I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, August 26, 2011

Kad UCaPan UntuK SemUa

Assalamualaikum...salam Jumaat yang mulia..akhirnya kita telah hampir kepenhujung Ramadhan.:(

Hari ini hari terakhir bekerja sebelum bercuti panjang..Haku juga akan bercuti blogging selama seminggu..balik kampung lah :)

Di kesempatan ini haku ingin mengambil kesempatan memohon ampun dan maaf kepada semua pengunjung jika ader kekurangan , tersalah bahasa ketika menjawab pertanyaan dan Ucapan terima kasih kepada semua yang sudi berkongsi resepi , jasa mu itu tidak akan dapat ku balas.Haku halalkan kepada mereka yang mengambil mana2 bahagian resepi didalam blog ku ini .Kepada yang pulang ke kampung halaman..berhati2 dijalan raya.Kepada yang sudi sila lah ambil kad raya diatas ni ..gantung kat ruang dapur masing2 yerk. Dan bila nanti berhari raya..jaga diri :)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MOHON MAAF LAHIR & BATIN


Wednesday, August 24, 2011

BisKuT RaYa 2011 : SuJi KriStaL









TeRiMa KasiH KepADa SeMUa!!

Alhamdullilah..Alhamdullilah...Alhamdullilah.Puji dan syukur kepada Allah.

N3 hari ini kutujukan khas kepada pengunjung- pengunjung blog ku yang tidak sepertinyer ini.Semenjak 2 tahun yang lepas..blog ini sekadar medium untuk haku berkongsi cerita , resepi dan produk hasil kerastangan ku membaking dan mendeko untuk rujukan diriku sendiri, kawan-kawan dan pelanggan.memang tidak dinafikan ader masa blog ini tidak berhapdet hingga berminggu..pertama kerana kekangan masa, dan haku sendiri tiada bahan untuk dimasukkan.Setiap kali haku masuk dalam blog jumlah pengunjung kadang2 hanya seorang..haku lah tuh kan...:) .yelah..blog kita nih tak sehebat mana kalau dibandingkan dengan blog blogger yang lebih terkenal..pengunjung nya lebih kurang 80 keatas dalam satu2 masa.

Apabila haku mula sedikit aktif di awal Ramadhan dengan memasukkan N3 biskut2 raya..bukan itu sahaja..haku juga menggunakan medium kelab-kelab dan group masakan dalam facebook untuk berkongsi..Terima kasih kepada admin2 Kongsi resepi!!.Hasilnya pengunjung ke dalam blog ini bertambah dan haku bercadang memberikan sedikit ganjaran kepada pengunjung yang bertuah .Bermula dengan pengunjung ke 10,000 yang telah dimenangi oleh Pn Ruhaya Mohamad Pazi dari Perak.Terima kasih..haku akan menghantar hadiah penhargaan untuk beliau InsyaAllah selepas hari raya nanti..Dan kemudian nya..bilangan pengunjung ku meningkat paling tinggi mencecah 16 org dalam satu masa..walau yang demikian..tetap haku berbangga dan bersyukur.

Pagi ini apabila haku masuk ke blog ini yang dapat kulihat.Jumlah bilangan pengunjung ku mencecah 47 org!!! sgt teruja..sgt berbangga dan sgt bersyukur..mungkin pada org lain..alamak baru 47 org dah excited? tapi pada haku..mmg excited dan sgt2 berterima kasih ..seperti tak menyangka sambutan dan kunjungan ke blog ku ini..Oleh yang demikian..kepada para pengunjung..teruslah berkunjung lagi ke blog ini..dan pengunjung bertuah yang ke-50, 000 akan menerima hadiah penghargaan dari ku.



Haku sangat menghargai kunjungan kalian dan haku meminta maaf jika terdapat apa2 kekurangan dan semoga info yang terdapat disini dapat dimanfaatkan kita bersama.

Terima Kasih!!!




Monday, August 22, 2011

BisKuT RaYa 2011 : BisKuT SaMPan IkaTan KasiH

Nih antara biskut2 yang telah selamat haku buat semalam sempena cuti hujung minggu bersama anak2 sedara..biskut sampan nih pernah mengegarkan kan? Seingat haku zaman kepopularan biskut sampan nih bermula skitar tahun 1996-1997 sebelum evolusi Almond London..hehehe..sbb haku ingat lagi Kak Ngah ku beriya2 membeli majalah Wanita tahun 1997 bulan (lupa plak) kerana semata-mata mengandungi resepi biskut sampan nih..dan semenjak dr hari raya tahun tersebut..haku telah dipertanggungjawabkan untuk membuat biskut ini..Mmg hasil biskut sampan ini memuaskan..biskut yer terbahagi kepada bahagian pastri dan inti..tetapi proses membuat..boleh menyebabkan patah pinggang!! Kalau duduk membuat biskut nih..mau diperuntukkan sehari suntuk....nak dibahagikan kepada setiap adik bradik..mmg kena buat sekurang2 nya 3-4 adun lah :( pengsan!!

Sebab itu tahun ini haku minta anak2 sedara datang menolong..bila ramai2 tak lah rasa penat sgt..kerja pun cepat je habiskan..cepat2 pun dr Pukul 10pagi..hingga pukul 5 ptg baru siap tau..

walaupun sekarang dah bermacam versi kuih sampan yang ader..ader yang digaul semua bahan..dan dibakar dlm acu..ader plak intinyer diganti dgn bubble rice..tapi dihati ku kini dan selamanya..version kuih sampan berinti kelapa lah yang menjadi idaman.:)



Biskut Sampan Ikatan Kasih (120 biji)

Bahan-Bahan Pastri
270 gm butter
50 gm gula kastor
2 biji kuning telur
1/2 biji putih telur
1sdk esen vanilla
400gm tepung

Bahan Inti
150gm butter
12 sdb gula kastor
360 gm kelapa kering
180 gm badam ( atau kekacang yang lain)
3 biji telur
1 sdk esen vanilla



Cara membuat

Bahan Pastri
1.Putar butter dan gula hingga creamy /pucat
2.Masukkan kuning telur satu persatu..pukul sebati dan masukkan putih telur dan vanilla pukul sebentar.
3.Masukkan tepung sikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.Balut doh dgn cling wrap dan simpan dalam peti ais sebentar.

Bahan Inti
1.Putar butter dan gula hingga creamy /pusat
2.Masukkan telur satu persatu dan vanilla pukul sebati
3. Masukkan kelapa kering dan kacang.Gaul guna spatula hingga adunan menjadi seperti paste.

A.Ambil sedikit adunan doh..terap dalam acuan biskut sampan.Tekan sedikit untuk membuat
ruang untuk diisikan dgn inti
B.Letakkan inti kelapa tadi dan hias dengan buah ceri
C.Bakar pada suhu 145c selama 22 minit.

BisKuT RaYa 2011 : BisKuT BeBOLa CorNFlakes


Assalamualaikum..Alhamdullilah..selamat pagi Isnin..hamboi2x..semalam tentu ramai yang bershopping untuk raya kan? tak kurang juga yang mengambil kesempatan untuk membuat kuih muih ..almaklum..lebih kurang seminggu je kita akan menyambul Syawal dan meninggalkan Ramadhan..entah kenapa tahun nih..rasa sayu dr awal hari tuh sampai la nih tak hilang2! Haku asyik melayan membuat kuih muih..tapi satu persiapan raya yang lain pun haku tak buat..InsyaAllah..ingat minggu nih kalau ader kesempatan.. buat ala kadar jelah mana yg termampu di hati nih..:) Itu pun kalau angin mengkukis nih dah padam..tapi rasa2 mcm masih bertiup kencang je nih..hehehe..hari Sabtu hari tuh..haku kidnap anak2 sedara pompuan ku seramai 4 org menjadi helper membuat kuih raya..kunun2 nak full blast lah weekend nih kan..dan sebab nak membuat biskut yang kalau sensorang membuat mau patah pinggang oo..Alhamdullilah..kami balun 4 jenis biskut!!

Terima kasih anak2 sedara maksu..ye2 nanti maksu bagi upahnyer..Senang ader helpers nih..haku tukang uli..depa tukang canai..haku monitor jelah..hasil pembuatan mereka tuh..Kalau tgk depa semua nih..rasa cam tak caya anak2 ni dah membesar..masih rasa mereka nih kecil2 lagi depan mata haku nih :( hehehe..Ok first biskut yang kami buat yelah Biskut Bebola Cornflakes..Biskut nih tahun lepas lagi haku dah cuba buat..mmg manyak sedap!! ranggup..cornflakes..didalam corn flakes diluar!! Resepi nih dari blog kak Ummi di Kuantan nun..Thank you so much kak..mmg best biskut nih..according to her..biskut nih anatara biskut yang dia buat setiap tahun ..whoaa..kalau biskut yang ulang2 kita buat tiap tahun tanpa jemu..mesti lah biskut itu telah disenaraikan sebagai biskut yg SEDAP kan??! anak2 sedara tuh seronok membuat..seronok juga masuk mulut masing!!haku buat 2 adunan biskut nih dapat lah dalam 170 biji lebih kurang..




BISKUT BEBOLA CORNFLAKES
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
  • 1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
  • 2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
  • cawan kertas saiz kecil secukupnya
* Oleh kerana stok kismis haku dah nyawa2 ikan kurang 1/3 cwn pun tak dapat..haku tambah 2/3 cwn ceri merah + 2/3cwn ceri hijau.

Cara Membuat:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.
  5. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.
  6. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.


Thank you Kak Ummi for this lovely recipe!! Sat lagi haku hapdet biskut turun- temurun yang semenjak haku pandai guna oven bakar kuih nih maka wajib lah membuat biskut tersebut setiap tahun!!

Friday, August 19, 2011

BisKuT RaYa 2011 : BiSKut CiNTa KaSiH

Haiz..cepat betul masa berlalu..Ramadhan semakin hampir meninggalkan kita..sudah hampir memasuki 10 malam yang terakhir...Haku nih membelek2 Ibadah yang dilakukan..masih banyak yang perlu dibuat..banyak yang perlu dipertingkat.Semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan Ibadah puasa dan melakukan Ibadah yang lain..Amin..

Projek malam nih haku mencipta biskut dengan resepi sendiri..mengolah dr beberapa resepi..kira2 adegan triad n error lah nih..Alhamdullilah..hasilnyer tidak menghampakan..Sebenarnya..siapa kata makan banyak biskut raya nih memudaratkan?Mmg lah..semua benda pun kalau diambil berlebihan memudaratkan..tapi biskut raya juga hidangan yang menyihatkan..kandungan..bijirin..kekacang mmg diperlukan dlm diet..semenjak harga gula melonjak naik..makin ramai dah pandai makan hidangan yang kurang manis kan..sama jugalah dgn kaedah biskut raya nih..bila membuat haku biasanyer akan mengurangkan kandungan gula..kerana rasa lemak kacang dan manis bijirin serta sedikit rasa manis gula sudah memadai..tapi kanterpulang lah pada individu..mmg ader yg suka manis2 kan?Version haku dulu lah..sekarang dah taubat dah..xmo makan yg manis2 lagi..!:)

Biskut nih kuberikan nama "Biskut Cinta Kasih" kerana bila buat biskut yang mengandungi oat dan nestum nih..haku tringat pada arwah mak..dulu kemain susah dia nak makan benda2 nih semua..tak lalu katanyer..walhal mmg itulah yg boleh dimakan kerana diabetis yg semakin teruk..Lepas tuh haku feeling2 tringat cerita Kasih Alia kat TV3 tu plak..agak2 lah Eric dapat tak tackle Kasih yerk? hahahha..padah kalau mengikuti soap opera nih..kemudian kulukiskan Roses pada biskut sebagai hiasan keran tetiba plak rasa rindu pada ..tuttt..well you know who..yang tersayang kitalah!! ahaks haku jiwang plak malam nih..ok2 check out the recipe yerk..Biskut nih mmg rangup jerk,,trasa cam haku makan biskut EKO plak!!



BISKUT CINTA KASIH

Bahan-bahan
250 gm mentega halal
1 biji kuning telur
70 gm gula icing
2 sudu besar madu


180gm oat (dibakar dan dikisar)
140 gm tepung jagung
2 sudu besar serbuk santan
60 gm nestum
150 gm tepung gandum

Bahan Hiasan
Royal Icing



Cara Membuat
1.Putar semua bahan A sehingga creamy/warna butter sedikit pucat
2.Masukkan bahan B dan gaul dengan tangan hingga menjadi doh.Memang adunan nih nampak sedikit kersai kerana kandungan bijirin.
3 Terap dengan acuan yang sesuai
4.Bakar dengan suhu 145c 20 minit
5.Biar biskut sejuk dan hias dengan deco yang disukai menggunakan royal icing.

** Boleh juga kalau menhias dgn coklat cair dan ditaburkan manik gula.



BisKuT RaYa 2011 : CoRNFLakeS CoKLat



CORNFLAKES CHOCOLATE
Sumber : kak Nor Secubit garam

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji ) ( haku dapat 150 biji)
1 kotak besar cornflakes(325gm)
1 sudu besar madu
5 sudu besar mentega/marjerin
1 sudu besar gula
6 bar cooking chocolate/450gm
3 sudu besar peanut butter *optional( Haku Letak )
50gm cocoa butter
manik hiasan jika suka
papercup secukupnya

Cara Membuat
Panaskan mentega/marjerin dalam kuali hingga cair
Masukkan gula, madu dan peanut butter. Kacau sehingga gula larut. Selepas itu boleh lah dimasukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2 supaya senang cair.
Bila kesemua bahan telah cair, masukkan cocoa butter, padamkan api dan kacau hingga cair dan masukkan cornflakes.Gaul hingga sebati.
Alihkan ke dalam bekas lain dan terus isikan kedalam papercup. Jika suka bolehlah tabur manik hiasan.

Note dr Kak Nor:-

*Cookies ni tak perlu dipanaskan dalam oven semula. Kalau dipanaskan chocolate yg membaluti cornflakes tu akan cair dan mendap ke bawah papercup. Ini akan menjadikan ia tak melekat antara satu sama lain.
Cubalah.. insyaALLAH sedap..
*Jjika coklat sudah mula sejuk, cornflakes payah sket nak stick antara satu sama lain. Boleh lah dipanaskan balik sekejap balance yg belum diisikan ke dalam cup (dgn api perlahan) pastu cepat2 isikan ke dlm papercup ya..

hari nih tak mau cakap banyak2..rasa tak sihat..sakit kepala dan sakit perut..Just wanna say satu je..Biskut nih mmg sedap!! Mudah buat ader kelainan versi biskut conflakes.


Wednesday, August 17, 2011

BisKuT RaYa 2011 : SaMPeRiT

Fuhh..malam tadi mmg marathon membuat biskut raya..tahun nih ntah angin apa..setiap hari tak sabar nak balik rumahnak membuat biskut raya nih..ahaks..ok org tua2 kata..yang lama dilupa jangan..kuih-muih tradisional yang dihidangkan sewaktu Hari Raya membawa nostalgia zaman kanak2 kan? Bahulu..wajik..lengkong merah..makmur..kuih rotan..kuih tiram..haiz..banyak lah..dulukan masa kecik2 bila berjalan raya..selalunya abg haku akan warning supaya tak duduk umah yg disinggah tuh lama2 sebab nak cepat2 buat collection..jadi tak sempat lah nak betul2 makan kuih raya yang dihidangkan kan? Jadi apa haku buat..mana2 biskut atau kuih yang haku berkenan tuh..haku bungkus dlm tisu..amik lah sekeping dua..then sumbat dlm handbag collection tuh..untuk makan dirumah atau dlm perjalanan ke rumah yang lain..nanti bila balik kerumah arwah mak akan tanya apa yang mengelembung je handbag tuh..ingatkan banyak duit collection tapi penuh biskut dan kuih raya je rupanyer..Tapi zaman dulu kita berjalan raya..mmg niat nak makan kuih raya dan berziarah..tak pernah kisah berapa org nak sedekah duit raya..bagi seposen pun diterima dgn senang hati..Zaman sekarang bila turn haku bagi duit raya..depan2 haku bebudak ni jawab " Hek elleh singgit!!!" Sabau jelah..anak sapa lah nih?? haiz..:))

Sebenarnya kan haku konpius betul antara Biskut dahlia dan samperit nih..ader yang menggunakan adunan bahan yang sama ..bila diterap panjang2 jadilah samperit..bila diterap dgn acuan bunga..jadi Bunga Dahlia..ye jerk?? Dgn kekonpiusan masih didalam hati..haku menyalin resepi samperit dari Kak Anawahid nih..Fulamak bila buat tuh..sepanjang masa haku nerbes.. tak sabar nak tgk result..aderkah dia akan mekar setaman? keras membatu? atau berderai..bila batch pertama keluar oven..panas2 haku dah merasa..Fuhhh..cair dimulut..sedap sangat!!!!Terus dgn hati berbunga..haku terus menerap..Alhamdullilah..This super recipe surely a keeper!!

Ni antara adegan2 memecah dara..punya lama perap acuan samperit tuh..baru nih brani nak membuat!!

Biskut Samperit
Sumber : Anawahid

Bahan-bahan ( 170 biji )

* 250 gram butter/margerin
* 1 cawan gula halus/icing/kastor - nk kurangkan pon bole ( haku guna gula 3/4cwn gula icing)
* 1 biji telur gred A
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 2 cawan tepung ubi
* 2 titik pewarna kuning
* 1 sudu teh esen vanilla
* * ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan** (haku buat 1/3 tepung gandum + 1/3 tepung ubi)
* colour rice utk hiasan (optional)

Cara-cara

1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
3.jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
5.terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
6. ulangi menerap doh sehingga selesai, kalau nk hias dgn colour rice, tabur diatas doh yg telah diterap...
7. bakar didalam oven pada suhu 145c selama 20 minit, bergantung pd oven masing2. Siap


** Kesian haku baru testing2 amik pic..bateri kamera habis terus..minta maaf lah yerk..itulah satu2nya gambar yang sempat diambil.

*** Lepas nih nak cuba buat samperit version pandan..strawberry..marble..peppermint..apa lagi?

****Psstttt..dah siap packing duit raya belum??

WorDLeSS WeDNesdaY


PUDING JAGUNG BERKUAH.

Bulan pose kurangkan bercakap!:)





Monday, August 15, 2011

BisKuT RaYa 2011 : ThE BLacK BeAutY OrEo CooKiEs

Aduhai..senang nyer dalam hati..yang diidamkan akhirnyer telah berjaya membuat ..hisk..bila angin membuat kukis nih bertiup rasa cam taknak pi ofis..nak duduk umah menguli kukis jerk..hehehe..boleh ker? mau dapat warning letter nanti..ahaks..

First time nampak biskut nihdi blog Kak Wan ( citarasawan) terus jatuh hati nak membuat..bahan2 mudah..nak membuat nyer pun tak banyak karenah..haiz..makcik mmg suka lah kalau resepi2 yg mcm nih..:) Terus salin resepi sekali belum sempat haku membuat Kak Azlita sifu masak-memasak tuh dah tayang dulu..whooaa makin terbakar haku nak membuat biskut nih..dan malam tadi tercapai lah hasrat di hati nih..conclusionnyer PUAS!!

Biskut nih mmg sgt sedap..lembut..rasa coklat nyer mmg double..pada peminat coklat sesuai lah kalau nak membuat biskut nih.


BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by: Citarasawan
Sumber Dari : Kak Azlita Blog MasamManis

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor (haku guna 150gm)


Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia(haku campur sekali dgn krim dia..dlm 4 keping biskut oreo)
1/2 sudu teh baking powder (haku terguna 1sdk plak..ahaks!!)

Hiasan
Putih telur - ita tak letak(I follow)
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia(4 kpg amik krim yang lebih buang krim)
Coklat masakan putih cairkan(haku guna coklat strawberry)
Croquant - ita tak letak(I follow)

Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat strawberry.

*Cara haku sama dgn yang dibuat oleh Kak Wan dan Kak Azlita..bulat2 kan adunan ..x perlu celup dlm telur pun terus golekkan dlm serbuk oreo ..masuk dlm paper cup dan bakar.:)

* Letak 1 sdk baking powder
* Acuan menggunakan 1/2sdb .bentukkan bulat.


Haha..kunun2 nak buat food art..sekali Lovey dovey tuh sengget!!

BisKuT RaYa 2011 : PaNdaN LusCioUs

Hehehe..berbuka apa hari nih?..hari nih kita amik cuti masak berbuka..yang tersayang sarung apron hari nih memasak ..Alhamdullilah..walau cuma sardin dan telur dadar air tangan dr keikhlasan tuh mmg tiada tandingan..lagipun hari ni sakit kepala berdenyut2..bila dah rehat sekejap..baru ringan sikit kepala..mungkin panas cuaca..:) Takperlah cabaran tuh dibulan Ramadhan..andai sakit itu akan menggugurkan dosa2..maka haku masih sanggup menghadapinya..Terima Kasih Allah.

Ok nih seperti yang dijanjikan haku hapdetkan resepi satu lagi biskut moden yang haku ambil dari Majalah RASA keluaran Ogos 2011: Pandan Luscious..sgt lah Lucious kan biskut nih..dengar2 nampak2 dah ramai yang terguda..ahaks..


Pandan Luscious
(60-68biji)

Bahan A
200gm mentega(Halal)
200gm gula kastor
1 sdk coklat emulco

Bahan B
180gm tepung gandum(Guna 150gm shj)
80gm tepung jagung
50 gm nestum*
30 gm kelapa*
20 gm kacang makadamia*
20 gm susu tepung

Bahan Hiasan
Sedikit Nestum
Sedikit coklat Pandan
Sedikit Putir telur

Cara Membuat
1.Pukul Mentega dan gula hingga sebati
2.Masukkan coklat emulco dan kacau sebati
3.Masukkan bahan B dan guna tangan uli hingga menjadi doh
4.Sukat menggunakan 1/2 sudu teh dan bentuk bujur
5.Celup dengan putih telur dan gaulkan dengan nestum
6.Bakar dgn suhu 145c selama 23 minit.
7.Sejukkan biskut sebelum dicelup dlm coklat pandan yg telah dicairkan menggunakan kaedah double boiler.



*Kalau membuat biskut yang mengandungi campuran bijirin (nestum/oat atau kekacang) tidak mengapa jika menggunakan jumlah tepung yang kurang dr resepi kerana tepung dan campuran bijirin akan menjadikan biskut kering dan keras!!



Bau lemak nestum dan wangi coklat berperisa pandan..padanan yg uuummmmpppp!! untuk biskut nih..sesuai nama sesedap rasa!!


Haku guna coklat pandan nih..beli masa Giant mula2 keluarkan barang2 keperluan untuk membuat kuih raya hari tuh..Harga cuma RM5.90 jerk untuk 500gm..agak2 dapat harganih lagi tak sekrang?


PuDDinG KasIH BeRTaUT

Alhamdullilah...dah masuk minggu-3 kita berpuasa kan ..Alhamdullilah..puji dan syukur kepada Allah kerana masih diberikan kesihatan dan umur untuk menjalani ibadah pada tahun ini..Mesti banyak yang dah mula bershopping menyediakan persiapan untuk hari raya..tak kurang juga yang dah mula godek2 biskut raya kan..walau apa pun..kalau bershopping bawa anak2 tuh janganlah sampai leka...bila berjalan ke Tesco/Kipmart asyik dengar DJ bagi tau ader jumpa budak jerk..haizz..jangan nanti beraya tak berlagu..org happy2 anak kita hilang ntah kemana..Nauzubillah..simpang malaikat 44!! Ishk...

Ok2 enuf of the rambling..nak share satu resepi pudding yang dah lama haku mengintai..sbb kejadiannyer sgt cantik..colourful..menarik minat ku...Pudding nih haku buat sebagai buah tangan sempena turn berbuka puasa di rumah Kak Long ku Sabtu malam minggu yang lepas..whoaa..mcm2 makan ader..seronok kami adik bradik berkumpul..semoga ikatan kasih sayang kami adik bradik sentiasa mekar dan bertaut mcm pudding nih jugak! :)Membuat pudding nihkan..kalau takda acu munga dan lovey cam haku nyer tuh boleh jer..keraskan puding kemudian potong2 segiempat.macam kat sini.Resepi nih haku amik dr blog kak Naz...erks..erks..cam sama gituh nama..Thank you Kak Naz...haku CNP resepi kat sini..




PUDING KASIH BERTAUT

Resepi Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan A :

* 1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
* 300 ml air
* 200 ml santan
* 1/2 cawan gula
* 1 biji telur
* 2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)

Cara-cara :

1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
2. Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!). Setelah mendidih, tutup api.
3. Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka. Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
4. Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.

Bahan-bahan B :

* 1 paket serbuk agar-agar 10 gm
* 1 liter air
* 1/2 cawan gula pasir
* 100 gm gula Melaka atau nise
* 2 helai daun pandan (disimpulkan)


Cara-cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.

Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.



Sesuai juga kalau nak buat hantaran atau hidangan makan damai kan..?


Sgt suka dengan kejadian pudding ini tau..bangga dapat membuatnyer sendiri..:)


Saturday, August 13, 2011

BisKuT RaYa 2011 : IdAmaN HaTi

Wooott...wooott..semalam kan lepas balik dr jumpa Mr Dentist ingat nak tido jerk..tapi mcm tak boleh plak..hangin membaking pun sedap je bertiup..jadi mengodek satu adunan biskut nih..Resepi dari majalah RASA keluaran Ogos 2011..wallah..bau wangi horlick dan oat..ishkk..harum jer..plak "cuti puasa" tuh yg makin semangat tuh..satu untuk biskut..satu untuk saya!!! ahaks..

Biskut Idaman Hati (60-70 biji)

Bahan-Bahan
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk oat
60 gm serbuk horlick
225 gm mentega
150 gm gula kastor
2 biji telur
1 sdk esen vanilla

Bahan Hiasan
Coklat masakan
Manik gula warna warni

Cara membuat
1.Pukul telur dan gula hingga kembang
2.Kemudian masukkan mentega, tepung gandum, esen vanilla, oat dan horlick.Uli hingga sebati.
3. Bentuk biskut mengikut citarasa.
4. Bakar adunan selama 20 minit dgn suhu 145c
5. Sejukkan biskut diatas redai kemudian hias dengan coklat putih dan manik gula.
6.Simpan dalam bekas kedap udara.


Sukalah kalau buat biskut yang ader deco2 nih!!


siap satu lagi biskut..next pllzzz!!!

NaManya KUih TaKo lah!

Pheewww..akhirnya berjaya juga membuat kuih nih..selalu nyer tau makan jerk..sejak awal Ramadhan hari tuh haku memang dah berniat nak mencuba membuat..tapi masa tuh konpius antara perbezaan Kuih nih dan Tepung Pelita..tapi akhirnya tup..tup Kak Azlita dlm blognya telah menunjukkan langkah demi langkah pembuatan Kuih Tako nih..Bagai org mengantuk disorong bantal!!! Laju jer haku membeli semua bahan untuk membuat.Kak Azlita juga menunjukkan cara-cara membuat Tepung Pelita..ooo baru lah haku dapat mencari perbazaan kedua kuih nih..hehehe..lepas nih bolehlah buat projek Tepung pelita plak..tapi kena import daun p isang dr kampung dulu..ahaks..and N3 ini khas untuk sahabat baik ku Why yang nak tahu step by step pembuatan Kuih Tako..Resepi haku CNP mcm biasa and Why..please refer to the link untuk step by step pembuatan kotak tuh yerk :) untuk Kak Azlita terima kasih banyak2.

KUIH TAKO
Sumber : kak Azlita (Masam Manis )
Adunan nih menghasilkan lebih kurang 12 kotak kuih tako

Lapisan Bawah
25 gm tepung hoen kwe - hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak de boleh guna buah pear)

Lapisan Atas
25 gm tepung hoen kwe - putih
2 cawan sartan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
secubit garam

Susun kotak pandan atas tray.
Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
Campurkan semua bahan Lapisan Bawah dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.

Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk2 sedap!

* Peringatan 1 sdb = 10grams



Ader yang terliur ker? Mudah je membuat kuih nih rupanyer!! Lepas nih kalau disuruh membuat InsyaAllah tau dah :)

Haku buat setengah adunan diatas..dapat lah dlm 6 kotak..cukup lah kan..makan sendiri :)

Ini dia rupa tepung Hoen Kwe..ader kaler putih/hijau/oren/merah dan biru!!

BerSantaN itU yaNg EnAk-AwAs KoLeStRoL!!

Bila bulan puasa nih kan..permintaan santan mesti akan naik mendadak..sebab kebanyakkan kuih muih..pengat atau bubur..waima masakan..semua nak berlemak..hahaha hari tu masa belanja barang keperluan untuk ramadhan..kemain lagi haku memborong santan kotak..sekejap je dah kehabisan..la nih guna santan paket plak..dan selepas nih di dapur ku itu akan banyak lagi memasak menu2 yang memerlukan santan..Tapi awas yerk..santan tinggi kolestrol..yg ori lah..sebab tuh kalau beli yang kotak atau paket..pilih yang rendah kholestrol dan skim yerk..kurang sikit guilty tuh consume masakan bersantan sahaja..:)

Lemak Cili Padi Talapia dengan Kacang Panjang



Gulai Daging ( menu berbuka semalam :))

Air Kathira Abu Bakar ( penangan mengences setelah melihatnyer di blog kat azlita..terus ngidam..dapat gak merasa akhirnya! )

Friday, August 12, 2011

Is ThiS ReALLy moTher OF PaiN??


Salam Jumaat semua..Ooo I wake up this morning with a toothache!!! hadoii sakit nyer sampai buat haku terdiam ..Rasa sakit, ngilu sampai berdenyut ke kepala..I can go to work ini macam..So I decide to take MC and ask yang tersayang to bring me to see a dentist..Well excelikan..haku kalau jumpa dentist nih satu masalah juga..nervous !! Rasa mcm ader rama2 dalam pewut!! Pukul 7.50 haku dah gerak ke klinik..(kunun semangat dan tabah..tapi sebenarnyer..dup dap dup dapp!!!) Dalam kereta tringat nak tgk kad klinik tuh nak tgk klinik buka pukul brapa..and it state the business hour start at 9a.m!! but then since haku dah on the way..I was thinking..takperlah tunggu kat klinik..Psychology tuh..kalau dah sampai klinik tak leh lari lah kan..sekali bila sampai kat parking klinik..Mr Dentist pun sama sampai....terus Dentist start pukul 8 hari nih. ahaks..

After some checking..the Dentist advising me to do the root canal procedure...terus haku freakin out bila Dentist tuh sebut..sbb haku tringat cerita kak Rima..bila last time dia buat root canal..baca cerita dia disini..Dentist tuh nyer gelak tgk haku takut..diakata..it ok..tak semesti buat hari nih kalau mentally you tak prepared! Well you bet Mr Dentist!!!

Dan akhirnyer haku just menjalani satu teeth removal..tapi sbb gigi depan sikit dr gigi molar..so dia nyer pain..jgn cakap.As for the root canal ..haku kena lah buat gak..that one kemudian bila haku bersedia..tapi tetap kena mentally prepare!! Yes of coz dgn ongkos yang mencukupi.it about RM300.00.Nantilah ye Mr Dentist..nanti kita jumpa semula.As for now..cuba nak tido untuk menghilangkan sakit..sebab bius mcm dah hilang..tapi tak boleh plak..tiba2 angin membaking bertiup..aderkah? aderkah? hahahahha

Got the Idea why I'm freakin out?

Thursday, August 11, 2011

BisKuT RaYa 2011 : PreTTy StRaWberRiES

Oleh kerana mood nak membuat biskut raya tahun nih sedang hebat bertiup..malam tadi selamat sudah mengadun satu lagi resepi yang haku cilok dr majalah RASA Ogos 2011 nih..haku nih kan suka kalau buat benda yang tak banyak karenah..senang je nak membuat..plak tuh deco2 dgn royal icing..lagi makcik loike!!! Biskut nih kan..menggunakan campuran kacang Hazel..tapi sbb kat rumah takder..haku ganti dgn Badam..dan juga..memandai2 haku tambah sedikit esen Lemon dlm Royal icing tuh..tapi kan I tell you..padanan rasa strawberry dgn lemak badam dan tangy lemon..membuat kan biskut nih pada haku umpphhh!!..malam tadi haku buat 1 adunan sahaja..cukuplah..buat tambah2..banyak lagi..resepi2 biskut yang sedang menanti untuk haku cuba membuatnya. Pssttt..minggu nih kita layanz biskut moden tau..nanti minggu depan InsyaAllah kita layanz kuih muih dan biskut2 lama plak..yuhhuuuu..

Pretty Strawberries

130gm butter (halal)
50gm icing sugar
1 biji telur
1sdk strawberry emulco/paste
270 gm tepung
50 gm kacang hazel (kisar halus)

Cara membuat
1. Pukul butter dan icing sugar hingga kembang
2. Tambah telur dan strawberry emulco pukul sebati
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh
4. Tambahkan dengan serbuk kacang hazel.
5. Canai adunan dan terap dgn acuan bentuk hati
6.Bakar dgn suhu 145c selama 22 minit.
7. Bila biskut sejuk, hias dgn royal icing



Untuk resepi Royal Icing..haku guna resepi dr Kedai Bagus..dengan sedikit modification ..haku guna cream of tartar instead of lemon juice :)

Royal Icing

2 biji putih telur
3 cawan icing sugar
1/2 sdk cream of tartar

*haku tambah 1 sdk esen lemon

Cara membuat
1. Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga bertanduk
2.Dgn kelajuan perlahan masukkan icing sugar sedikit demi sedikit .
3.Putar sehingga sebati, warna ikut suka.

MeE GoReNg ReCyCLe InGreDieNts

Selamat Pagi..ahaks tajuk N3 Recycle Ingredients nih mcm sumting lah..hahaha..bukan apa ingat lagi tak sambal nasi lemak yang haku buat semalam..masik berbaki..ingat nak buat colek dgn jemput2 atau lempeng..tapi rasanyer baik modify sikit jadi bahan untuk mengoreng mee kuning..Itu lah menu berbuka semalam..Panas sungguh cuaca..rasa nak makan yang ringan2 sahaja..Panas2 begini..minum air je yang sedap..:) Mengoreng mee kuning semua tau buat kan? haku cuma dadarkan telur untuk hiasan dan potongan cili hijau..Alhamdullilah kenyang perut..

Kebetulan semalam yang tersayang ke bazar ramadhan..beli kuih muih sikit..nampak cempedak goreng tuh..harga nya RM2 untuk 5 ketul sahaja..MasyaAllah..mahalnyer lah..tak baloi sungguh..tapi dah nak makan kan..beli jer..


Haku pesan pada yang tersayang beli lah buah-buah..bila berpuasa nih makan buah2 biar lawas almaklum..balancekan dengan pengambilan air..kan seharian bdn kita dah terhidrat..ahaks..panas2 pekena tembikai..mmg sluurpp..ader lebih lagi sikit..buat puding tembikai mcm best..nak buat smootie ..lupa plak nak masuk dlm frozen pagi tadi.. :(

Ni my peberet..jagung rebus!! Thank you B belikan untuk D!!! minggu depan belikan lagi tau..

Wednesday, August 10, 2011

BisKuT RaYa 2011 : DaiSy PetALs


Yuuhuuuu..sungguh happy kerana haku berjaya mentunekan mood membuat biskut raya..sbb frust tak dapat mengodek kuih tako..kita godek biskut raya..yang tersangat mudah dan enak nih..rapuh jerk..lembut dan cair di mulut ..almaklum..nama pun Daisy petals..munga2 so cam fragile gituh..Biskut nih bahan2 nyer mudah..membuat pun tak lecehkejap jerk aku dah settle bersilat..ahaks..haku buat 2 adunan resepi dibawah.Rsepi nih haku amik dr majalah kontroversi SAJI bulan Ogos 2011.

Daisy Petals

(1 Adunan = 50 biji (ikut ketebalan))

Bahan - Bahan
150gm mentega (halal)
100gm gula halus
200gm tepung serbaguna
50gm tepung jagung
1 biji kuning telur

Pewarna ikut kesukaan
Haku guna pewarna coklat dan kuning telur

Coklat cip untuk hiasan.

Cara membuat
1.Putar mentega dan gula hingga lembut
2.Tambahkan kuning telur dan adun sebati
3.Campurkan semua tepung dan ayak
4.Campurkan tepung dalam adunan..uli sehingga tidak melekat pada mangkuk
5.Bahagi dua adunan tersebut dan tambah pewarna kesukaan
6.Terap dan hias mengikut kreativiti
7.Bakar dgn suhu 145c selama 18 minit.
8.Biar biskut sejuk baru disimpan didlam bekas


PERINGATAN UNTUK HAKU : BAHAGIAN BASE 1 ADUNAN.BAHAGIAN BUNGA 1/2 ADUNAN MENGHASILKAN 100 BIJI BISKUT.

NaSi LemAk BuAh BiDAra KeRaNa KasIh KuTurUtKan..



Sudah hari kesepuluh kita berpuasa..tentu ramai yang dah mula membeli keperluan untuk hari raya..tak kurang juga yang dah mula menyinsing lengan untuk menyediakan biskut raya tahun ini. Tak salah kalau bermula awal..senang nanti bila tiba 10 Ramadhan terakhir takderlah orang sibuk ke masjid dan meningkat kan amal..kita plak yg tak habis2 bergelumang dgn tepung dan majerin..ahaks..yang penting biarlah persiapan itu mengikut kemampuan diri.tahun nih..haku recycle je mana yang patut..niarlah org lain beriya2...tapi tahun nih rasa hati tetap terkilan..tapi biar perasaan terkilan tuh kusimpan dalam2.jadi tahun ini sekadar meraihkan Aidilfitri InsyaAllah..tetapu untuk berlebih2..haiz..hati ku tidak sampai!

Ok2 enug of the rambling..nih menu berbuka semalam..yang tersayang tuh petang2 hantar msg nak makan nasi lemak..melayanz org berpuasa ni kan..tu yang balik kerja terus memulakan operasi..bukan susah sgt untuk membuat nasi lemak ni..tapi awas..jgn di masak selalu..nanti badan pun berlemak2 jugak!..:) Bila buat nasi lemak nih..kita boleh lah tambah pelakon2 tambahannyer kan..tapi version haku mcm biasalah..version org bujang..yg simple2..


Bila kata buat nasi lemak..pelakon utama mestilah nasi nyer kan..Ok Ni nasi lemak style haku tau..( Rindu makan nasi lemak arwah mak..takder lauk makan nasinyer pun dah memadai)

Nasi Lemak (My Style )

2 cwn beras basmathi 1 inci halia hidup 1 labu bawang merah 1 sdk halba 2 helai daun pandan Secubit garam 3 cwn santan Cara Membuat 1. Bersih dan basuh beras, kemudian masukkan halia yg dititik, bawang dihiris , halba, daun pandan yg disimpul dan garam. 2.Kemudian masukkan santan dan sesuaikan paras air 3.Tanak , apabila nasi sudah mahu kering, kacau nasi sedikit dan biarkan nasi masak.


Bila ader pelakon utama mesti ader heroin kan..sambal nasi lemak nih haku copy paste dr blog kak Dayang jack nun jauh disana..whoaaa..hati ku tergoda dgn kek lumut..Hijau nyer menawan hati..nanti lah..dan salin resepi pun..ahaks..sambal nih memang sedap..haku jarang buat sambal yg menggunakan belacan..tahap pedas tuh terpulang lah masing2 yer..tapi mcm haku nih..tak layan pedas sgt...jd yang sedang2 saja.Kak Dayang..saya tumpang salin resepi yang best tu kat sini yer..thank you..
Sambal Nasi Lemak
Sumber: Kak Dayang Jack

Bahan-bahan : (4-6 orang makan)
  • 3 biji bawang merah (kisar)
  • 1/2 labu bawang besar (kisar)
  • belacan bakar secukupnya(kisar)
  • segenggam ikan bilis (dibersihkan)
  • 3 senduk cili kering kisar (-/+)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula melaka secukupnya
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.

Antara pelakon tambahan...

Yang Nie Special Appearance --tak jadi nak buat sirap soda..layanz asam boi..Alhamdullilah.

P/S:- Punyerlah semangat nak buat kuih Tako..sekali balik umah tepung Hoen Kwee kaler hijau..tepung beras pun ileks..grrrr..