I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, September 29, 2011

Kek LUMut


Kek Lumut
Sumber : Kak Dayang

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "

  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)


Buat minum petang ngadap balkoni..sambil lepak2 minum dgn air Honey Lemon..haiz...Alhamdullilah..nikmat nyer hidup!!

Monday, September 26, 2011

IKan ToNGKoL GoReNG ASamJaWa

Assalamualaikum..

Ok tak mau cakap banyak2..Nih dia Ikan tongkol goreng asam jawa yang haku colet dgn sambal tempoyak tuh..First time buat cengini..sedap..dengar nyer kalau nak guna ikan2 yang lain pun boleh jugak.Haku copy resepi kat sini plak buat rujukan .


Ikan Tongkol Goreng Asam Jawa
Sumber : Kak Nor Secubit Garam
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..



Ok..Lauk siap..nasi pun ader..Bismillahirrahmanirrahim....(Baca doa makan)

SaMBaL TeMpOYaK


Assalamualaikum

Whoaa..selepas minggu terakhir syawal..tentu penuhlah menghadiri jemputan rumah terbuka kan?tentu hari2 terakhir nih pun masih ramai lagi yang mengambil kesempatan membuat rumah terbuka..Alhamdullilah majlis sebegini mengukuh ikatan silaturahim sesama kita..Eh..eh..tapi ade plak yg menunjuk2 dan makan berlebihan..ishk..tak baik tau!!

Siapa kat sini tak makan tempoyak???Rugi woo..ini tempoyak..manyak sedap..masak dgn ikan atau daging atau dimakan sebagai pencicah..waduhh mmg memikat selera.Haku dapat tempoyak nih dr Mak angkat haku tu lah..sebalang dia tapaukan untuk anak angkut2 dia nih..terima kasih mak!!Selalu kan bila makan tempoyak nih..kalauhaku tak masak lemak cili padi ikan atau daging..haku makan tempoyak mentak yg dipatahkan lada kedalam nyer..lepas tuh colet dgn ikan goreng makan dgn nasi panas2..Tapi sesekali ubah selera..hari tuh seharian haku godek dapur kak nor tuh..habis haku selongkar resepi..Jadi ternampak resepi sambal tempoyak yang digoreng nih..whoaa..mmg adegan yg mesti dicuba!

SAMBAL TEMPOYAK by Kak Nor

Bahan-bahan:
10-15 biji cili api ~ dihiris dua( yang tak tahan pedas atau suka pedas boleh adjust lagi)
segenggam bilis halus ~ dicuci bersih dan ditoskan(haku guna udang geragau)
3 biji bawang merah ~ dimayang
2-3 sudu besar tempoyak

Cara-cara:
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan hirisan cili dan bawang merah yang dimayang. Kacau sebati hingga cili dan bawang tadi juga hampir garing.
Masukkan tempoyak dan kacau sebati.
Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi panas bersama ikan goreng dan ulam-ulaman.

*tempoyak ini memang telah sedia masin, masam, lemak dan manis, jadi tidak perlu tambah gula, garam dan perasa.Haku colet dgn ikan tongkol goreng asam jawa.Next N3 for that..Fuhh..mmg berasap!!


Friday, September 23, 2011

The VeGan sUpeR MoisT EGgLeSS ChOcOLate CaKe

Assalamualaikum...

Whoaaa..mood 2-3 hari nih kan..lemah gemalai je rasa.. feeling nak tidur dan berbaring2 shj..sebab cuaca kat Johor nih tgh hujan memanjang..sejuk betul..tapi kan..minggu nih tak leh nak lemah gemalai jugak..banyak perkara nak buat..huhuhu..

Ok kalau nak ikut kan mmg sekarang nih kan ramai yang dah mempunyai kesedaran tentang pengambilan makanan yang sihat..kalau kita tgk makanan kat pasaraya tuh pun..disertakan label ttg kandungan calorie makanan..banyak juga yg keluar version "Less Sugar".."Less Fat" ader juga yg "No MSG added"..baguslah...kita sebagai pengguna nih ..kenalah sentiasa terapkan kesedaran ttg pengambilan makanan yang sihat..kurang gula, garam dan rendah lemak..Tau tak..kalau kek2 atau kuih muih yg menggunakan bahan2 yg jenis mcm nih..mau double harga dia dr harga kek dan kuih muih yang sama.

Bila haku blogwalking nih..haku ternampak resepi nih kat Dapur Kak Dayang nuh...nampak gebu sungguh...dan yg best nyer tuh..resepi nih hanya guna minyak sayur dan tiada penggunaan telur..satu kelainan..biasalah kalau yg biasa mau guna 4-5 biji tau..So kira kek nih bagus lah untuk yg vegetarian tuh..juga bila takder telur..dan guna minyak sayur nih..calori kek tuh rendah lah sikit.

Mmg plak masa tuh haku tgh hangin nak mengetest resepi2 kek coklat..jadi cuba lah buat kek nih..Dah 2 kali buat exceli..sekali tuh haku buat utk makan sendiri..then second untuk Birthday abg Ipar dan anak buah yg menyambut Birthday merekan dalam bulan September nih..MMg betul lah Kak Dayang tuh bubuh nama kek nih..SUPER MOIST..perghh..lepas simpan dlm peti sejuk semalaman lagi sedap makan..Ok Kak Dayang..saya copy resepi akak n paste kat sini plak..Thank you!!


Ni version buat utk birthday..Tolong abaikan deco tuh..sebab masa buat nih..haku cuma ader masa kurang 2 jam sahaja..jadi bab deco tuh mmg fail lah!! Haku anggap..inilah yg terbaik yg mampu ku buat utk waktu itu.

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Ok ni nak tunjuk..kemoist-san..kek itu walaupun dibakar..tapi kan ..haku tgh terpikir nih..apsal lah kek haku nih nampak mampat yerk..walau dah ikut resepi tuh bulat2..nampak nyer kena rujuk tips bakar kek kak Dayang tuh lagi..tu lah masa baca tuh sambil tidur..sapa suruh..hehehe..

Untuk Topping dia haku guna resepi yang nih

Chocolate Ganache
1 cawan susu pekat
1 cawan koko powder
1 sdb butter

Cara- cara.
Campur semua bahan-bahan dan masak diatas api yg perlahan..kacau hingga lbahan larut dan likat.



Ok yang nih..cadangan hidangan yang tak patut anda contohi..jika anda sedang berdiet!!tapi cam haku nih..sbb pk tekak nak makan..jadi..hahahhaa..alahai..sepotong je pun..


Birthday boys control hensem time potong kek!!! happy Birthday to my BIL and my nephew..Haikal..!


Urm...semua pun ber"peace" yelah2...Peace No war lah..

Wednesday, September 21, 2011

YaNg MeMBaZir ItU KaWan SyaITan!!


Assalamualaikum..

Hari nih kan bukan ker wordless?hahahhaa..xperlah just nak sharing sumting...Hari Isnin tu kan tgk kak Naz tuh pos kat FB dia puding roti marble..whoaaa berkenan sungguh..kebetulan kat rumah tuh tinggal 4 keping roti..lebihan sarapan dan buat pudding tembikai hari tu..Itu pun 2 dr 4 keping tuh kulit roti jerk..lagipun Isnin tuh ade marhaban kat rumah kak ngah ku..jadi balik kerja..terus aku buat puding roti ikut version puding tembikai hari tuh lah..senang je nak buat kan..

Ingat nak juga buat belang2 macam kak Naz tu buat tapi agar2 serbuk yang ader tuh..warna hijau lah plak..ooo layanz lah warna hijau terus..dan ini lah hasilnyer..

Semalam Kak nor buat puding roti jugak..guna acuan SM..whoaa cantik betul pudding ros tuh..bila lah nak dapat SM satu??Nantilah kalau ader rezeki..InsyaAllah.



Nak bawa bagi org kan..jadi tak lah haku potong dulu..This recepi is the keeper..mmg akan ku buat lagi dan lagi!!

Tuesday, September 20, 2011

HoMeMAde IcEd BLeNdeD - MiLo KiT KAt


Nih minuman senang banget mau buat..Just nak share idea..bukan hapa..kot2 sekali teringin nak minum..tak payah lah m eragau cari coolblog kan..boleh cuba buat sendiri dirumah..

Homemade Iced Blended - My Style

Bahan -Bahan

1 cwn Ice cubes
1 sudu besar air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis ( tahap kemanisan ikut suka)
2 sudu besar milo ( boleh digantikan dgn serbuk mocha/horlick atau lain2 juga Jus concentrate kalau suka)

Cara Membuat
1. Campurkan semua bahan dalam blender.Blend sehingga halus..
2. Tuang dalam cawan dan tabur dgn serbuk milo dan hiasakan dengan coklat Kit Kat
3. Hidangkan.


Nota : Pastikan blender anda bersih dr bau cili..Jika berbau basuh dgn bersih atau perahkan limau atau cuka biarkan seketika..kemudian basuh seperti biasa..bau lada akan hilang.

Monday, September 19, 2011

A SiMPLE bLuEBErRy ChEEsECaKe

Assalamualaikum..

Fuhh..akhirnyer tertunai sudah hasrat hati nih..setelah disogok dgn gambar2 cheesecake dr FB sahabatku Shasha nih...Since dia beritahu senang je nak buat cheesecake nih..haku pun terasa nak mencuba..sebab..haku nih kan mmg minat keja2 yg ringkas..main lebur semua dlm blender lepas tuh bakar...siap..makan!! Mmg mudah nak membuat..rasa pun boleh tahan..tapi haku derhaka sikit bab penggunaan yogurt tuh..haku guna perisa blueberry..cari fresh blueberry kat Tesco tuh takder plak..ishk...tuh yang warna dia tuh kurang nak pepel...kalau tak kerana topping blueberry tuh..mungkin tak tahu nih cheesecake apa flavor kan??

Thank you Shasha for promoting this lovely recipe..Recipe asal dr Biduri MYR..ramai gak yang dah cuba membuat..feedback pun nampaknyer meyakinkan..jadi kepada sesiapa yang baru nak belajar membuat cheesecake yang mudah..no fussy...boleh cuba resepi nih yerk...:)



A Simple Blueberry Cheesecake

Sumber : Simple Cheesecake by Biduri MYR

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt (haku guna yogurt bluberry flavo)
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dg n butter ata u alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit

  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah l etak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
(Haku guna waterbath method : Balut bawah springfoam dgn aluminium foil kemudian
tuang air panas kedalam dulang pembakar )
  1. Bila sejuk simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Eat with your own risk yerk..mmg tinggi kalori satu slice ni..lepas makan satu slice nih..kena jogging satu taman lepas tuh kena tekan tubi 100 kali ..kena berenang 30 minit..fuuuhhh...

Saturday, September 17, 2011

UPsiDe DoWn PuDDinG TeMbiKai

Assalamualaikum..

Semalam sempena cuti Hari Malaysia..haku marathon bersilat kat dapur ..mengetest2 resepi yang tertunggak..kalau ikut nafsu..semua benda haku nak buat..tapi kan..haku buat yg termampu dan buat mana2 yang bahan2 tuh memang dah sedia ade stock kat rumah dulu lah..balik je kerja..lepas membersihkan diri dan berehat sebentar..haku mulakan dengan project Pudding tembikai nih..sebab nih yang paling mudah kan..lepas tuh..haku teruskan dgn projek Bluberry cheesecake..kemudian mengukus Kek Lumut..(this one super yummy!!) dan ku akhiri dengan project SuperMoist Eggless Choc.Cake..yang nih semua..nanti satu2 haku masuk dlm N3 yer..sabar2..

Ok cerita pasal pudding nih kan..dah lama haku intai..kejadiannyer..fuhhh ramai betul yang dah membuat..Resepi nih kan di popularkan oleh Kak Noorma..masa nih belum teruja lagi..lepas tuh nampak plak kat dapur Kak LinaPG..dia kata "tembikat takder biji nyer version"..lepas tuh kat dapur Kak IlahJY plak..,fuyooo pudding nih dia letak cincau plak....ok2..rasa dah teruja sikit..lepas tuh Anna Qawina plak buat..oooo tak leh jadi..then kak yatie dan Nieza pun buat..Ishk2..dan tak leh tahan bila tgk rupa kejadian pudding tembikai kat dapur kak Nor..dan Ijayuji..ok2 that it!!! terus salin resepi dan berazam nak membuat sendiri..alhamdulillah..tertunai hasrat hati nih..senang je membuat pudding nih..kalau nak buat makan2 pun ok..buat hantaran pun cantik gakkan..selain pengunnaan cincau sebagai biji tembikai tuh..kak nor dan Ijayuji guna bijan hitam..tapi haku..guna kan Habatussaudah..sesekali menyelam sambil minum air..tak sihat asyik sakit2 jerk..jadi sambil makan pudding tuh..baca selawat 7 kali..makan sekali biji2 Habatussaudah..dgn niat semoga disembuhkan penyakit..InsyaAllah. :)



Kenapa haku bagi nama Upside Down Pudding tembikai..hehehe..nampak tak kulit tembikai tuh terbalik...?? Kak Nor gak yang perasan..haku buat 2 version nih..tembikai kuning dan tembikai merah..Kak Nor..minta izin salin resepi kat sini plak yer..saya ikut version kak nor nih..thank you.

PUDING TEMBIKAI
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
2 keping roti gardenia *
6 cawan air (4cwn air)
1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
1 cawan susu cair (sy tambah) *
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
sedikit pewarna hijau /merah

Cara-Cara:
Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

EGgY In THE BaSkEt


Assalamualaikum..

Salam pagi Sabtu..whoaaa..seronoknyer..ader org tuh bercuti panjang minggu nih? Jemputan rumah terbuka pun banyak kan? tak kurang juga yang menyambung adegan berhari raya..kunjung berkunjung kerumah sanak saudara dan teman2..Berhati2 memandu dan selamat berhujung minggu yerk..:)

As for me..this weekend tak kemana lah..petang nanti ingat nak buat sumting for my sister..katanyer malam nih rumah dia dah start marhaban..lambat sikit tahun nih..sebab org lepaskan anak2 xm UPSR dulu kan..seronok jugak nih..join marhaban diaorg..Tapi dah 2 hari kena FLU nih..haiz tak selesa betul..kepala pun pening2 lalat jerk..Mungkin musim lah sekarang ..:(

Ok as for breakfast..nak share menu yang sempoi nih..asyik makan roti dengan jam je kan..sesekali ubah sikit selera .ha...ader sesiapa ke pernah terpikir nak buat roti idea cengini?Asalnyer nama dia Egg In toast..resepi asal dr Mama Zieza..takde plak nampak link nyer mana..Tapi haku copy resepi nih hasil kerjatangan yang mebeles dr Abg Mat Gebu dr Sedenak nih..aduhai..kalau dah masuk ke "dapur" umah dia..mmg jenis tak jumpa jalan keluar lah..best2 resepi kat situ..so far resepi2 yang haku cuba pun menjadi jerk..alhamdullilah..Abg Mat ader tunjuk step by step tau nak buat roti nih macamana..kalau nak tgk boleh pi SINI yerk..Selain tuh Kak Nor dr terenganu pun dah cuba juga membuat....tgk SINI..tapi kan satu jerk..bila haku buat benda nih..terset lama plak time dia..dah keras je kuning telur tuh..sbb haku suka kuning telur yang seksi..yang goyang2..ala2 telur separuh masak tuh..tapi takper nanti haku cuba buat lagi....And dek kerana haku tgk kemaruk benar main Cafeworld kat FB nih..ader lah plak satu task kalau settle dapat roti cenginilah..tapi nama dia Eggy in the basket..!! Haiz..banyak tul task kat CW tuh yang haku tak settle lagi..hehehhe..To Abg Mat..Kita minta izin salin resepi dan caranyer kat sini plak yerk..

EGG In ToasT
Sumber : Abg Mat Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA :-)
Roti sandwich secukupnya (1 set perlu 2 keping roti)
Telur gred "C" secukupnya (1 set perlu 1 biji telur)
Mentega secukupnya
Serbuk lada hitam
Keju jika suka (mat tak letak)( haku pun tak letak..stok keju dah habis plak )
Cookie cutter saiz besar (boleh guna apa2 pattern)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan oven pada suhu 175C, ambil satu set roti (2 keping). Satu keping, diterap dengan cookie cutter dan sapu sedikit mentega. Pada kepingan satu lagi, disapu juga dengan mentega dan tabur serbuk lada hitam. Letak roti yang berlubang diatasnya, tekan2 sedikit supaya lekat. Buat hingga habis.

2. Pecahkan satu biji telur dalam satu bekas. Kemudian tuang perlahan2 dalam lubang tadi. Buat sama untuk yang lain. Tambah sedikit hirisan keju jika suka.

3. Bakar dalam oven semalam 15 - 20 minit atau sehingga permukaan telur kelihatan 1/2 masak. Kemudian keluarkan dan boleh hidangkan sebagai sarapan. Tabur sedikit lagi serbuk lada hitam jika suka...


Thursday, September 15, 2011

TiPs MeMBuaT KeK YaNg DiBaKar dan KaReNah KeK

Assalamualaikum...

Whoaa...esok ramai lah yang akan bercuti panjang kan..sempena sambutan Hari Malaysia..tentu penuh dengan jemputan Rumah terbuka Aidilfitri..tak kurang juga yang merangcang untuk membuat majlis rumah terbuka sendiri..Majlis begini dapat mengeratkan lagi ikatan silaturrahim..Masa nih lah dapat kita berkumpul dgn keluarga, jiran tetangga dan sahabat handai..tentu macam2 cerita yang dapat dikongsi..tak kurang juga kaum Isteri dan tuan rumah sibuk memikirkan menu apa yang sesuai dibuat..yelah ..mesti nak ader kelainan dr rumah2 yang lain kan? kalau ade hidangan utama..tentu juga ader hidangan pencuci mulut..kek..biskut..buat..pudding dan mcm2 lagi..Tapi kena lah ingat..bila buat majlis begini..jgn lah kita terlalu bermegah dan membazir..jgn lupa tujuan sebenar konsep rumah terbuka itu sendiri.biar ala kadar..tapi semua tetamu cukup makan dan hidangan yang dihidang pun sedap..baru puas hati..:)

Ok semalam kan masa chatting2 dgn rakan satu u dulu..kami berkongsi tips dan cara membuat kek..Jadi hari nih haku terpikir..elok juga kalau haku membuat satuN3 khas untuk berkongsi tips2 nih..Tapi untuk mengolah sendiri..alamak..haku pun belum penuh sgt ilmu didada..Tips nih haku kopipes dr blog Kak Dayang Jack..kalau masuk blog akak nih..aduhai..jantung ku turun naik tgk kek kukus dia..ntah kenapa apapun N3 dr blog dia yang haku baca..mesti haku ulang2 baca N3 kek Lumut..berkenan sungguh dgn kejadian kek itu..To Kak Dayang..Thank you so much yer..Minta Izin copy tips2 akak tuh kat sini plak.Terima Kasih.

Tips penyediaan dan membakar kek

Persediaan bahan-bahan
  • Semua bahan hendaklah disukat atau ditimbang dgn betul dengan menggunakan penimbang (sebaik2nya penimbang digital) serta camca penyukat dan saiz loyang yang ditetapkan dalam resepi. Penyukat yang dimaksudkan bukan cawan kopi atau cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Bukan camca teh, atau camca makan di rumah tetapi camca sukatan metrik (kecuali yg dinyatakan pd resepi. Misalnya: untuk membuat kek lapis Sarawak, gelas khas digunakan utk menyukat bahan-bahan).
  • Semua bahan hendaklah berada pada suhu bilik melainkan jika resepi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega dan telur. Jika terus digunakan dari peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, ia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Apabila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini akan menggebukan lagi kek itu.
Menyediakan tin kek / loyang kek
  • Tin kek / loyang kek perlu dialaskan, digriskan dan ditaburkan dengan sedikit tepung. Ini bertujuan untuk mengelakkan kek daripada melekat pada tin semasa ia dikeluarkan. Selain itu, ia juga mengelakkan kek daripada cepat menjadi hangus.
  • Kek yang dibakar dalam tin yang sudah digriskan dgn mentega dan ditaburkan dgn tepung akan menghasilkan kerak yang elok.
  • Lebihan tepung yang ditabur pada tin tadi dikeluarkan dgn cara menterbalikkan tin tersebut serta diketuk2kan bahagian tepinya perlahan-lahan.
  • Tin / loyang yang tidak melekat boleh didapati di mana-mana kedai menjual perkakas kek dan tidak perlu dialaskan atau digriskan.
  • Acuan lain atau acuan lengkung boleh juga digunakan sebagai tin kek.
  • Kalau nak tgk cara2 mengalas loyang kek..boleh tgk kat sini yerk.
Ketuhar
  • Fahamilah fungsi ketuhar anda sebab setiap ketuhar berfungsi secara berlainan. Bergantung berapa umur ketuhar, sama ada sudah uzur ataupun baru dibeli.
  • Waktu memanaskannya juga penting sebelum kek itu dibakar. Pastikan selalu memanaskan ketuhar dahulu. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar . Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.
  • Jika anda menggunakan ketuhar jenis mikrogelombang (microwave) utk membakar kek, gunakanlah loyang yang sesuai seperti kaca atau seramik yang tahan panas. Sebaliknya, perkakas jenis logam kurang sesuai kerana tenaga mikrogelombang dipantul oleh logam, maka ini akan menyebabkan kek tidak akan masak sama rata.
  • Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resepi menyatakan sebaliknya.
Adunan kek
  • Jangan memukul terlalu lama apabila memasukkan tepung ke dalam adunan mentega. Adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Memukul terlalu lama akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek menjadi keras.
  • Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, mentega perlu dipukul sampai berkrim.
  • Ikutilah langkah2 dalam resepi dengan betul. Jika ia memerlukan adunan dikacau sebati dengan senduk kayu, gunakanlah senduk kayu. Jika adunan perlu dikaupbalikkan, ikutlah arahan.
Bila mana kita membakar kek..kemudian kek itu tak menjadi ..Jangan lah salahkan resepi plak..dan berputus asa..afterall cooking and baking nih is art jugak tau..kena triad and error..mengikut kata Kak Dayang..antara penyebab dan karenah kek ialah :-

Kek Tidak Naik Sekata
  • Suhu dlm ketuhar tidak panas sekata menyebabkan kek tidak dibakar secara menyeluruh
  • Bancuhan tepung tidak sebati
  • Suhu ketuhar mungkin terlalu panas
  • Adunan melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar
  • Loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan
Kek Menjadi Bantat
  • Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
  • Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul
  • Ketika memasukkan tepung ke dalam adunan, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
  • Kemungkinan telur yg digunakan sudah tidak elok. Sebaik2nya gunakanlah telur yg segar. Isikan air di dlm bekas dan letak telur di dlmnya. Jika telur terapung bermakna telur itu sudah tidak ada kandungan udara lagi atau sudah busuk.
  • Tepung sudah tidak elok atau sudah luput tarikhnya. Sebaik2nya, tepung dijemur terlebih dahulu. Ini penting untuk membantu meringankan kek.
  • Mentega yang dicampurkan dalam adunan mungkin terlalu panas, menyebabkan ia berbuih. Ini menjadikan kek rosak.
  • Suhu ketuhar terlalu rendah.
Kek Mendap pada Bahagian Tengah
  • Ketuhar yg digunakan sudah terlalu lama dan ia perlu diservis.
  • Kek tidak dibakar pada tempoh yang seharusnya
  • Suhu ketuhar terlampau panas, atau terlampau sejuk atau dibakar dalam masa yang terlalu singkat.
  • Pintu ketuhar yang selalu ditutup buka (kecuali kek lapis) kurang daripada 30 minit masa membakar. (kemasukan angin yg berlainan hawa akan menyebabkan kek menjadi mendap)
  • Ukuran acuan tin/ loyang tidak betul.
  • Sukatan bahan tidak tepat.

Bancuhan Mentega Tidak Sebati dan Bergentel
  • Mentega tidak dibiarkan pada suhu bilik
  • Telur terlalu cepat dicampurkan dalam adunan mentega dan gula yang belum betul2 gebu dipukul.
  • Mentega dan gula tidak betul2 sebati atau gebu dan terlalu cepat mencampurkan telur dalam adunan tersebut.
Kek Terlalu Lembab dan Leper
  • Terlampau banyak cecair.
  • Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
  • Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.
  • Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.
Kek Terlalu Berat
  • Sewaktu memukul campuran yang ada tepung, ia dipukul dengan kadar yang terlalu laju.
  • Campuran mentega, gula dan telur dipukul terlalu lama.
  • Kemungkinan besar terlalu banyak tepung digunakan.
  • Serbuk penaik tidak sesuai dgn sukatan tepung
  • Gula yang digunakan melebihi sukatan
  • Terlalu banyak cecair
  • Suhu ketuhar terlalu rendah
Kek Merekah
  • Suhu ketuhar terlalu panas dan ini menyebabkan bahagian luar kek terlalu cepat masak dan kepanasan tersimpan pada bahagian tengah kek. Ini membuatkan bahagian tengah kek akan merekah.
  • Jenis loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan
  • Loyang pembakar tidak diletakkan ditengah-tengah ketuhar.
  • Kekurangan cecair.
  • Acuan / loyang terlalu kecil.
  • Tepung yang digunakan tidak sesuai seperti tepung berprotein tinggi.
Kek Buah Mendap
  • Ada antara buah yang terlalu besar dan berat.
  • Buahan kering yang dicuci tidak digaul dengan tepung sebelum ia dicampurkan ke dalam adunan.
Tekstur Kek Terlalu Kasar atau Berlubang-lubang Besar
  • Terlebih serbuk penaik
  • Telur yang digunakan terlalu kecil atau terlalu sedikit
  • Adunan tidak dipukul sebati
Kek Menjadi Keras
  • Gula dan mentega tidak dipukul hingga gebu dan ringan.
  • Terlalu banyak tepung gandum.
  • Tidak cukup cecair
  • Memukul terlalu lama setelah memasukkan tepung.
  • Tidak memukul sempurna setelah dimasukkan telur.
  • Membakar terlalu lama atau suhu terlalu tinggi.
  • Loyang/acuan kek terlalu besar dan kek menjadi nipis.
  • Ikuti resepi dengan tepat dan pastikan resepi dari sumber yg boleh dipercayai.
Kek Menjadi Kering
  • Selalunya, dengan menambah 2 - 3 camca besar susu segar, akan membuat kek mampat. Jika mentah di dalam, mungkin saiz acuan tidak betul dan kek terlalu tebal.
Kek Menjadi seperti Roti
  • Sukatan serbuk penaik tidak tepat
  • Sukatan mentega / marjerin tidak tepat
  • Sukatan gula tidak tepat atau tidak sesuai
  • Tepung tidak sesuai
  • Adunan tidak dipukul dgn sebati
Kek Menjadi seperti Bingka
  • Bancuhan tidak dipukul sebati
  • Terlampau banyak cecair
  • Tepung terlalu sedikit
  • Suhu ketuhar tidak cukup panas
Fuhhh...mmg bagus tips2 dr Kak Dayang nih..terima kasih..untuk yang lain2..semoga tips2 nih boleh dijadikan rujukan yer.Selamat Mencuba dan Happy Baking!!

Wednesday, September 14, 2011

Tuesday, September 13, 2011

U.P.S.R..HaKu YaNG KeTaq LuTuT..!!


Bismillahirahmanirrahim....

Hari nih Hari Pertama Peperiksaan UPSR 2011 ..tahun nih melibatkan 2 orang anak sedara haku nih..haiz Maksu doakan kejayaan korang yerk..maksu tau korang dah belajar dan mengulangkaji dgn bersungguh-sungguh.Buat yang terbaik.Bila nanti dapat result..tak kisahlah apa pun keputusannya..maksu tak kisah..kerana maksu tau..kamu telah mencuba sedaya upaya.Tentang habuan tuh..InsyaAllah..ader rezeki kamu dapat lah habuan nyer nanti :)

(Yang bertudung merah) Siti Nur Fatin Amira Bintin Sabri... Caiyok ok!!

Mohd Faizul Azwan Bin Basir... 5A dlm gengaman!!!

Contest Duit Raya CERIA AIDILFITRI 2011 dari shakiddo.com

Salam Selasa semua..haiz mood nak menghapdet blog nih tetiba je merudum ..Bukan hapa..dgn kejadian2 yang berlaku..kami seakan berkabung adik beradik..mood semua hilang ntah kemana..dirundung kesedihan.Tapi setelah berpikir..ajal dan maut mmg Allah yang menentukan.Yang hidup insaflah..dan mengambil iktibar dr apa yang berlaku.Perbanyakkan Ibadat dan doa..kerana ternyata..hidup didunia nih memang sementara sahaja.

Tahun ini tahun kedua kami adik bradik beraya tanpa kedua ibu bapa.Bila takbir bergema masing-masing berlagak gembira tapi diwajah tetap terbayang kesayuan .Tapi haku merasakan kami adik bradik cuba untuk meneruskan kehidupan dan membiasakan diri .Tahun ini masing2 beriya2 menyediakan persiapan untuk raya..masing2 berebut2 memilih warna baju sedondon.Kami bersama2 menjelajah kedai memilih langsir , mencari kasut dan mencari tudung..haiz..kalau diingat2 memang kelakar..dan haku plak tahun nih beriya2 membuat biskut2 raya.Alhamdullilah semua dapat merasa sebalang dua.

N3 nih boleh dikatakan N3 menyelam sambil minum air..selain nak share sedikit gambar2 keluargu sewaktu berhari raya..saja2 lah haku nak join contest Shakiddo.com nih.Hadiah tajaan bersama dr hazmanfadzil.com.Mana lah tau menang top-up..jimat perbelanjaan..apatah lagi top up nak naik harga nih..ishk2




Gambar2 kenangan bersama keluarga masing2..Besar kan family haku?
Ader group "Gagak Hitam"..group "Hantu DIJEE"..group "MAX-XIS"hehehehe



Ini punya gambar nak masuk frame..nak gantung kat dinding umah tuh ..jarang haku dapat bergambar dgn kakak2 haku nih yang posing senonoh cam nih..ahaks..adoii..tembam sungguh lah..mmg lepas nih kena masuk BOOT Camp bersama Jillian.haiz..:(


Biskut Dahlia Diajar Kak Rima
Macaroon dibuat berinti sekaya
29 Ogos Takbir Bergema
Selamat Menyambut Merdeka Raya


Bunyi Mercun gegak gempita
Di pagi Raya nampak ceria
Tangan dihulur ampun maaf dipinta
Tanda dosa antara kita 0-0 lah ye!

~Peace No War~

Thursday, September 8, 2011

TEriMa KasiH TaNDa InGaTan










Salam...

Terima kasih diatas semua ucapan takziah yang diterima.Dan hari nih haku gantung kad raya dr teman2 di alam maya nih.Sekarang tiada lagi kad ucapan seperti dulu..masih teringat dulu haku akan mengantung kad-kad raya yang diterima pada pokok hiasan ..pada dinding..kenangan lah tuh semua..sekarang gantung kad raya kat blog plak..canggih kan..? :)

Wednesday, September 7, 2011

Al-Fatihah buat Kekanda ku

Assalamualaikum..

Aduhai ..hari raya tahun ini menambah rasa sedih dah kesayuan dalam hati.Pada 04 September 2011 bersamaan dengan 6 Syawal pada pukul lebih kurang 4ptg haku telah menerima panggilan dr abg cik ku yang meminta haku menelefon semua adik bradik untuk pulang kekampung dgn segera kerana Abg Ngah ku telah tiada..Tak sempat haku nak bertanyakan dengan lebih lanjut kenapa mengapa ..bagaimana..Dalam keadaan yang terkejut dan terkesima..laju je jari jemari nih menekan nombor2 telefon adik bradik..dalam kekalutan tuh haku sempat juga berpikir untuk menelefon sanak saudara untuk menyampaikan berita sedih ini..Dalam masa setengah jam ..kak Ngah ku sampai kerumah..kami berkemas dan bersedia menunggu jenazah sampai .Kemudian kakakku yang lain, org kampung , sanak saudara mula dtg kerumah..Jenazah arwah sampai lebih kurang dlm pukul 5 ptgh lebih..

Sayu nyer rasa hati..baru hari raya pertama kelmarin..kami berkumpul..bermaaf-maafan..berjalan raya bersama-sama kerumah makcik2..dan kini arwah kaku , sejuk.Pilu rasa hati hanya Allah yang maha mengetahui..Masih teringat perlakuan dan gelak tawa serta gurau senda.Tapi ini semua membuat haku semakin terpikir..tentang betapa kerdilnya diri ini..dan bila2 masa apabila dikehendakki maka kita akan pergi menghadap Pencipta.

Hari ini kami sekeluarga membuat kenduri tahlil untuk arwah.Semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman.InsyaAllah.

Alfatihah untuk
Almarhum Shmiran Bin Kadir
(30.07.1968 - 04.09.2011)