tak hujan ..atau hujan sekadar rintik-rintik.Alhamdullilah juga pagi nih hujan turun mencurah-curah..rasa sejuk dunia..bersih udara..segar..huhuhu..lepas nih kena beli face mask..Jerebu2 nih nanti mcm2 penyakit biasa ader..baik kita mencegah sebelum terkena..haku kalau dah terjankit batuk dan selsema..mmg bercinta nak baik!!Cerita pasal cuaca dan udara nih..mmg beri pengaruh pada stail pemakanan..haku kalau musim panas nih..rasa malas je nak masak yg berat..yg bersantan2..nak makan yg mudah2..dan ringan2 jerk..sebb apa..sbb bila panas2 rasa letih..bila panas2 rasa nak baring jerk..rehat..tapi pewut yg lapar minta diisi..masak Maggi lah..kan cepat dimasak???!!Ye ker..Itu kalau masak Mee Maggi yg rebus2 tuh..Nih gatal nak makan Pizza Maggi plak..takdernyer dalam 2 minit cepat siap kan?Resepi nih kan rasanyer haku dapat dr Chef Wan lama dulu masa zaman sekolah lagi rasanyer..Berpuloh kali gak lah dah membuat..dan bermacam stail dan version yg haku dah cuba.Ala2 resepi yg tak lapuk dihujan tak lekang dek panas lah gituh..mmg sentiasa memuaskan hati..sedap!!

Pizza Maggi
Goreng

Bahan-Bahan
1 bungkus Mee Maggie ( perisa kari )
2 biji telur
1 labu bawang potong dadu
1/2 biji lada benggala hijau potong dadu ( tak letak)
1 biji tomato potong dadu


Toppings
Terpulang pada kreativiti
(Tuna,daging, isi ayam, sosej. udang, Isi ketam, Sardin )


Optional

Serbuk keju

Cara-Cara

1.Celur Mee maggi dalam air panas..sehingga mee lembut (jangan terlalu kembang )
2.Toskan mee dan gaul dengan serbuk perisa maggi ( haku guna separuh paket shj)
3.Dalam bekas lain..pecahkan telur kacau..sekadar menyatukan kuning dan putih telur
4.Tuang dalam mee dan campurkan dengan bawang, lada dan tomato beserta topping yg digemari ( haku guna sosej ayam utk kali nih)
5.Gaul sebati.Panaskan fryin pan dengan sesudu minyak.Api kecil. Tuang adunan dlm fryin pan..ratakan seperti kita nak buat lempeng.Goreng .
6.Tabur serbuk keju diatas permukaan pizza..hidang panas.


P/S :- Pizza nih makan panas2 sedap..kalau dah sejuk..cam muak plak haku rasa.. :)

Monday, October 18, 2010

MeNu SiHat LaGi BeRKhaSiAt!!!

Salam Isnin..semenjak lepas raya nih Penyakit Mr M asyik berkepit jerk..Rasa lenguh sana sini!! org jowo kata nak melet2 je keja nyer..Hihi..bab masak2 nih lagilah terasa penangan nyer..serba tak bersemangat..nak masak yg berat2 daging dan ayam..macam kembang nak makan..tak lalu..setanding dengan badan yg semakin kembang lepas raya..turun tak seberapa..naik nyer berganda-ganda!! :) Haku nih kalau sedang M mmg lagi bertambah ringkas haku masak.Menu mudah,..rebus2..lagi haku suka..senang nak buat laju je tekak melayan.Menu nih haku tiru dr Majalah Saji tak ingat plak keluaran bulan bila tapi yg pasti tahun nih lah 2010..Asalnyer menggunakan ikan kod.Tapi Ikan kod takder haku guna ikan siakap.Bole jelah kan.??resepi nanti kita hapdet kemudian yerk..Meanwhile layanz pic dulu..:)

Pelakon Sampingan ~ Fu Yong Tan

Semua ready..Bismillahirrahmanirrahim

Friday, October 15, 2010

Ducheese Potatoes

Salam...haiz..payah sungguh kalau angin M nih sedang melanda..rasa nak berbaring takmahu buat apa2..petik jari apa yg dihinginkan semua tersedia..tapi mana boleh macam tuh...Kalau ikut cerita P Remlee tiup harmonika semua terhidang tuh lain lah..Ini realiti.walau mcmana pun rasa M nyer kena lah jugak gigih merajinkan diri..Kalau tak sendiri menahan lapar..Lama haku mengintai resepi nih..exceli nih kali kedua haku buat benda nih..kalu pertama dulu..main tuang jerk..jadi terlembik sedikit..tak boleh nak diacu..lagipun masa tuh..kita takder lagi remekin2 nih ( adegan nak tayang remekin gak nih ) resepi nih kita tiru dr Dapur Kak Hana.Memang betul katanyer..Resepi nih memang sedap .Nama jer Du-Cheese..tapi tiada penggunaaan Cheese langsung dalam bahan2 nyer.Lemak ..lazzzaaaat dan berkrim. Kak Hana plak amik resepi nih dr sini.Kat situ boleh tgk kemain cantik lagi acuan nyer.Haku buat resepi nih setengah adunan jerk.Tapi yg tak best nyer walau dah dua kali buat tetap haku belum berjaya..mencerap ducheese nih macam yg dibuat oleh kat Hana. Jadi haku bakar je semua dlm bekas remekin.Kebetulan ader sedikit serbuk cheese yg berbaki..sebelum expired..haku taburkan atas Ducheese nih..Nih baru betul Ducheese..ahaks.

Ducheese Potatoes by Kak Hana


Bahan-bahan
  • 750g kentang - kupas kulit dan potong 4
  • 2-3 sudu butter
  • 3-4 sudu susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • serbuk buah pala - x ltk
  • blackpepper
  • garam
Untuk sapuan
  • 1 biji kuning telur
  • 1-2 sudu susu segar
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Toskan. Lenyek menggunakan masher potato.
  • Masukkan garam, butter, susu segar, kuning telur, serbuk buah pala dan juga black pepper. Lenyek hingga halus.
  • Panaskan oven suhu 200. Alaskan loyang dengan baking sheet. Masukkan kentang ke dalam piping bag menggunakan nozzle tertentu dan picitkan ke atas loyang.
  • Sapukan dengan campuran kuning telur dan susu. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 30-40min.

P/S : Nak kena berguru dengan Kak Hana lagi nih.

Tuesday, October 12, 2010

EgG CarAmeL PuddiNg wIth HoNey

Salam..sila lihat..begitu licin dan gebus..suka2..resepi yang ku olah sana sini dr banyak resepi..maka terhasil lah Egg Caramel Pudding With Honey nih..Resepi nih bahan-bahan nyer haku ikut dr resepi Pudding Caramel Anisah..tapi bab caramel gulanyer tuh haku omit dan ganti dengan pengunaan madu.Padaku..lebih terasa kelemakan pudding nih.Mmg dah cuba banyak kali..mmg sedap..!!


Ader tips masa mengukus pudding nih yg boleh anda follow :-

1. Balut keseluruhan loyang dengan aluminium foil
2. Kukus antara 35-45 minit dengan api yg sederhana.
3.Pastikan betul2 sejuk baru diterbalikkan kedalam bekas untuk dihidang.
4. Tak perlu letak madu terlalu banyak kerana akan memberi rasa sedikit pahit.
5.Jangan risau.."kuah"nyer tetap banyak..sila lihat sendiri :)

Monday, October 11, 2010

ChocoLate MoisT Cake


Salam Isnin...hari nih nak tayang projek kita dihujung minggu..hahhaa.. walau dengan equipment yg kurang..Im proud to myself..berjaya juga haku membuat kek Barbie nih kan ( walau pun bukan Barbie sebenarlah ) Terima kasih lah pada kakak haku nih yg menempah kek nih untuk birthday anak nya yg kesepuluh tahun pada 10/10/10/../ whoaa tarikh manyak cantik wooo.

Macam biasa flava cake haku guna flava choc.Sebenarnyerkan..begitu banyak version2 Moist Choc Cake kat luar sana..dan haku pun tak pernah setia pada yg satu..ader tu bila kita buat dia tak begitu moist..ader yg moist ..tapi terlalu berminyak..adr juga yg memula moist..lepas kena simpan dlm peties terus jadi padat..kematu.Kali nih haku follow resepi Moist choc cake dr resepi CMG. Kalau yang nak cuba tuh boleh refer kat resepi nih yerk..Mmg sgt gebus dan mantop!! Masuk peties pun tetap gebus..haku double the size of adunan..dan adjust sikit bab gula..takmo kek manis2 sgt..sbb nanti nak simbah ganache dah manis..butercream pun dah manis kan..tapi pada yg suka manis2 nih terpulang.. :)


MOIST CHOCOLATE CAKE
( Sumber CnP Ah Mat Gebu )

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar) ( kita guna 3/4 cawan shj )
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe* ( kita ganti dengan Kopi emulco )
1/4 cawan gula halus* ( tak letak )
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

Friday, October 8, 2010

MeE ReBuS SinGapURa

Cuba tengok pelakon2 tambahan kat atas nih..mcm ader yg kurang kan??mana cik taugeh kita.?? hahaha..semnjak haku terbaca kes taugeh kat FB nih ..terus tak lau makan taugeh..kembang tekak memikirkan nyer..pulak tengok taugeh kat Tesco tuh putih2 melepak..haiz..tak sanggup2..Jadi oleh kerana was2 yg menebal haku cancel amik taugeh jadi pelakon tambahan untuk menu Mee Rebus Singapura ku hini..hehe..resepi nih kan haku amik dr rumah kak Hana Jepun nun..Ini ialah menu yg ku buat untuk menjamu teman2 yg datang sempena majlis rumah terbuka hari raya minggu lalu..kiranyer nie menu tertunggak yerk..2-3 hari nih Cik tenet nih asyik problem jerk. (Alasan ...) hahaha...


Kalau tengok resepi nih kat umah kak Hana..Kuah nyer seakan pekat dan sedikit kuning ekat..yg haku buat nih mcm cair dan merah sedikit..agaknyer kurang keledek..agaknyer terlebih lada..mungkin juga tak letak tepung beras...mungkin..dan mungkin..tapi mmg best resepi nih..pulak tuh bila ader yg memuji..jadi bukan adegan isi bakul angkat sendiri lah yerk..Kak Hana..kita CnP resepi kat sini plak yerk

MEE REBUS SINGAPURA
( Sumber Kak Hana Kanazawa )


Bahan-bahan

  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Daun bawang dan daun sup
  • Bawang goreng
  • Lada Hijau/Merah
  • Tauhu - goreng
  • 1 kilo mee kuning - celur dan toskan
  • dan potong dadu
  • Limau
Bahan Kisar@Rempah
  • 3 batang serai - hana buh dua je
  • 1 inci lengkuas
  • 4 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1-2 sudu besar cili kisar
  • 1 tbs serbuk jintan halus
  • 1 tbs serbuk jintan kasar
  • 1 tbs serbuk ketumbar
  • 1 tbs serbuk kunyit - hana gune kunyit idop
  • 1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend- hana campur udang segar ( haku guna geragau )
  • 5 tbs taucu - blend
  • 1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (hana kurangkan sbb tmbh keledek) ( haku follow the resepi )
  • 1 biji keledek - resepi asal xde . rebus dan blend
  • Garam dan gula
  • 4 tbs tepung beras- hana buh 1-2sudu je sbb dah buh keledek
  • Daging - rebus - yang nih hana tambah gune daging btg pinang mudah empuk. ( ( haku guna daging tetel )
Cara-cara
  • Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
  • Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
  • Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
  • Masukkan garam dan gula
  • Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang ( I follow )
  • Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
  • Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
  • Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.

Taraa...tuan rumah makan dulu..nanti kalau tetamu dah datang..tak sempat nak jamah.. :)

Wednesday, October 6, 2010

SupTuLaNg MeRAh

Salam Rabu..haiz..dr tadi cuba nak masukkan N3 ..ader je masalah dgn Cik tenet..nak kata bil tak bayar? tip top account..tapi Alhamdullilah..akhirnyer berjaya juga :) Minggu nih boleh tahan tahap kebizian ..mana yg saat terakhir membuat rumah terbuka..memenuhi jemputan rumah terbuka..hehe..almaklum tinggal beberapa hari lagi Syawal yg berbaki. Untuk kesekian kalinyer seperti tahun2 yg lalu..tahun nih dengan rezeki yang diberikan oleh Allah dapat juga haku buat majlis rumah terbuka sempenan Hari raya..macam biasa majlis nih akan ader 2 sesi..Untuk famili dan utk kawan2..yelah mana muat rumah ku yg chumel tuh kalau semua datang berpusu..keluarga ku sahaja cukup untuk memenuhi ruang rumah :) Menu Sup tulang Merah nih haku buat sewaktu sesi terbuka hari raya bersama Family..makan dengan Roti Bagutte dan roti potong.Sebenarnyer..memikirkan menu apa yg sesuai sgt memeningkan..ntah macamana tertarik nak mencuba resepi nih..sbb kami sekeluarga memeang tak pernah makan sup tulang merah!! jadi satu kelebihan dan kelainan mencuba resepi baru :).Resepi nih haku godek dr Dapur Rozzan diseberang tambak dan juga di Dapur kak Am flora dan akhirnyer haku follow resepi kak am..sebb?? sebab..Kak Am tinggal lebih dekat dengan kawasan rumah ku..Incase kalau ader masalah atau tak pasti yg mana2 senang je haku nak menghubungi Kak Am..itupun masa berjumpa Kak Am sebelumnyer..beberapa tips telah diberikan.Terima Kasih ye Kak Am..nervous you nak masak..tak pernah masak.. tak pernah makan..jadi tak tahu macamana rasanyer Sup Tulang merah nih..But i tell you..lepas buat..mmg sedap..betul kata kak Am tabur bawang goreng lebih sikit...mmg sedap!! Lain kali boleh cuba lagi..Untuk kali nih haku buat guna tulang lembu campur sedikit dengan bahagian tetel..Ni adegan semua tak makan kambing daa..

Sup Tulang Merah
( Sumber Kak Am Flora )

BAHAN2

  • 1kg daging/tulang (kambing/lembu)
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1-2 biji buah tomato
  • 2 sb rempah sup merah (kalau x de, rempah kari daging pun boleh)
  • 3 sb gula (blh ditambah ikut rasa masing2)
  • 3 sb chilli sos (blh ditambah)
  • 1-2 btg serai (dititik dlm rebusan tulang tadi)
  • Air secukupnya
  • sedikit garam
  • sedikit minyak (utk menumis)

Bahan Kisar

  • 10 tgkai cili kering (nak pedas blh lebihkan)
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1" lengkuas (optional)

Caranya

Tulang kambing digaul dgn tepung terlebih dulu (utk hilang bau hamisnya) dan dicuci. (Kalau lembu x perlu digaul dgn tepung). Rebus tulang tersebut dengan titikkan serai (2 btg), bawang putih (2 ulas) & halia (1"). Didihkan sehingga masak.

Sementara itu, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing. Letak chili sos & gula lalu dimasukan air diikuti dgn garam. Bila dah agak nak mendidih masukkan buah tomato dan biar sehingga betul2 mendidih dan agak pekat. (Bagi yg suka blh juga letak carrot/kentang). Setelah masak boleh dihidangkan dan taburkan bawang goreng & daun sup. Sedap dimakan panas2..


Resepi nih popular tau kalau org yg duk Singapore..ader satu tempat panggil Beach road..dengar kata boleh dapat the best Sup Tulang Merah nih kat situ..ader gak yg panggil Sup nih sup Gear BOx..hehe..memanalahkan..

Saturday, October 2, 2010

CoRNFlaKes CoOkies

Minggu nih buat lagi biskut raya..hehehe..kali ni buat biskut kompleks plak..amik dr rumah Cikgu Ummi kita yg duk kat Kuantan nun..bila duk bancuh bahan2..baru haku terperasan stok komplek ku sebenarnyer sudah habis!!! yg tinggal dlm kotak kecik..satu cawan ader lah..itu pun dapat masa promo tester produk kat Tesco dulu..hadoii..camner nak buat adegan golek2 adunan ke dalam serbuk komplek??? maka haku dengan konfiden nyer campur je semua bahan..bubuh dlm paper cup dan bakar..hasilnyer..memang jauh dr rupa yg macam kak ummi buat tapi bab rasa..perghh..mmg enak!!!nanti nak buat lagi..kali nih akan ku pastikan semua bahan cukup..terutama pelakon utama..Cornflakes!!Buat biskut nih mmg tersangat mudah..satu adunan boleh kata muai juga. Kak Ummi kita minta izin CnP resepi kat sini plak yerk

ConFlakes Cookies

Bahan:- (anggaran 70 biji)
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)

Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pukul lagi. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.



Dapat satu balang penuh..cukup lah..looking for the next cookies after this.. nak buat tart plak..sempat ke tak nih?? urm....

Friday, October 1, 2010

BisKUT BinTaNG KeJOrA

Salam Jumaat..Minggu nih mmg minggu bz lah..macam2 benda yg haku planning nak buat..tapi harap2 semua akan settle dengan baik dan jayanyer.Projek biskut raya nih diteruskan dengan resepi yg haku amik dr rumah tukang masak yg glomour siapa lagi kalau bukan Ah Mat Gebu kita..whoaa makin glomour ..masuk dlm majalah Jelita lagi..tapi haku sampi la ni belum dapat beli lagi..ishk..nak kena langgan majalah nih semua agaknyer..apa pun selamat maju jaya untuk CMG dan terima kasih yerk share resepi nih..tak leh renti haku makan..angkat satu tray..3-4 biji masuk mulut..nanti nak simpan dalam balang..3-4 biji lagi masuk mulut..banyak best lah ini biskut..:)
BAHAN-BAHANNYA :-)

Biskut Bintang Kejora
(Sumber CnP dr Ah Mat Gebu )

110 gram mentega berkualiti tinggi (S.C.S, Anchor atau Golden Churn)
110 gram tepung gandum*
50 gram gula aising*
50 gram tepung kastard*
30 gram quaker oat, kisar halus*
30 gram nestum, kisar halus*
30 gram coffemate*(*A)
2 kuning telur
1/4 camca teh esen vanilla

BAHAN HIASAN :-)
Honey star secukupnya
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Putar mentega dengan gula aising hingga rata. Tambah kuning telur dan putar rata. Perlahan kan kelajuan, masukkan esen vanilla, dan juga bahan (*A), sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
2. Bahagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik bersih setebal 0.5 cm, terap dengan acuan bentuk bintang. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
3. Sapu kuning telur pada permukaan biskut dan hias dengan 1 biji honey star (berbentuk bintang) tekan sedikit. Buat hingga selesai. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2.
4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...selamat mencuba untuk semua..