I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, December 31, 2011

ThE LaSt BuT NoT LeAst and A HaPPy NeW YeaR!!


Happy new year to all...semoga sentiasa success in good thing you do and apa azam tahun baru?? as myself oooo I still have a long azam yg masih tak tertunaikan..InsyaAllah..but this coming year I hope and pray everything yg haku hajatkan tuh akan tertunai..more baking project next year?? absolutely!! as the end of the day of 2011..Haku nak share kan fews my baking project yang tak sempat nak post.. :)


My very humble Marble Cheesecake..yg belum dideco..thank you Kak Rima for the recipe..siap dapat tempahan lagi!! :)


Marble Cheesecake yg dah kena deco!! For my nephew birthday!!


A birthday cake for a baeutiful young woman!! A triple chocolate cake!! resepi gubahan dan olahan sendiri..sangat yummy dan tinggi kalori!! eat with your own risk!


A farewell chocolate cake!! we always have a best year during the school time kan?


It been 6 year we're together now...another level this coming year perhaps??


My popcakes....adegan tension menghabiskan kek bantat!! sedap


This cake is really yum!!Dont judge a book by it cover..mmg haku tahu kek nih tak berapa nak jadi dr segi rupa paras dan deco nye..but i tell you kek nih mmg sedap..Thank you kak hanieliza for this super recipe and to kak Azlita for the sharing

I love this cake to the bit!! I cant keep myself from smiling at last I did it!!My very own Angry Bird cake...

Thank you all for your support..for my visitor, reader..my follower..my sifus..(owner blog masak2) thank you for your good sharing..and for my frens..thank you for always be there for me..and untuk yang tersayang..thank you for everything..AND..for my best fren...congratulation..take care..See you guys in 2012!!

~end of 2011~

Tuesday, December 20, 2011

MeE KoLoK - SaRAwAK's CRuiSINe

Assalamualaikum

Will start my words today with Bismillah.It been a long time!!! Bila angin 'M' melanda..jadi blank...Im sorry for all my readers and followers..Ok Will cut it short.

Nak cerita pasal mee kolok nih..actually I never know wujudnyer mee kolok..hahaha (katak bawah tempurung) yang tersayang lah sibuk suruh mencari resepi nih..dia kata hari tuh dia follow bos dan bos makan mee kolok..tapi unfortunately non-halal katanye..so bila haku cari..jumpa kat blog kak Dayang Jack nih..terus salin resepi..tapikan sian..yang tersayang kita tuh..lama dia minta..resepi pun haku dah ader..tapi tak terbuat2..hinggalah minggu lepas masa we all had breakfast kat Hutan Bandar tuh dia order mee kolok..mee tuh terus direndam dlm kuah sup ala2 sup nasi ayam tapi ader letak kicap sikit..then top dgn taugeh..isi asam..sambal..tu je..Bila rasa...mcm nih ke rasanyer..mcm makan mee maggi dlm sup jerk..ye ker rasa mee kolok mcm nih?? I think tuan kedai tuh tak pandai buat mee kolok!hahahha..Memandai je haku bagi prediction..walhal that the first time in my life makan mee kolok..so mcmana Tahu org tu pandai buat ke tak kan?

So I decide to make my own..so semalam balik kerja terus menjalankan misi membuat mee kolok nih.Cuaca plak dingin2..hujan seharian ..makan yg panas2 begini mmg cap jempol..Bila siap terus suh yang tersayang makan..dia kata " Haaaaa camnih lah mee kolok yang hari tuh my boss makan tuh..sambal nyer kat luar..sup nyer kat luar...rasa dia..SEDAP!!".Fuuuhhhh lega..bila makan..memang rasa lain sgt dgn yang makan hari tuh..Tapi tak tahu lah kalau betul rasa mee kolok mcm nih..sbb tak pernah rasa yg ori dr Sarawak kan..tapi kalau dapat puaskan hati yang tersayang tuh..MEMADAILAH!



Resepi Mee Kolok Basah
by : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 300 g mi kolok (kalau tak ada, boleh guna mana-mana je non-fried noodles atau instant mee)
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 200 g daging lembu
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • 7 ulas bawang putih (dicincang)
  • 8-10 biji cili api
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • minyak masak secukupnya
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 1 sudu kecil sos ikan / sos soya
  • 1 sudu makan cuka

Cara-cara
  • UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis. Ketepikan kuah/supnya (boleh dipanaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
  • UNTUK MEE: Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.Di dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata-rata. Keluarkan.
  • UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau x ada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
  • Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.

****kalau nak memeriahkan lagi suasana mee ni, jika suka boleh juga dicampurkan dengan tauge/sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus/celur dulu ye)




Boleh tgk kat sini gak yerk.