I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, December 27, 2010

IPhone 4 ker BlaCkBerrY TorcH??

Ha..kenkadang kan susah juga untuk membuat pilihan..bila berada dipersimpangan kita jadi buntu tak tahu memilih yang mana..kenkadang kita boleh bertanya pada sesiapa pun..Org tua2 kata malu bertanya sesat jalan..Inilah alkisah adik SyedMuzammir kita nih nak memilih Handphone baru nyer nanti..tak tahu nak memilih IP4 ker atau BBTorch..Ishk kalau akak kan dik akak pilih........................................................................................................jeng..jeng..jeng...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


*******BLACKBERRY TORCH********

Hehehe..untuk adik SyedMuzammir..selamat memilih yerk..yg penting tepuk dada..tgk poket..kaji budget.. :)

BebOla KenTanG KeTaM

AsSalam ...Selamat pagi Isnin...lagi 5 hari dah tahun 2011..kejap bebenar masa berlalu..terasa amal belum cukup lagi..haiz..nanti kejap lagi ..umurku pun bertambah tua..haiz..banyak yg azam2 yang belum tertunai..takpe..InsyaAllah..jika diberi peluang dan rezeki dr Allah..pasti tercapai jua..Amin..Ok2..pagi2 tadi jalan2 banyak rumah..bukan pepagi buat mesyuarat tingkap ok..cuma jenguk2 xtvt kawan2 semua selepas behujung minggu..wooohooo..semua bz..ader yg menerima tetamu..memenuhi jemputan kenduri kendara..berpiknik..jalan2 dengan keluarga..yg berdating pun ramai..yg pi bercuti2..yang sekadar melepak dirumah dgn xtvt memasak shj pun tak kurang ramai nyer..haiz..pagi nih..ader yg bukak kedai dobi..ader yg menarah bukit ? hehehe..Walau apa pun..kenangan berhujung minggu bersama keluarga mmg the best kan? haku minggu nih seperti biasa melayanz karenah anak2 sedara lagi..pegi piknik2 layan karnival..pergh..lenguh satu badan berendam dalam air terjun..sejuk!!ooo tapi tuh nanti yerk...in the next n3..nih nak cerita pasal resepi yg best nih..minggu lepas bila my Sis confirm piknik plan during Xmas holiday nih ..haku pun surf lah apa kudapan yg best nak buat..Jumpa resepi nih kat Rumah Kak Hana Jepang nun..bahan ader..cara pun mudah..Projek ON!! hehe..mmg best Bebola nih..Anak sedara haku kata.." Betul ker maksu buat?? Mcm beli kat Tesco jerk..." bertuah nyer budak..bercekang mata haku membuat..Tesco gak yg dapat nama..Laju jerk benda nih licin..bila naik lepas berendam tu kan perut semua lapar..hehe.pagi tadi..berjalan ke dapur Abg Mat kita pun dah buat bebola nih jugak..kalau nak tengok leh pi kat sini.Kak Hana..kita salin resepi kat sini pulak tau..Ni mmg boleh buat lagi nih..mmg best.. :)


RESEPI BEBOLA KENTANG KETAM
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4-5 biji kentang medium (haku guna 1.5kg kentang )
  • 80-100g isi ketam @ crab stick ( 2 paket crab stick (32 btg crab stick )
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1sk gula
  • garam
Untuk Saduran
  • Telur
  • Breadcrumbs ( haku guna yg warna kuning)
  • Tepung gandum@tpg jagung - hana gune tpg katakuriko@potato starch ( haku guna tepung gandum biasa jerk )
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng. Seeloknya lepas rebus toskan utk buang air berlebihan yang membuatkan kentang lembik.
  • Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
  • Masukkan serbuk lada putih, garam dan gula. Gaul.Masukkan pula isi ketam yg dipotong/racik. Gaul sebati.
  • Ambil sedikit dan bulat2kan kecil.
  • Untuk saduran - Bedak2kan bebola ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
  • Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.


Ni kroket yg belum kena bedak..belum kena salut lagi yerk..nak tunjuk rupa dia lepas kentang ..isi ketam..dan bahan2 lain dicampurkan dan dibentuk bulat..

Thursday, December 23, 2010

Im WishiNg U A HapPY HoLiDaY!!!

TO ALL MY DEAR FRENS..WISHING YOU A HAPPY HOLIDAY!!! WEEKEND NIH TUAN RUMAH NAK JENJALAN LAGI..DATANG KEJAP HAPDET N3..SAPU SAWANG2..:)

YANG CUTI PANJANG.. BALIK KAMPUNG..DRIVE SAFELY!!

SEE YOU ALL NEXT WEEK!!

Thursday, December 9, 2010

HappY AnNiVerSaRy B

Happy Anniversary for B and Me..
Never tot it been 5 years now
that we are together binding by this love.
As I sit here at work daydreaming of you ,
Everything in my life as peacefully as can be ,
And it all because of you.

Thank you for bear with me all this while ,
To be my soul , my companion , my enemy and my dearest love,


OreO CheEseCaKes

AsSalam..ooo hari nih hati sedang berbunga2..ehem2..nak sambut hari istimewa..eceh2..tapi tuh jap lagi ader special N3 untuk event hai nih tau..nih nak kongsi..Cerita Oreo Cheesecake nih..exceli tak plan langsung nak buat benda nih..kes anak sedara dtg melepak kat rumah..belek 2 buku resepi yg bertimbun dlm basket tuh..dia ternampak pic Oreo cheesecakes nih..merengek nak suh buatkan tu jam gak..haiz..ader lah oreo sepeket..creamcheese plak aderlah 3/4 jer...boleh lah tuh yg nampak tipis bebenor cheesenyerkan..buatkanlah gak..asal dapat melepaskan kehendak org nak makan nih..haiz..pantang lah kalau org cakap nak makan..mesti rasa bertanggungjawab nak buat kan..tak sampai hati..kot kempunan plak anak orang nih kan..hahaha..resepi pun simple jerk..buat version tak payah masak punya..
lagi senang keja maksunyer kan..dah siap tuh tepek kan blueberry kat atas dia..mmg sekali hadap licin semua..hahaha..bagus..senang hati kalau apa yg kita buat tuh ader org nak makan kan..nanti maksu buat cheesecakes lagi ye anak2..Muaahahaaa

Wednesday, December 8, 2010

AyaM MAsAK LeMaK MeRaH

AsSalam...aduhai..payah lah kalau penyakit M melanda..lama tak bersiaran rindu betul dgn rumah nih..penat dr pagi bersihkan sawang2.. nanti ingat nak tukar langsir dan sarung semua pulak..Bila Vitamin R tuh lebih kamera plak buat hal..tu yg tertangguh lagi niat nak menghapdet..tapi mungkin rezeki tahun baru..semua pun dah ok..mood ok..kamera ok..line ok..kes ciplak2 gambar pun dah ok!!hahaha..Nasib takder pic dr umah nih yg kena ciplak ..almaklumlah..pic kat sini tak seglamour mana..tangkap pun dgn hanphone ..dgn kamera murah jerk..tapi apa pun..haku bangga tau...tu pic haku nyer!! haku masak..haku posing..haku snap sendiri..:))
Harap lepas nih takder lagilah kes2 curi 2 pic lagi yerk..

Ayam Masak Lemak Merak

Bahan- Bahan
500 gm ayam
*3 labu bawang
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit/1 sdk serbuk kunyit
*3 sudu lada kisar
1 keping asam gelugor
3 biji tomato
2 biji lada merah
6-7 batang bendi
1 cawan santan pekat.
Bahan perisa secukup nyer


Cara-Cara
1. Bersihkan ayam , tos
2.Kisar semua bahan bertanda *
3.Panasakan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
4.Masukkan ayam, bendi , tomota dan lada besar
5.Tuangkan santan pekat dan tambah air kalau suka kuah lebih
6.Sesuaikan rasa
7.Masak sehingga kuah sedikit pekat dan ayam masak..Hidangkan panas.

*Makan cecah dengan roti atau dengan lempeng pun best!!