Showing posts with label Chocolates. Show all posts
Showing posts with label Chocolates. Show all posts

Monday, June 25, 2012

JaNgAn MuDah MenGaLah -ApaM SpriTe

Alhamdullilah..fuhh penat betul dr pagi membersihkan sawang-sawang..hahaha..dah setengah  tahun tak hapdet  rumah yang satu nih..masuk2 tadi terkejut jugak  interface nyer dah berubah..jadi kenalah godek2 dulu belajar cara2 nak memasukkan N3.tu lah yang lambat sikit ..tapi tak apalah banyak features baru dlm blog  yang for me mmg sgt berguna..Yang paling suka option schedule tuh hah..lepas nih bila angin baik..masukkan N3 banyak2 dan schedule kan jek..tak lah bila angin M menyerang  terbekalairumah nih lagi..Ok2 enuf of the ramblings.. mood nak mengapam nih bukan datang secara tiba2..my sister Cik A sibuk betul bertanya pandai tak buat apam yang mekar tuh..yang mcm jual kat pasar malam tuh..selalu dia buat apam kampung..seronok juga makan apam kampung nih..teringat arwah mak buat..makan dgn kelapa mengkal muda tuh..nikmat!! Tapi kunun lah nak sambut  cabaran my sister nih jadi haku godek lah resepi2 apam mekar yang ade kat blog2 sifu masak. 

Resepi apam sprite nih  Naz amik dr blog kak Azlita Masam manis..according to her..resepi asal guna coke tuh..ader gak yang guna 7up ader juga yang guna ais krim soda..wah wah..banyak version..tapi sbb percubaan yang pertama..Naz decide follow sifu lah..guna sprite...Excelikan ini dah adegan  yang kedua dah..yang pertama mmg tak menjadi langsung!! Habis bantat kuih apam ku itu..kalau makan sendiri tuh takder lah nak frust giler!! Ini  bagi tetamu yang tak mau balik  sbb nak menunggu apam masak nih makan..sian tamu makan apam bantat!!! Cerita nyer tak habis disitu..Gossip makan apam bantat ku itu  mcm jadi cerita hot gossip of the week kat taman  perumahan tuh lah for that weekend!!! Grrrr geram je  dgr!! Itu lah yang  cepat minta tunjuk ajar sifu2 mencari apa salah silap dlm pembikinan.. dan  banyak juga tips yang diberi..dan Naz tau dah kesalahan besar yg Naz buat sehingga apam tuh bantat..Naz guna air tin sprite yang sejuk terus dr peties air lah!!!Mana tau...ahaks!!!

Kepada yang nak cuba membuat, dibawah disertakan resepi copy paste dr kak Azlita..thank you  kak!! naz dah sertakan tips in green  color utk you all follows yerk :)

Apam Sprite

Bahan-Bahan
2 biji telur  (Guna telur sejuk dr peties)
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
(Guna Double Action Powder)
225 ml air sprite (Guna air sprite baru dalam tin dgn suhu bilik)
50 gm coklat cip (Setelah bahagikan adunan baru letak coklaet cip)
pewarna merah dan perasa strawberry
pewarna hijau dan perasa pandan
choc emulco

Cara Membuat
Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovallete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
(Rujuk Gambar 1)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman sprite.
Sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam yg berlobang2
(Rujuk Gambar 1)
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih.
(Rujuk Gambar 2) (balut dgn kain tutup pengukus)
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak. (Jangan terlebih masa mengukus nanti apam kuncup semula)
 

 Gambar 1


Gambar 2

Hasil nya............

  

Yang pertama kali kukus tuh menjadi dgn jayanye!! Kembang mekar..Naz buat saiz kecik2 senang sekali ngap jerk..Bila kukus kali kedua..dia kembang sikit..kali ketiga tak kembang lagi..dan struktur nyer tak gebus macam yang pertama..ishk pening2..sambung kukus..yang keempat..kembang mekar..tapi berlobang2 dah..tak mau gebus..hahahhaa..apa plak salah kali nh yerk..harap2 sifu2..dapat beri tunjuk ajar.
 


Hasil yang pertama gebus mekar kan?

 Walau hasil masih tak berapa nak memberangsangkan..at least tak bantat apam nih!! suka2..takderlah dia menjadi habuan Cik tong..ahaks..lepas nih nak cuba buat lagi..Pelik lah kan kalau org lain boleh buat mekar sejambak kita tak boleh..afterall practice make perfect!!

Kredit untuk  semua yang memberi tips2 berguna dlm pembuatan apam nih kat facebook Naz yerk..Thank you so much!!

Sebelum mengapam hari tuh Naz buatkan coklat utk mysister..dia nak beri pada anak angkat  dia katanyer Thank you sis!!



And....Cupcakes coklat  dgn fondant  deco nih untuk anak sedara Naz..untuk diberikan kepada Boo Boo nyer..Pi dating bawak buah tangan untuk keluarga awek yerk..hihi...tak lama lagi dapat menantu lagi lah..Alhamdullilah and thank you!

To all my readers Apologize for the poor quality of the photo.Snap it using my  cikai hand phone only.Please be pardon yerk.