I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, February 26, 2011

tErBanG-TeRBaNG LaH TinGGi..SAmPai CUcUR AtAp..

Salam Sabtu..hari nih tuan rumah akan bz membaking..dan mengemas rumah..laundry..aduhai..ader sesiapa yg sudi menolong? atau sudi meminjamkan maid anda? hehehe..hari nih nak layanz projek birthday cake for my sister and my BIL esok. N3 nih kita layanz mata tgk munga2 yerk..nih snap masa Karnival layang-Layang Sedunia di Pasir Gudang minggu lepas..walau penat baru pulang dr KL..demi anak2 sedara..layanzkan saja..tuan rumah sempat bermain layang2 dan bergambar dgn Naruto dan org jahat Bleach impersonator tau ..hahaha..my sis kata "Maksu kalau dgn anak2 sedara..dah jadi budak2" Lantak..yg penting happy. ( Pic2 tuh semua..simpanan peribadi lah yerk..nanti tayang kat sini ader plak yg muntah kuning) hehehe






Kalau nak diikutkan..memang terlalu banyak jenis2 bunga Orkid yang ader..tentu ramai..kakak2 kat luar sana minat Orkid kan..pokok nih boleh kata senang jaga lah..bunga dia pun cantik2..tahan lama..nanti lah kalau ader rezeki..terasa teringin juga nak bertaman Orkid nih..InsyaAllah..doa2 kan yerk. :)

Friday, February 25, 2011

Haku PeRemPuaN dan . ( DOT).(DOT).(DOT)

Kupandang kiri kupandang kanan..kosong..boring nyelah!! yg tersayang tgk TV..lepas makan malam..Menu spicy fried rice dr kedai baru buka kakTesco tuh.. sambil layanz Buletin Utama..tak habis 2 pasal perang kat Libya..aduh..makin tension otak..malam2 Jumaat begini..takkan tgk Tv je kot..haiz..apalagi..bangun..salin uniform sesuai..amik bahan2..bukak resepi..layanz Apom dot..dot..dot...OOOooo korang jgn pk kelain plak yerk..HARAM !!! Yg tersayang kena tolong godek bahan yerk..haku nak setting kukus..excelikan tak tahu mood apa yg dtg ..tetiba nak megapom..Angin Apom Labu diluar sana belum reda lagi kan?? takpe..tu projek sat lagi..nih nak buat projek Apom Dot..Dot...Asyik buat tempahan org kan..sesekali teringin gak nak makan sendiri.Tapi Ilmu kita basic lagi mana boleh lawan tauke2 Apom terkenal..nak tahu Tauker besar apam dot..dot..dot nih..siapa lagi kalau bukan Kak Am kita!!!Kalau nak tgk cara2 lebih lanjut boleh juga tgk link kat blog Kak Badariah Kuantan nih..ader step by step mcmana nak buat..sama juga dgnstep yg macam haku buat nih.. :)

Apam Dot..Dot..
Sumber : Ole-Ole Summer's Cake


BAHANNYA:
3 biji telur - dari peti sejuk 275 gm tepung gandum 200 gm gula halus (150 gm saya guna ) 150ml susu segar 1 sudu makan baking powder 1 sudu kecil ovallete Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) Pewarna ikut suka
CARANYA: 1 & 2 : Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima
selama 6 - 8 minit.
3 : Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari 4 & 5 : Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan
filling (bluberry/kcg merah) dan masukkan separuh lagi adunan se
hingga 3/4 penuh . -Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.

NOTA: -Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih -Api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah

Haku guna filling Strawberry :)

Siap!! Yg Tersayang..banyak lebih nih..nak makan 2-3 biji jerk..Sila bawak ke office yerk

P/S : Siapa yg teringin nak makan nak order Apam Dot2 nih..kindly ctc me yerk :)

SpeCiAL EnTrY : Happy BirthDay KaK Nor!!!!

Pic: frm Uncle Google

Happy Birthday to you....!!!! Happy Birthday to you!!Allah..selamat kan kamu...Allah selamat kan Kamu...Allah selamatkan Kak Nor tersayang..Allah selamatkan kamu...Panjang umur nya..Panjang umurnya..panjang umurnya serta mulia...serta mulia!!!! ((uurmm..ehemm...clear throat ) Hehe "Selamat Hari Jadi" buat Kak Nor..lama rasanyer berkenalan dengan Kak nor nih..cuma belum berkesempatan bersua muka..tapi kalau berbual di YM ker FB ker..mmg seperti kenal lama..mesra..Kak Nor juga tak lokek memberi tunjuk ajar dan tips..terima Kasih ye Kak..Miss doakan semoga akak diberikan kesihatan yg baik..rezeki yg bertambah..anak2 yang soleh dan solehah..dan bahagia disamping keluarga tersayang..tak lupa semuga " secubit garam" bertambah success lagi!!

Thursday, February 24, 2011

A triP to ToWn whEre I'M ShoPPinG tiLL I DroPPed!! -Part 3

Hehe....tak yah tgk adegan kita bershopping yerk..mmg buruk rupa..kalau boleh habis semua kita nak borong..tapi kita beli yg kita minat jerk..org pompuan nih tak lain..handbag..kasut..baju..tuh semua dah mcm nasi lah kan kalau bab bershopping ..sampaikan yg tersayang tuh duk jeling tajam..urm..isu hangat sekejap..tapi haku percaya..setelah penat berlelah..tak slaah kita memberi sedikit hadiah pada diri sendiri..bukan haku membeli kasut Jimmy Choo atau bag LV, Gucci atau Prada..sekadar jenama biasa2 sahaja..yg cantik dimata..senang dipoket.lagipun xtvt nih bukan tiap minggu..rasanyer semenjak balik JB..inilah kali pertama haku shopping sakan begini..jadi untuk yg tersayang..jeling lah puas2 pun..dah beli pun..hati nih pun dah puas dah..hehehe..

Malam terakhir disini ..kami mulakan dgn xtvt berbowling..mcm biasa..dr dulu mmg minat..tapi takderlah seterror Shalin lagi yerk..lagipun lama tak main..sengal2 tulang temulang nih..tapi takder lah sampai mencuci parit..lepas tuh jalan2 cari makan..tujuan hari nih makan seafood di restoran seafood D'Muara..setelah berjam mencari jalan..akhirnyer sampai juga kedestinasi..setengah jam je lagi kedai nak tutup..jadi kenalah mkn cepat2..Dr dulu sampai skrg..apsal lah tukang masak nih kalau masak masin?..Fail!!!

Org diet ..nasi setengah pinggan pun tak habis..tapi makan tgh2 malam buta..kira termasuk diet tak?? haha :)
Hari Sabtu 19 Feb..lepas kemas2 utk check out..sementara tunggu yg tersayang habis meeting haku sambung shopping depan hotel jerk..Subang Parade..ahaks..cekau 3 Pasang kasut ..satu set baju..ok lah tuh kan..tgk jam pukul 1..yg tersayang masih dlm meeting..dgn tak breakfast nye..hadoi..perut dah dongdang sayang!! cari alas perut..duduk dulu sambil melegakan urat2 kaki nih..mmg betul lah shopping nih boleh burn kalori tau!Tapi kan dah cakap walau tgh berdiet nih tapi sekali sekala mengujakan tekak sendiri takpe kan??(nana..sorry yerk..lepas nih I diet balik..PROMISE!!! )

Dessert Bar & Cafe
Subang Parade

Selling Cheesecake , Fruit Tart and Cakes..Imagine 6" round cheesecake..Then a slice of it cost you RM9.50..Think it worth it??

The Fruit tart look so tempting..RM3.50/pcs..


A 4 star for the tart..The custard very nice but tooo sweet for me..the fruits is fresh and the crust is just nice!

Monday, February 21, 2011

A triP to ToWn whEre I'M ShoPPinG tiLL I DroPPed!! -Part 2

Its the first day of my trip to KL after a hectic nite..rushing to check in to the hotel as we arrive somewhere around 12..quickly delivering an order of cheese tart to first destination at Pinggiran Subang before we continue the delivery to the UITM Shah Alam..Thanks to the so clever driver..we stuck finding a road to the UITM seksyen 7 gate ..but we manage to find The UITM main gate at Seksyen 2 and guess what..? we make 3 times just to pass the same route again!! before at last we stop and ask people for the direction ( we should done it earlier ) and reach the destination around 2++am..Of course after that I just straight away put myself into bed soonest we reach the hotel room. I'm quickly wake up on the morning.. still fatigue and tired of the less hour of sleeping...but I've have to rushing for the class..Ive been invited to be a Chef/teacher at Smart Readers Shah Alam..Thank you Pn Emelia..for inviting me..Actually Pn Emelia is requesting a class of decorating cupcakes..but because of the short notice received I've change the plan and have Cookie Stick class instead.Well I was so nervous..this is the first time i have this kind of the class..we have to divide the class in 3 session..The kids look so excited and they enjoy the session..fuhh!! Now I can start my shopping!!!
Celicakes Sri Hartamas

While waiting for my best fren to collect some books from the SmartReader HQ..I have a chance to visit this Celicakes Bakeri n Cafe..not so bad place..Thank you for the waiteress..She allowed me to take some photos in the shop..and she also so patiently taking my order!!Im spoiled of choice!! hahaha.. here is some of the product they have..


But at the end I bought a slice of Espresso chocolate cake..so that i can share half with my best frens..she like chocolate very much..and also since both of us is in diet program..hahaha..so it not bad idea for sharing huh..


Apologize for the photo..what u expect ..We have it straight away in the car..heading toward to Sunway Pyramid for the shopping spree..heeeyyyyaaaa!!!


to be continue...

A triP to ToWn whEre I'M ShoPPinG tiLL I DroPPed!! -Part 1

AsSalam..tuan rumah dah balik dah...ooo letihnyer masih terasa..sakit badan sana sini..lenguh segala kaki dan tangan jari jemari semua ..hahaha..tapi tetap seronok..memang berbaloi!!Sebenarnye kan..miss amik kesempatan lah untuk have a short getaway..saja gatal tangan nih nak shopping2..terlanjur ader nak jadi driver ke KL..kita tumpanglah..dia kerja..kita jalan shopping..!!Tapi miss pergi bukan kosong tau..sebelum pergi tuh miss canang2 kat kawan2 dan customer SweetSSweet Bakery..yg kita nak dtg..Alhamdullilah..dapat sedikit tempahan..jadilah kan..dapat rezeki ( tambah duit shopping kita..ahaks ) Selain tuh..miss juga di jemput untuk menjadi chef Jemputan di Shah Alam SmartReaders untuk course Smartcooking..nanti mis tunjukkan beberapa gambar yg sempat diambil..seronok melayan karenah kanak2 nih..they all so cute!!Lepas tuh barulah miss jalankan xtvt utama bershopping..sambil tuh sempat juga miss terjumpa dua kedai kek n pastry..dan berpeluang mencuba produk yg dijual..hehehe..mmg best..walau pun tgh berdiet ( untuk majlis bulan Jun nanti ) tapi sekali sekala dapat indulge diri sendiri dgn all sinful food seronok jugakkan..takpelah..lepas nih miss naik tangga turun tangga tingkat 9 tuh selama seminggu..Selain tuh kan perkara yg tak disangka2.. dalam masa sedang jalan2 shopping hari terakhir sambil menunggu driver balik dr meeting..miss berkesempatan untuk join demo cupcakes kak Lyn Hassan!! Seronoknyer..dapat deco2 cupcakes...dapat tips yg best ttg cupcakes..thank you so much ye sis..InsyAllah..kutanam dlm hati nanti kalau ader rezeki..miss nak join sugarclass kak lyn yer!!Dan yg terakhir sebelum pulang ke JB..miss sempat berurus niaga dgn Kak Ummi tauke Cheese Jalapeno kita..tapi tak sempat jumpa tuan nyer sbb nak cepat ..beliau pun dlm Tesco sedang bershopping gak..jadi dapat jumpa HB beliuan jer..terima kasih ye Sis..dan for my best frens...thank you so much lah..sbb temankan kita shopping..jadi second driver kita..hehehe..nanti kalau ader masa kita buat xtvt camni lagi yerk..tapi cerita getaway ku ini tidak berakhir diKl semata..balik JB.. terus menghadiri majlis jemputan kahwin..kenduri yassin dan penutup nyer diheret anak sedara ke Karnival Antarabangsa Layang-layang..hah..mana haku tak sakit2 satu badan hari ni?? Balik nih memikirkan barang2 yg dishopping kat Kl belum berkemas..mana nak do laundry..lepas tuh menarah bukit baju..ader sesapa nak kasi pinjam maid dia for a day tak??

Antara order yg diterima untuk trip ke KL..Thank you yerk kepada yg sudi menempah..Nanti boleh tempah lagi

Thursday, February 17, 2011

FrUiTS TaRts foR My WeDDiNG


Hari nih tuan rumah rasa excited..nak membawa diri bershopping2..di Ibu Negara Malaysia..ewah2..sejak balik Johor nih mati kutu bab shopping2 nih. hehehe..alasan..saja lah kan terlanjur org mengajak..jimat duit transport..selain tuh kalau nak borong byk sikit pun takder hal ye tak..ruang bonet besar..hahahaha...

Project Tart Buah nih haku buat diatas tempahan Sahabat di U dulu yg katanya nak dijadikan antara hantaran majlis perkahwinan beliau yg berlangsung pada 3 Feb yg lalu..Kesian kampung bakal suami nyer ketika itu dilanda banjir yg teruk..tapi Alhamdullilah majlis beliau telah berjalan dengan lancar.Minta maaf lah yer Azlina..kerana tak dapat menghadirkan diri di majlis persandingan mu itu..ahaks

Resepi tart buah nih haku guna version dr Abg Mat Gebu lagi..bukan hapa..kalau buat dr resepi2 penderhakaan Abg Mat nih pun..so far semua menjadi..belum ader resepi yg kucuba jadi bantat..bentan..dan yg sejenama dgn nyer..Pokok nyer semua menjadi..dan rasa mmg best..kalau tak caya..resepi haku dah CnP nih..boleh lah cuba buat..mmg puas hati buat sendiri..lebih muai!!

Fruit Tarts
Sumber : Abg Mat Gebu

Bahan-Bahannya :-)
1 bahagian sweet pastry (boleh rujuk sini)
Pastry cream (resipi di bawah)
Coklat cair secukupnya
Strawberry*
Blueberry*
Kiwi*
Apricot dalam tin*(*antara buah2an yang boleh digunakan)
Sedikit piping jelly jernih utk mengglis tart

Bahan Pastry Cream :-)
300 g susu segar (panaskan hingga suam)
3 kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
1 1/2 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

Cara membuatnya :-)

1. UNTUK KULIT TAT :- Ambil sedikit doh, tekan dalam acuan tat pilihan hingga setebal 2 - 3 mm. Buat hingga siap, cucuk2 permukaannya dengan garfu dan bakar 10 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C. Keluarkan dari oven, asingkan kulit tat dari acuan dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
2. UNTUK PASTRY CREAM :- Satukan kuning telur dan gula, kacau dengan whisk hingga gula hancur, tuang sedikit susu suam, kacau cepat hingga bersatu, dan tuang lebihan susu suam dan kacau hingga rata. Tuang bancuhan tadi dalam tepung dan kacau hingga sebati dan licin. Tuang dalam bekas tahan panas dan masak atas air mendidih (secara bain-marie) sambil terus mengacau hingga pekat. Alihkan bekas, masukkan mentega dan esen vanila, kacau hingga semua sebati dan bersatu. Masukkan pastry cream tadi dalam bekas bertutup dan tutup masa panas2 untuk mengelakkan pastry cream keras bahagian atasnya.
3. UNTUK FRUIT TART :- Ambil satu kulit tat, sudukan sedikit coklat cair. Ratakan, buat hingga habis, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 minit, untuk mempercepatkan coklat keras. Masukkan pastry cream dalam piping beg yang dipasang muncung bintang, picit pastry cream ke dalam setiap kulit tat (seperti dalam gambar diatas). Buat hingga siap. Hias dengan buah2an kegemran, sapu dengan sedikit piping gel untuk mengilatkan tat. Boleh dihidangkan...



Tuesday, February 15, 2011

VaNiLLa CupCakes is A BakED CrEaTioN

Salam Maulidur Rasul Untuk sekalian umat Islam..Bagi Rakyat jelata negeri Johor dan jajahan takluknya..hari nih diistiharkan sebagai cuti umum..Mmg tak kemana2 hari ini..nak mengikuti majlis sambutan jauh bebenar..tak ada rezeki tahun ini...tapi tak bermakna kita tak dapat menghayati makna Maulidur Rasul itu kan..Jadi duduk umah jelah..mentarah bukit baju..membasuh baju..siapkan baju2 nak dibawa ke KL nanti ( ahaks...:) over excited lah) mentenet sepanjang hari..berkebun dan memasak..akhirnyer..membaking.!! (mood rajin sedang mencanak2)

Dah beberapa hari blog yg satu nih mencuri perhatian..seronok betul mengikuti pengembaraan beliau menikmati cupcake..cookies..whoopie pie and those macaroons..all of them look so delicious!!! Seronok juga tgk cupcakes2 yg dibuat dlm blog ABakedCreation nih..Jadi hari nih haku mencuba membuat Vanilla Cupcakes.Mmg vanilla cupcakes nih exceli the most basic cupcakes..tapi banyak resepi yg haku cuba..ader yg keras..ader tuh yg kering dan berderai..Tapi yg nih moist..lembut..dan tahap kemanisan nyer tuh ( yg nih kena kurangkan ..sbb manis sgt!!)


Vanilla Cupcakes
Recipe from The Hummingbird Bakery Cookbook
(Makes about 36 mini cupcakes)
Sumber : AbakedCreation by Sylvia

1 cup of all-purpose flour
3/4 cups of sugar
1 1/2 teaspoons of baking powder
3 tablespoons of unsalted butter
1/2 cup of whole milk
1 egg
1/4 teaspoon of vanilla extract
  1. Preheat the oven to 180°C (350°F) and have all ingredients at room temperature. Also have your cupcake liners ready.
  2. With your electric mixer, beat the flour, sugar, baking powder, and butter on low speed until everything is combined.
  3. Gradually pour in half the milk and mix.
  4. Whisk the egg, vanilla extract, and remaining milk together. Then pour into the mixture.
  5. Scrape and continue mixing until the batter is smooth.
  6. Divide your batter evenly into the paper cups, about 2/3 full, and bake for 20-25 minutes. Or until a cake tester comes out clean.
  7. Let the cupcakes cool before frosting.

Monday, February 14, 2011

Trifle IstEmEWA taPi Tak BeRapA NaK IstIMeWA utk MajLis YG IsTiMeWa!

Hahaha...apa punya tajuk N3 lah..tapi kan..mmg itu lah sebenarnyer yg terjadi..wahhh lama betul tak menghapdet blog nih..sebulan dua nih mood berblog ku seakan mati..malas benar..skadar menjengah..ada sebb kenapa mood blog ku itu menghilang..nanti akan kuceritakan yer..tapi untuk hari nih..nak cerita pasal Triffle nih..nih cubaan pertama buat triffle..lepas godek2 banyak dapur..haku pilih cara2 membuatTriffle istemewa resepi dr Dapur Abg Mat kita yg Glamour tuh..Senang nak ikut..bahan2 pun mudah..terima kasihlah..Abg Mat share resepi nih..mmg meletop!! Yg Tak berapa istimewanyanye..buat nih kelam kabut sgt sampai terlupa nak lapis whipping cream..dan jugak kalau tgk kat dapur Abg Mat tuh ..kek span nyer dan buah campur dilapis 2 kali..tapi untuk haku..semua main terlapis sekali jerk..:( ahaks.. tapi kan Triffle nih kita buat untuk untuk dijadikan santapan pencuci mulut..majlis istimewa utk kawan baik kita..( majlis merisik ) haiz tak lama lagi..tinggal kita jelah yg dlm club single nih..huhuhu


Triffle Istimewa
Sumber : Abg Mat Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi