I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, July 30, 2011

MelEPas HaJaT : LeMak CiLi PaDi IkaN KeRinG KuRaU DgN TeRunG

Whoaaa..selamat berhujung minggu semua..mesti minggu ni sibuk belanja barang2 keperluan untuk menyambut Ramadhan yang bakal menjelma..tak kurang juga yang sudah memenuh kan buku2 resepi dgn resepi2 untuk dijadikan rujukan bersahur dan berbuka nanti..whoaaa..mmg tahun nih rasa tak sabar sungguh nak menyambut Ramadhan..seperti hati haku ini yang kenkadang merasakan..andainya ini Ramadhan terakhir ku..bagaimana? Dengan itu Alhamdullilah jika dizinkan Allah..semoga dapat menyambut dan melakukan ibadah puasa pada tahun ini...

Ok..ni nak cerita pasal menu malam tadi nih..hari tuh lah haku ikut my sister yang pi ke pasar membeli barang keperluan Ramadhan..time begini ikan kering/ikan bilis semua menjadi perhatian ..sebab antara menu yang dapat membuka selera ketika bersahur..jadi haku pun join kaki lah memborong..nampak ikan kering kurau nih..tringat kenangan arwah mak memasak..walau sekadar masak ikan kering style lemak begini..nikmatnyer makan..tapi seumur hidup ku ..bari ini lah haku cuba nak memasak sendiri Ikan kering..semalam godek2 resepi dr internet..hamboi..ader yang masak dengan pegaga macam Abg Cik mat gebu kita tuh..ader yang masak dengan nangka muda...dan ramai juga yang masak dengan nenas..nih paling fofular nih..tapi haku nak masak style arwah mak..dgn terung..aduhai..mmg jauh panggang rasa masakan arwah dgn yg haku buat sendiri tetapi pujian dr yg tersayang kata sedap tuh..lega sikit rasa hati..kira ok lah tuh gaknyer...:)

Lemak CiLi Padi Ikan Kering Kurau dengan Terung

Bahan - bahan
4 ketul tulang ikan kurau ( yang ader isi sikit tuh..jgn tulang semata )
1 batang terung dihiris
2 biji kentang dihiris
*4 labu bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sdk serbuk kunyit
*1 batai serai
* 15-20 biji lada kecik
Satu paket santan serbuk
Garam dan gula untuk perasa

* Kisar

Cara - cara
1. rendam tulang ikan kurau
2. panaskan minyak dan tumis bahan- bahan kisar sehingga naik bau
3. Masukkan ikan kurau gaul sebentar kemudian masukkan terung dan kentang, gaul
4. Kemudian masukkan santan (kuah ikut suka nak banyak mana yer)
5. Sesuaikan rasa dan biarkan kuah mereneh sehingga terung dan ikan masak.
6. Sedia dimakan dengan nasi panas.


Menu nih haku masak bersama dengan kacang Buncis goreng Tauchu..yang itu resepi kemudian yerk..haiz..walau tak sama tapi cukup untuk melepaskan hajat kepingin makan masakan yang macam nih.

Selamat berhujung minggu dan Salam Ramadhan!

Friday, July 29, 2011

Si BaLDu MeRah...MeNamBaT HaTi

Salam Jumaat yang mulia penghulu sekalian hari..aduhai..dah petang2 pun mood masih sedey dgn kekalahan harimau Malaya malam tadi..haiz..tapi apakan nak dikata yg terjadi sudah pun terjadi..semoga tidak akan mematahkan semangat pemain dan penyokong..masih ader lagi cabaran2 yang perlu diteruskan ( ayat penyedap hati nih ) hokey..ni hari tuh masa buat Oreo Cupcakes for my sis kan ader janji nak tayang satu lagi Cupcakes yang buat pada hari tuh gak..special request dr dia..nak si merah baldu a.k.a Red Velvets..huish..kek nih mmg tgh popular lah..ader yg buat versi kek..versi Cupcakes..tapi yang menarik ttg kek nih ye lah bab topping cheese nyer tuh..tu yang lain dr yang lain .Bila makan..laju je masuk kat tekak nih..haku suka version yang kena "peram " dlm peties dulu..makan sejuk2 perghh nikmat!!



Once again haku guna resepi dr blog kak rima singapore tuh..Mmg mudah je membuat red velvet nih..jadi yang mana belum cuba buat..sila kan mencuba ok.

Tapi ader juga yg off bila mengenangkan penggunaan pewarna yang agak banyak dlm resepi nih..yelah kan nanti tak jadi plak warna Red..tapi yang penting..ikut selera sendiri yerk..kalau takat nak warna merah dia manja2 silakan..nak yg betul2 Red..sendiri lah tambah pewarna yerk..Versi Resepi dlm English..xperlah kan..ramai yang faham kan..mudah je tuh InsyaAllah.

Red Velvet Cupcakes - Kak Rima Bisous a toi

Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut ( haku guna Tudor)
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste) ( Haku guna star brand )
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon (follow)
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5% (follow)
1/2 tsp baking soda

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar - i reduced it to 80g
1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream ( haku guna whipping cream)

Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs.. slice and and oh la la hehhe

Cream Cheese frosting:
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.




Thank you my lovely sister..dgr2 ader next order untuk raya nih..no prob..sure2 ader diskaun for repeat order :-)

Thursday, July 28, 2011

BiLA RAmADhan Al-MuBarak MenJeLMa KemBaLi


Bismillahirahmanirahim...

DOA MALAIKAT JIBRAIL menjelang Ramadan..
"Ya Allah,tolong abaikan puasa umat Muhammad apabila sblm msuk bulan Ramadan,dia tdak melakukan hal2 yg brikut:
~Tdak memohon maaf terlebih dulu pd kedua ibubapanya
~Tdak bermaafan terlebih dulu antara suami isteri
~Tdak bermaafan terlebih dulu dgn org2 skitar

Tinggal beberapa hari sahaja lagi..tahun ini rasa tak sabar sungguh bertemu dengan Ramadhan.Walau tahun ini tahun kedua haku berpuasa dgn status (yatim piatu) bukan untuk menagih simpati atau menunjuk..tapi hanya ingin berkongsi rasa..betapa syahdu nya perasaan ini..Tiada lagi dapat merasa air tangan ibu ku yang dahulu selalu haku mengadu " asyik2 masak yang sama" tiada lagi mendengar suara garang bapa ku yang membebel bila kami liat bangun sahur..atau berebut2 ketika berbuka..aduhai..sayu sungguh bila mengenangkan ..tetapi yang pergi manakan dapat kembali..hanya doa untuk ayahanda dan bonda.Oleh itu kepada yang masih mempunyai ibu bapa..hargai mereka .. dan di kesempatan ini haku ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ader kesalahan yg mungkin secara langsung atau tidak.haku minta maaf dgn tulus ikhlas yer.

Sempena N3 pertama mengenai Bulan Ramadhan nih haku nak share tips tentang cara2 pemakanan yang sesuai diamalkan ketika bersahur dan berbuka yang haku perolehi dr Jabatan kesihatan Malaysia.Yelah kan almaklum..kita nih bila ramadhan..itulah masa kita test macam2 resepi..biarlah berpada dan jangan membazir...
PEMAKANAN DI BULAN RAMADHAN
KETIKA BERBUKA PUASA :
Ketika berbuka puasa makanlah :
a) 3 Biji Kurma ( Kaya dengan tenaga, serat, vitamin d
an mineral)
...b) 1/2 cawan jus buah buahan
c) 1 mangkuk kecil sup sayur
d) 1 atau 2 keping roti
•Tujuan makan makanan ini kerana :
Kembalikan paras gula yang sangat rendah dalam darah ke paras gula yang normal.
•Jangan makan kuih, manisan, atau air manis yang berlebihan kerana :
-tinggikan paras gula dalam darah.
-naikkan berat badan.

•Jangan makan berlebihan pada masa ini kerana :
-tingkatkan asid yang mendadak dalam perut boleh mendatangkan rasa tidak selesa dalam perut dan menjejaskan kesihatan.

SELEPAS SOLAT MAGRIB :

Setelah solat magrib makanlah menu :

a) 1 1/2 nasi + 1 ikan / 1 ayam + 1 cawan sayur + 1 buah + air (air minuman daripada semulajadi seperti pandan, limau nipis, serai) Atau

b) Rancang menu dengan mengambil 5 kumpulan as
as makanan iaitu bijirin, ubi, buah, sayur, ikan, daging, ayam, kekacang, susu, tenusu, garam gula yang rendah.

• Jangan makan benda yang berminyak atau gorengan.
• Jangan benda yang benda yang bersantan.

• Jangan minum teh/kopi (kafien) kerana boleh menghalang penyerapan zat makanan dalam badan.
• Kurangkan makan terlalu pedas atau berempah (memedihkan perut)
• Gunakan kaedah panggang, kukus atau rebus.
• Tambah kekacang dhal, kacang kuda, kacang soya, kacang pis dalam makanan.

SELEPAS SOLAT TERAWIH :

a) kekacang / sandwich / yogurt / roti bijirin 3 keping / biskut / 1 atau 2 ketul kuih / 1 gelas susu. Atau

b) Nasi + sayur + ikan + buah

KAWALAN AIR PUTIH : (6-8 gelas)


a) 2 gelas air sewaktu berbuka puasa.
b) 2 atau 3 gelas air sebelum tidur atau selepas solat terawih.
c) 2 gelas air sewaktu sahur.

PEMAKANAN SEMASA SAHUR :

a) sandwish / bubur nasi / oat / bijirin sarapan pagi / roti salut telur / macaroni goreng / spageti

dalam setiap makanan yang di pilih di atas ini tambahkan di dalamnya

- sayuran / sup sayur
- buahan
- air putih

b) Atau "mee segera" tetapi pastikan anda tambah
di dalamnya

- telur
- ikan bilis
- sawi
- kobis

• Pengambilan teh & kopi tidak di galakkan semasa sahur kerana ia boleh mengakibatkan kehilangan air dalam badan melalui air kencing

Aktiviti Metabolisme :

LAKUKAN AKTIVITI FIZIKAL 1/2 JAM SEBELUM BERBUK
A PUASA ATAU SELEPAS MAKANAN DI HADAM :

- Jalan kaki ke masjid untuk solat terawih (jika boleh)
- Solat Terawih

Selain tuh kan..satu lagi yang haku perhati lah..bila time Ramadhan nih ramai lah yang tukar perabot ..mula menjahit langsir baru..tak kurang juga yang mcm haku nih upgrade Oven besar sbb nak buat project biskut raya.Bukan nak menunjuk2 juga..cuma nak ucapkan penhargaan kepada pelanggan2 yang memberi sokongan..dengan hasil titik peluh dapat lah haku membeli oven nih..walau budget masih kecil tapi haku sangat berpuas hati..takperlah..kalau nak terus2 beli oven yang canggih dan mahal..belum mampu..InsyaAllah..sedikit2 lama2 ader lah rezeki..Terima kasih juga untuk yang tersayang...tunjukkan kedai dan bawa haku pi beli Oven nih..TERIMA KASIH!!

Wednesday, July 27, 2011

OreO CUpCakEs -The TrUe JoY OF BaKInG

Aisey man...ramai sungguh yang dah mula puasa nih kan ..tak sabar nak menyambut Ramadhan almubarak yang beberapa hari saja lagi..InsyaAllah jika dipanjangkan umur..tak sabar ingin bertemu dgn Ramadhan dan berharap diberikan kekuatan dan kesihatan untuk menjalani ibadat berpuasa pada tahun ini InsyAllah.

Okey..haku nak share sat resepi yang haku cilok dari dapur Kak Rima yang duduk berjiran..seberang tambak je dgn haku..ahaks..sian dia tak sihat..semoga cepat sihat ye kak..kak Rima nih kalau masuk kat blog dia tuh..sila sediakan tisu..buat lap air liur yg mengences..aduhai..mmg drooling lah..lepas tuh kan pic2 yg dia snap tuh..lawa2 mcm pic kat magazine..hahaha nak banding dgn haku nih..setakat dapat snap dgn kamera kecik tu jelah..plus..mmg tak pandai seni photography..nak buat camner..

Oreo Cupcakes nih haku buat diatas permintaan my sister yg nak balik Melaka sempena kenduri birthday dan kesyukuran FIL nyer..bersama2 nih haku ader buat kan juga Red velvet Cupcakes..yang tuh nanti lah resepi nyer..haku paste resepi Oreo nih dulu buat rujukan dan tatapan ok..As for Kak Rima..Thank you for sharing this superb receipe!!!

Oreo Cupcakes
Sumber : Bisous A Toi : Kak Rima

Ingredients

250g butter ( I use Anchor) (Haku guna Buttercup)
1 cup sugar ( Haku guna 3/4 cwn shj)
2 cups self rising flour - sift
1 tsp baking powder – sift
4 eggs
1 teaspoon vanilla essence

8~10 oreos – crushed (with the cream)

Method
Whisk butter, sugar, self raising flour, baking powder, eggs and vanilla essence for 2 mins.. dont overbeat ok..
Stir in ur crushed oreos and thats it..
Pipe batter into cupcakes casing
Baked in preheated oven of 170C for abt 10 to 15mins

Untuk topping nyer kan haku buat buttercream with crush Oreo..jadi kan..bila makan cupcakes ader rasa oreo ..topping ader rasa oreo..double oreo!!!

Dengar2 feed back kan..semua org suka...ooo haku lagii suka..berbaloi..hilang penat kita membuat kan..so this receipe surely a keeper!!

Tuesday, July 26, 2011

MaRi JiMaT!!

Salam..Ramai yang mula merungut bulan nih kan?? Bil elektrik dah naik..tepung nak naik..Astro naik..apa lagi naik??? Gaji gak yang naik sikit jerk..tapi kan walau apa pun pokok pangkal kita..besar dapat besar lah kita belanja..kecil dapat kena lah pandai2 budget dan mengatur perbelanjaan..bayangkan..gaji kita yg beribu2 nih..takkan lah masih tak cukup jika nak dibandingkan dengan keluarga2 yang dipaparkan dlm BERSAMA mu contoh nyer..Jadi yg penting bijak lah mengurus..Ramadhan pun dah makin tiba.Jgn belanja mengikut nafsu..masak beria2 sekali makan sedikit sahaja..Jadi hidangan En tong!kan rugi..ok haku nak share beberapa tips yang haku jumpa hari nih sewaktu surfing2..Buat panduan haku dan sesiapa sahaja yang ingin berjimat!!

How to reduce your bills

Four principles on how to reduce your electricity bills:

  1. Efficient use of electricity
  2. Operating electrical appliances efficiently
  3. Efficient maintenance of electrical equipment
  4. Efficient technology

cfl light bulb

Lighting

Replace your normal bulb (60W, used 4 hours per day) with an energy saving bulb

Saving per month (RM): RM 1.11

Saving per year (RM): RM 13.37

03 ekonAir-conditioner

Choose a 1hp air conditioner with a load rating of 850W over one with a rating of 950W for 6 hours a day

Saving per month (RM): RM 4.00

Saving per year (RM): RM 48.00

08 mesin

Washing Machine

Reduce your daily part load wash to three full load wash per week

Saving per month (RM): RM 3.08

Saving per year (RM): RM 37.00

01 peti

Freezer

Set the temperature at -18 Celsius instead of - 21 Celsius

Saving per month (RM): RM 1.09

Saving per year (RM): RM 13.08

Choose a chest freezer over an upright freezer

Saving per month (RM): RM 4.00

Saving per year (RM): RM 48.00

02 tv

Television
The electricity consumption for standby can easily run up to 100kWh per year equivalent to RM22

So remember to switch off the main power for optimum energy saving

Saving per month (RM): RM 1.82

Saving per year (RM): RM 21.80



From shutting down the electronics and picking up a book (gasp!) to closing your curtains at the right time, here are 21 simple things you can do to save energy, and cash, in your home:

1. Institute periodic Pioneer Days in your house.
2. Lower your thermostat a few degrees in the winter. An ideal temperature for a home is 68 degrees. If you leave the house for a prolonged period of time in the winter, turn the thermostat down more. This can save you between $10 and $30 per month on your heating bill. By turning your thermostat down 10 to 15 degrees for 8 hours, you can save about 5 to 15% a year on heating bills. If you have an air-conditioning system, turn your thermostat up in summer (78 degrees when you're home, 85 when you're not). Install a programmable thermostat to schedule changes in temperature according to your schedule. These can save up to $115 annually on your energy bills.
3. Close your curtains or window shades during the night to keep in heat and open them during the day to let the sun warm your room and reduce heating needs. In the winter, opening curtains and shades in the day can let in sunshine and heat up your home. Closing curtains at night will prevent some heat from escaping and will reduce the chill from windows. In the summer, keep curtains and shades closed in the day to prevent unnecessary heat gain (especially if you are not at home).
4. Replace your incandescent light bulbs with compact fluorescent light bulbs (CFLs) or LED Bulbs. CFLs will save you up to 75% of lighting costs and will save the environment from approximately 1,300 pounds of carbon dioxide over the course of its lifetime. This is because CFLs use one-quarter to one-third as much electricity as incandescent bulbs and last up to ten times longer.
5. Turn off lights when you leave a room. Turn off lights that you don't need (for example, if you are sitting at a desk reading, use a desk lamp instead of the overhead light).
6. Unplug electronics and battery chargers when you are not using them. Even when these items are turned off, they still draw electricity. This is called vampire power and all your small household electronics can draw power as your refrigerator.
7. Get an energy audit. Hire someone to come find the "weak spots" in your home and figure out how to improve them to save energy and save money on your energy bills. Try RESNET to locate a rater (NHER if you're in the UK) or U.S. Department of Energy for instructions on how to perform a DIY energy audit.
8. Install low-flow showerheads, faucet aerators, and high efficiency toilets. This will of course save water, but it will also save energy in the pumping, transporting, and treating of your water.
9. When you are buying new appliances, go for Energy Star. They're up to 40% more efficient than other models. You can even find rebates online with the Energy Star rebate finder.
10. If your heating equipment is more than 15 years old, try Energy Star furnaces, boilers, etc. New furnaces are generally 15% more efficient than older models. Getting properly sized equipment is also crucial.
11. When you're home, turn your water heater down to 120 degrees. When you're away, turn it to its lowest setting.
12. Wash your clothes in cold water. 90% of the energy used by washing machines goes to heating water.
13. Use your dishwasher and clothes washer only when they are fully loaded.
14. Line dry your clothes as much as possible, especially in the summer. When you use your dryer, make sure the outside vent is clear and the lint filter is clean. If you need a new dryer, try to find one with a moisture sensor in order to turn off the dryer automatically when your clothes are dry.
15. Check for air gaps and fix any leaky spots with weather stripping and caulking.
16. Properly insulate your home. You can check how much insulation you have by measuring the depth with a ruler. 7 inches of fiber glass or rock wool or 6 inches of cellulose mean you have a level of R-22. If you have less than this level, it would be good to add more insulation. This can save 5 to 25% on your heating and cooling costs.
17. Consider installing high efficiency windows. These windows, such as those with double panes of high performance glass, are 40% more efficient than standard windows. If your windows are operable, make sure you know how to use them properly for natural ventilation.
18. Use Light Timers. (Is there a better name for these?) You can use timers for more than just lights. Plug all of your cell phone chargers into one timer and set it to turn off when you're not at home. Set your TV, sound system, DVD, etc. to turn off late at night when no one's using them. You can even plug your extra freezer into a timer and set it to turn off for four-six hours every night (when no one will open the door). The freezer's thick insulation (and frozen food) keep everything cold until morning. If you're not sure, put a thermometer in there and try it out; add half an hour each night for a week or two until you settle on the perfect length of time. The person who shared that tip with me saved a lot of money, and so far none of their food has defrosted. The best part is, timers are cheap and automated. Just augment them to your schedule. If you want to go high tech, try a smart power strip.
19. Plant a tree for passive solar. If you have a yard, and your windows face south, consider planting a leafy tree. During hot seasons the leaves will provide shade and help keep your house cooler. During the winter (if you live far enough north), the tree will drop its leaves and let in the light - keeping your house warmer. You might be surprised by how much money you'll save on heating/cooling costs just by providing a little shade for your house.
20. Check for drafts in an unfinished basement or crawl space by looking for spider webs ... if there is a web, there is a draft. A large amount of heat is lost from uninsulated basement walls so be sure to insulate or at least fix the drafts
21. Do some energy-saving landscaping. Flower gardens with tall plants help retain moisture, and gardens require less water (and energy to mow) than your lawn. Low-growing evergreens planted around the basement help keep warmth in and wind out. A trellis draped with vines or climbing perennials can cool ground floor windows facing west.

Sumber : TNB Malaysia dan http://greenhome.huddler.com/wiki/how-to-save-energy-around-the-house

Thursday, July 21, 2011

BiLa Yg SEgEr MemBasAh TEkaK!

Salam semua..lama tak hapdet rumah yg satu nih..entahlah..mcm hal yg timbul..nampak gaya mmg lah kena cekau jugak lappy sebiji..kesihatan pun baru je pulih semua..Alhamdullilah minggu nih dah start enjin nak rempit..banyak betul tugasan yang menunggu..tempahan kek dan cupcakes pun alhamdullilah mencurah.Terima Kasih lah kepada pelanggan2 yang setia yg mempercayai hasil kerastangan ku ini..ahaks...

Sambil2 berjalan mencari resepi2 kek dan cupcakes yg baru..mata nih jeling2 juga..menu2 masakan ..bukan hapa..Ramadhan pun bakal menjelma..terasa bersyukur bertemu kembali.Terima Kasih Allah!!Menu2 yang menarik hati nih semua telah di highlight dan diberi penanda buku..senang buat rujukan untuk menu sahur dan berbuka nanti.Tahun nih seperti yg sudah..berpuasa sendiri lah lagi..Bersahur seorang..berbuka belum tentu.Hehehe xperlah yg penting dapat menunaikan tanggungjawab tuh.

Ok nak cerita pasal air yg best nih!!Haku nih kalau bab air asam boi..mmg minat sikit..apalagi kalau bulan Ramadhan air nih jadi pilihan..tak kisah yg warna hijau/yg warna oren..aduhh rasa terguda sungguh lah.jadi bila nampak Menu Jus nih kat Dapur Kak Jee..terus buat.waduh..tepat ! Kena dgn selera tekak nih.

Haku salin kat sini utk rujukan :



Sumber : Dunia Dari Dapur Kak Jee

Jus Limau Kasturi Asam Boi UnclePali


Bahan2nya untuk satu gelas.

sebiji limau kasturi
dua biji asam boi
gula secukup rasa
air setengah gelas
ais

Bahan2 tadi kecuali gula dimasuk dalam blender yg bersih.
Blend asam boi dan limaubeserta kulit tu tanpa buang biji asam boi.
Bila dah halus, tapiskan ke dalam gelas, bubuh gula atau air gula dan ais.


*Cara haku..bubuh semua dlm blender..blend kemudian tapis..siap!!