I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, October 28, 2011

SeKaDaR MeLEPas KeiNginAn TeKak..

Today Im just speechless.

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Thursday, October 27, 2011

MaRi KiRa 1 + 1 = 11..BeTuL TaK?


Alhamdullilah..hangin R dah mula bertiup sepoi2 bahasa..aduhai..punyalah berminggu mood nak menghapdet blog hilang entah kemana..banyak sungguh yg tertangguh nak dimasukkan dlm n3..nantilah satu2. Haku mulakan dgn n3 yang ini dulu..hah..tempahan birthday kek dr sahabat ku masa di U dulu ; Shadira utk anak dan anak sedara dia yang menyambut harijadi selang sehari. Im totally having fun baking and decorating these cakes!! Thank you Dira for your order.

Untuk yang ini Carrot cake dgn cream cheese frosting


dan yang ini pulak Choc Moist dgn buttercream.

Berat kek nih lebih kurang 7kg++..dengan saiz lebih kurang 13".Dira juga menempah 50pcs LollyChoc pelbagai bentuk dan warna.So Happy Belated Birthday to Balqiss and Happy Birthday Nabihah!!!

Tuesday, October 4, 2011

CreAMy ChoCoLate FroSTiNg

Assalamualaikum..

Aduhai..dua -tiga hari nih mmg lemau je rasa sendi2 nih..dengan cuaca yg sejuk2 rasa sedap kalau sekadar duduk bergumpal dibawah selimut..tetapi urusan kerja kena lah buat kan..jadi kenalah cergas2 kan diri dan minda..huhuhu..terpaksa...!

Minggu hari tuh selamat sudah haku membuat majlis rumah terbuka selepas har raya..Sekadar menjemput teman2 terdekat.jadi acara pada hari tersebut lebih kepada adegan makan2 dan lepak2 dgn kawan2 jelah..Kemudian pada Ahad nya..ahli keluarga ku pula dtg bertandang..anak2 sedara sibuk nak mandi manda di kolam..layanzz...pulak maksunyer nih belikan boya kaler2 kat tesco..hehehe..seronok lah depa main..takder nak rebut2 lagi.

Alhamdullilah juga..walau dgn kesibukkan majlis tuh haku masih menerima tempahan untuk cupcakes..cuma satu batch red velvet cupcakes tuh haku lupa plak nak ambil gambar..hehehe..penat dan terkejar sana sini sampai lupa nak amik gambar..takperlah..

Ok enuf of the rambling..hari nih nak share resepi untuk frosting cakes dan cupcakes..cedok dr Tracy Larsen dlm allrecipes.com

Mmg betul kata beliau..rasa tak terlalu manis..warna tidak terlalu hitam..dan so far frosting chocolate yg mudah disediakan..cuma haku derhaka bab butter tuh lah..haku ganti dgn krimwell.:)


By: Tracy Larsen all recipes

Ingredients

  • 2 3/4 cups confectioners' sugar
  • 6 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 6 tablespoons butter
  • 5 tablespoons evaporated milk
  • 1 teaspoon vanilla extract

Directions

  1. In a medium bowl, sift together the confectioners' sugar and cocoa, and set aside.
  2. In a large bowl, cream butter until smooth, then gradually beat in sugar mixture alternately with evaporated milk. Blend in vanilla. Beat until light and fluffy. If necessary, adjust consistency with more milk or sugar.




I frost my Red Velvet with it


And a Chocolate cupcakes


Even I used it to frost the carrot cake!! whoaa..say Im lazy.. but i tell u it worth it and it taste YUMMM!!!