Showing posts with label Pop cakes. Show all posts
Showing posts with label Pop cakes. Show all posts

Saturday, December 31, 2011

ThE LaSt BuT NoT LeAst and A HaPPy NeW YeaR!!


Happy new year to all...semoga sentiasa success in good thing you do and apa azam tahun baru?? as myself oooo I still have a long azam yg masih tak tertunaikan..InsyaAllah..but this coming year I hope and pray everything yg haku hajatkan tuh akan tertunai..more baking project next year?? absolutely!! as the end of the day of 2011..Haku nak share kan fews my baking project yang tak sempat nak post.. :)


My very humble Marble Cheesecake..yg belum dideco..thank you Kak Rima for the recipe..siap dapat tempahan lagi!! :)


Marble Cheesecake yg dah kena deco!! For my nephew birthday!!


A birthday cake for a baeutiful young woman!! A triple chocolate cake!! resepi gubahan dan olahan sendiri..sangat yummy dan tinggi kalori!! eat with your own risk!


A farewell chocolate cake!! we always have a best year during the school time kan?


It been 6 year we're together now...another level this coming year perhaps??


My popcakes....adegan tension menghabiskan kek bantat!! sedap


This cake is really yum!!Dont judge a book by it cover..mmg haku tahu kek nih tak berapa nak jadi dr segi rupa paras dan deco nye..but i tell you kek nih mmg sedap..Thank you kak hanieliza for this super recipe and to kak Azlita for the sharing

I love this cake to the bit!! I cant keep myself from smiling at last I did it!!My very own Angry Bird cake...

Thank you all for your support..for my visitor, reader..my follower..my sifus..(owner blog masak2) thank you for your good sharing..and for my frens..thank you for always be there for me..and untuk yang tersayang..thank you for everything..AND..for my best fren...congratulation..take care..See you guys in 2012!!

~end of 2011~

Monday, May 17, 2010

Pop Cakes

Salam Isnin..hehe..inilah untung nyer kalau rajin blog walking..macam2 idea yang boleh kita dapat..Sebenarnyer tak bercadang pun nak buat projek pop cakes nih..tapi kebetulan kan peristiwa 2 kali mengadun kek yg tak jadi..kek tuh sebenarnyer ok..cuma tidak menepati piawaian haku jerk!!!Jadi dengan idea original resepi pop cakes dr dari dapur kek lapis skuad kedah nampak plak kat dapur Alamsari maka terhasil lah resepi pop cakes version haku yer.Meh sini semak bahan-bahan dan cecara tuh boleh lah rujuk kat pic diatas..

Bahan- Bahan A
500 gm lebihan kek ( haku guna lebihan kek coklat)
1/2 cup kulit limau (version jeruk yg mmg untuk buat kuih) (nak omit dengan choc chip pun boleh)
1 cup ground peanut ( yg telah disangai dan dikisar halu)( nak tukar dengan jenis kekacang lain pun boleh i.e hazelnut/badam)
1 sdb sunquick
1/2 cup whipping cream
beberapa batang stick eskim /loli stick/lidi sate

Bahan -Bahan B
125 gm choc masak
2 sdb susu segar
1 sdb butter
*haku tambah 3 sdb susu pekat manis.

Cara-cara
1. Hancurkan lebihan kek mengunakan pengisar kering ( haku guna tangan je)
2. Campurkan dengan kulit limau dan kacang
3. Letak sunquick
4. Masukkan whipping cream
5. Gaul semua dengan tangan hingga sebati
6.Bentukkan doh mengikut shape yg disukai.cucuk dengan stick dan simpan dlm peti sejuk sehingga 1 jam
7. Campurkan semua bahan B dan masak menggunakan kaedah double boiler.Celup doh dalam coklat.
8.Susun paper cup dalam muffin tin dan isi kan doh kedalam acuan
9.Simpan semula dalam peties 15-20 min untuk coklat membeku..hias ikut suka dan hidangkan.

Selain itu ini aderlah rujukan untuk diriku sendir next time kalau trasa nak buat pop cakes lagi boleh guna version dr bakerella. menarik!!