I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, April 26, 2011

ShaRing is CaRing

Siapa tak kenal dgn blog nih??Kalau masuk blog nih ..mmg aku tak pernah jemu..tak puas membelek..mata yang ngantuk seharian..kalau masuk sini mmg jadi segar bugar !! Suka betul tgk deco ..tips ..resepi..dan panduan..mmg cap JEMPOL!! ok lepas tuh kan..haku perasan banyak betul sekarang org yg bermurah hati..ader yg buat quiz kat blog masing2..ader yg saja2 bagi hadiah..ader yg buat contest..tak kurang juga yg bagi link2 ebook secara online.Part yang nih..haku paling suka sangat!!!sebab..almaklumlah..kalau nak beli buku2 masak2 nih boleh tahan juga harga2 dia ..bukan ke kita berkempen selamatkan dunia dan alam sekitar..kurangkan penggunaan kertas..dunia zaman internet..semua mudah dihujung jari..jadi tak salah kalau kita mengunakan e-book..lebih mudahkan.jadi tuh lah cerita nih yg Cake Journal sedang baik hati nak bagi exclusive PDF format tutorial .Ader macam2 tajuk siap dengan front cover lagi!! Antaranya kan:




Bersama dengan ini ader total 11 tutorial yang lain yang akan diberikan secara PERCUMA..yup..FOC..tapikan walau percuma..ader lah kena keja sikit yg kita kena buat... kalau nak tahu click sini.Kepada yang nak percuma tutorial nih..sila lah buat mcm kita nih yer..create satu entry khas promote lah pasal free PDF tutorial nih dan back link pada blog Cake Journal tuh.Tapi tak kisahlah..kerja yang diberikan pun tidak menyusahkan pun..Untuk Louise dari Cake Journal..Thank you so much!!

Saturday, April 16, 2011

BiLa BeRteMu BuKu daN RuAs

Salam Sabtu..fuh lama betul tak menghapdet kat sini..bz2..haiz..macam2 hal..tapi mcmtulah kehidupan kan..asam garam..minggu nih kesihatan pun kurang baik..demam ..flu..batuk..nih pun dtg ofis tak senang duduk ..yelah..takkan nak batuk kuat2 kat desk kita..kejap2 ka ladies..batuk puas2..nampaknyer weekend nih kita rehat jerk..tapi kan dlm sakit2 nih terima kasih lah kita nak ucapkan pada yg tersayang sbb dia layanz kita beli buku masak2 nih!!! happy2 buku-buku nih dah lama dah haku mengidam..mungkin ader org kata.."hek elleh..dah berzaman baru nak beli??" tapi takperlah kan..baik ader dr takder terus..jadi sakit2 nih sambil golek2 atas tilam..leh layanz baca buku2 nih..(Buruk perangai haku kalau masuk kedai buku nih..tgk berapa keping haku borong....kopak wallet..tapi xperlah demi Ilmu pengetahuan..sikit pun haku tak rasa rugi!!)

Buku resepi cupcakes


Menghias kek dgn buttercream-dr kak Zati..susah nak jumpa buku nih ..akhirnya dapat..alhamdullilah.

Menghias kek kahwin dgn fondant dan Icing

Deco2 kek cawan..dapat menambah Idea..:)

Siapa tak kenal kak Yasmin??

Lepas nih nak pujuk yg tersayang teman cari rak buku..rak yg ader mcm tak muat dah..almaklum haku tahu lepas nih haku akan beli buku2 lagi dan lagi dan lagi...

Tuesday, April 5, 2011

SpeCiAL EnTrY : Happy BirthDay KaK Am-FLoRa!!!!

Selamat Ulangtahun Kak Am..hehe..yang keberapa tahun??tak kisah lah yg keberapa pun..Naz doakan semoga akak sentiasa diberikan kesihatan yang baik..dimurahkan rezeki dan sentiasa gembira disamping keluarga tersayang. :)


Kita buatkan akak virtual cake je nih ha..nak dtg umah akak ye petang nih..kek coklat tuhader lagi tak ?

SeLaMaT HaRi PeRSahaBatan SedUnIA


Tegur aku jika aku mulai angkuh…

Tegur aku jika aku mulai salah…

Kerana aku masih sangat perlu sahabat seperti kamu…

Hari ini, esok dan selamanya……


"SELAMAT HARI PERSAHABATAN SEDUNIA"

Saturday, April 2, 2011

VegaN ChoCo OrANgE CUpCaKes

Fuuhhh..what a hectic week..hahaha..hari nih trasa nak bermalas-malasan..tapi mengenangkan banyak lagi keja yg menunggu..mmg kena lupakan sahaja niat nak bnermalas-malasan tuh.Cerita bab malas..hari tuh masa mengodek2..cari resepi utk DDL..terjumpa link blog Jess nih..dia nih duk Singapore kot..haiz..seberang tambak jerk....whoaaa..resepi2 kat sini boleh tahan..sedang godek2 dapur dia ( habis berserakkan haku kerjakan ) terjumpa resepi cupcakes nih..Interesting!!! sbb selalukan org buat cupcakes..mesti dgn butter dan telur nyer..tapi resepi nih tak guna telur...guna canola oil jerk..bahan2 pun ader dah kat rumah..kita terus jalan kan projek..dan ini lah hasilnyer..MMg mudah!!Gebus!! Sedap!! sesuai utk org diet cam kita nih..ahaks..Jess...kita copy kat sini plak yer..Thank you Jess for sharing.



Vegan Chocolate Orange Cupcakes
Sumber : Jess Kitchen

Ingredients
1 1/2 cups all purpose flour
1/2 cup cocoa powder
1/2 cup sugar
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
3/4 cup orange juice
1/2 cup vegetable oil
1 tsp orange paste
1 tbsp orange zest

Method:
  1. Line a 12-cup muffin tin with paper cups.
  2. In a large bowl, sift together flour, cocoa powder, sugar, baking powder, baking soda and salt.
  3. In another bowl, whisk together orange juice, oil, orange paste and orange zest. Pour into dry ingredients and stir until just combined with no streaks of flour remaining.
  4. Pour batter into paper cups evenly and bake in a preheated oven at 180 degrees celcius for 15-20mins or passed the skewer test.
  5. Cool cupcakes on rack before frosting. Any frosting you like and enjoy!

Hah..semua terror English kan..lagi pun simple je bahan2 tuh..takyah lah haku translate kan ye..haku buat satu adunan dapat 16 ketul haku makan sikit..yang tersayang makan sikit..jadilah..tapi bab sikit tuh..siapa yg makan lebih..hahaha sendiri taulah yerk..

Chiowww..Selamat berhujung minggu semua..Isnin InsyaAllah kita bersiaran semula..Pada yg dtg godek2 dapur kita tuh ( ader ke org dtg? ) sila2 buat mcm rumah sendiri yerk.. :)

Friday, April 1, 2011

BeGiTu BegiNi..akhirYa

Sebenarnyakan..ader cerita yg panjang disebalik pembikinan kek2 nih..huhu..takmahu lah nak cerita..sebab..hati banyak terasa ooo..jadi kita layanz pic je lah yerk.. :) Selamat berhujung minggu earthlings!!