Monday, August 22, 2011

BisKuT RaYa 2011 : BisKuT SaMPan IkaTan KasiH

Nih antara biskut2 yang telah selamat haku buat semalam sempena cuti hujung minggu bersama anak2 sedara..biskut sampan nih pernah mengegarkan kan? Seingat haku zaman kepopularan biskut sampan nih bermula skitar tahun 1996-1997 sebelum evolusi Almond London..hehehe..sbb haku ingat lagi Kak Ngah ku beriya2 membeli majalah Wanita tahun 1997 bulan (lupa plak) kerana semata-mata mengandungi resepi biskut sampan nih..dan semenjak dr hari raya tahun tersebut..haku telah dipertanggungjawabkan untuk membuat biskut ini..Mmg hasil biskut sampan ini memuaskan..biskut yer terbahagi kepada bahagian pastri dan inti..tetapi proses membuat..boleh menyebabkan patah pinggang!! Kalau duduk membuat biskut nih..mau diperuntukkan sehari suntuk....nak dibahagikan kepada setiap adik bradik..mmg kena buat sekurang2 nya 3-4 adun lah :( pengsan!!

Sebab itu tahun ini haku minta anak2 sedara datang menolong..bila ramai2 tak lah rasa penat sgt..kerja pun cepat je habiskan..cepat2 pun dr Pukul 10pagi..hingga pukul 5 ptg baru siap tau..

walaupun sekarang dah bermacam versi kuih sampan yang ader..ader yang digaul semua bahan..dan dibakar dlm acu..ader plak intinyer diganti dgn bubble rice..tapi dihati ku kini dan selamanya..version kuih sampan berinti kelapa lah yang menjadi idaman.:)



Biskut Sampan Ikatan Kasih (120 biji)

Bahan-Bahan Pastri
270 gm butter
50 gm gula kastor
2 biji kuning telur
1/2 biji putih telur
1sdk esen vanilla
400gm tepung

Bahan Inti
150gm butter
12 sdb gula kastor
360 gm kelapa kering
180 gm badam ( atau kekacang yang lain)
3 biji telur
1 sdk esen vanilla



Cara membuat

Bahan Pastri
1.Putar butter dan gula hingga creamy /pucat
2.Masukkan kuning telur satu persatu..pukul sebati dan masukkan putih telur dan vanilla pukul sebentar.
3.Masukkan tepung sikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.Balut doh dgn cling wrap dan simpan dalam peti ais sebentar.

Bahan Inti
1.Putar butter dan gula hingga creamy /pusat
2.Masukkan telur satu persatu dan vanilla pukul sebati
3. Masukkan kelapa kering dan kacang.Gaul guna spatula hingga adunan menjadi seperti paste.

A.Ambil sedikit adunan doh..terap dalam acuan biskut sampan.Tekan sedikit untuk membuat
ruang untuk diisikan dgn inti
B.Letakkan inti kelapa tadi dan hias dengan buah ceri
C.Bakar pada suhu 145c selama 22 minit.

4 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.