Wednesday, August 17, 2011

BisKuT RaYa 2011 : SaMPeRiT

Fuhh..malam tadi mmg marathon membuat biskut raya..tahun nih ntah angin apa..setiap hari tak sabar nak balik rumahnak membuat biskut raya nih..ahaks..ok org tua2 kata..yang lama dilupa jangan..kuih-muih tradisional yang dihidangkan sewaktu Hari Raya membawa nostalgia zaman kanak2 kan? Bahulu..wajik..lengkong merah..makmur..kuih rotan..kuih tiram..haiz..banyak lah..dulukan masa kecik2 bila berjalan raya..selalunya abg haku akan warning supaya tak duduk umah yg disinggah tuh lama2 sebab nak cepat2 buat collection..jadi tak sempat lah nak betul2 makan kuih raya yang dihidangkan kan? Jadi apa haku buat..mana2 biskut atau kuih yang haku berkenan tuh..haku bungkus dlm tisu..amik lah sekeping dua..then sumbat dlm handbag collection tuh..untuk makan dirumah atau dlm perjalanan ke rumah yang lain..nanti bila balik kerumah arwah mak akan tanya apa yang mengelembung je handbag tuh..ingatkan banyak duit collection tapi penuh biskut dan kuih raya je rupanyer..Tapi zaman dulu kita berjalan raya..mmg niat nak makan kuih raya dan berziarah..tak pernah kisah berapa org nak sedekah duit raya..bagi seposen pun diterima dgn senang hati..Zaman sekarang bila turn haku bagi duit raya..depan2 haku bebudak ni jawab " Hek elleh singgit!!!" Sabau jelah..anak sapa lah nih?? haiz..:))

Sebenarnya kan haku konpius betul antara Biskut dahlia dan samperit nih..ader yang menggunakan adunan bahan yang sama ..bila diterap panjang2 jadilah samperit..bila diterap dgn acuan bunga..jadi Bunga Dahlia..ye jerk?? Dgn kekonpiusan masih didalam hati..haku menyalin resepi samperit dari Kak Anawahid nih..Fulamak bila buat tuh..sepanjang masa haku nerbes.. tak sabar nak tgk result..aderkah dia akan mekar setaman? keras membatu? atau berderai..bila batch pertama keluar oven..panas2 haku dah merasa..Fuhhh..cair dimulut..sedap sangat!!!!Terus dgn hati berbunga..haku terus menerap..Alhamdullilah..This super recipe surely a keeper!!

Ni antara adegan2 memecah dara..punya lama perap acuan samperit tuh..baru nih brani nak membuat!!

Biskut Samperit
Sumber : Anawahid

Bahan-bahan ( 170 biji )

* 250 gram butter/margerin
* 1 cawan gula halus/icing/kastor - nk kurangkan pon bole ( haku guna gula 3/4cwn gula icing)
* 1 biji telur gred A
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 2 cawan tepung ubi
* 2 titik pewarna kuning
* 1 sudu teh esen vanilla
* * ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan** (haku buat 1/3 tepung gandum + 1/3 tepung ubi)
* colour rice utk hiasan (optional)

Cara-cara

1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
3.jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
5.terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
6. ulangi menerap doh sehingga selesai, kalau nk hias dgn colour rice, tabur diatas doh yg telah diterap...
7. bakar didalam oven pada suhu 145c selama 20 minit, bergantung pd oven masing2. Siap


** Kesian haku baru testing2 amik pic..bateri kamera habis terus..minta maaf lah yerk..itulah satu2nya gambar yang sempat diambil.

*** Lepas nih nak cuba buat samperit version pandan..strawberry..marble..peppermint..apa lagi?

****Psstttt..dah siap packing duit raya belum??

2 comments:

Anawahid said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.