Showing posts with label PudDing. Show all posts
Showing posts with label PudDing. Show all posts

Thursday, August 9, 2012

PuDinG LaPiS KaCa BErLaiCi


Assalamualaikum..dah masuk  hari kesepuluh  terakhr Ramadhan..cepat nya masa berlalu...bagaimana kah persiapan kita menghadapi malam2 terakhir ini? apakah akan berjumpa dgn Ramadhan tahun hadapan? haiz sayu nyer hati..haku tau  terlalu sedikit yg dapat haku lakukan pada Ramadhan kali ini  tetapi haku tetap berdoa semoga Allah menerima amal ibadat ku ..walau  sebenarnya terlalu malu kerana terlalu sedikit..tetapi haku percaya Allah maha  penyayang dan pengasih  jangan Dia melupakan haku dan meninggalkan haku serta berpaling dari  melihat  amal ku terhadap nya .

hati nih sedih dan sayu jerk  bila mendengar kan lagu-lagu raya yang mula berkumandang di radio..sedih nya kerana   berbahagia mereka yang beraya bersama ibu bapa. Hanya kiriman doa-doa untuk arwah ayahanda dan bonda dapat kukirimkan.

Enough with the ramblings..Puding hari nih aderlah variasi dari puding lapis kaca. Cuma pada bahagian tidak bersusu nya itu ku campurkan dgn  jus laici  dan lapisakan seperti diatas.Puding yang mudah untuk dibuat.enak pula rasa ditekak.

Selamat Mencuba!!

Friday, August 3, 2012

AGaR-AgAR AiR NeNAs SeLASiH DeNGan LaiCi

Assalamualaikum ..

Telah 2 minggu kita berpuasa..Alhamdulillah sehingga kini masih diberikan kesihatan  untuk  berpuasa.Tentu ader yang mula menyiapkan  persediaan menyambut Aidilfitri.Pakaian..langsir ..kuih muih..ahaks..Jangan lupa zakat fitrah!!

Untuk haku tahun nih.. tak terpikir nak beli baju baru  kasut baru..guna aja lah apa yang ada.Setiap tahun  terasa seperti  sayu betul menyambut Syawal apatah lagi  dengan ketiadaan kedu orang tua..walau keluarga besar..ada masa terasa sunyi betul bersendiri. Inilah dia cabaran orang bujang.Tapi takperlah  haku percaya Allah sedang menyediakan yang terbaik untukku InsyaAllah.masih beruntung  ada keluarga dan anak-anak sedara, dapat juga menumpang  gembira.:)

Hari nih haku nak kongsikan resepi agar-agar  yang haku  ambil dari majalah  RASA ogos 2012.Sedap agar-agar nih.resepi asal tuh  cuma Agar-agar air nenas selasih..haku memandai tambah laici..kes nak habiskan stock laici..ahaks..ok meh tgk  version  haku membuat agar2 nih.

  
Agar-Agar Air Nenas Selasih dengan Laici.
Sumber : Majalah RASA Ogos 2012

Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
1 cwn gula
500ml jus air nenas
500ml air 
2sdk biji selasih direndam dahulu
Laici secukupnya
Jus Laici  secukupnya.

Cara membuat
1. Larutkan gula dan agar-agar dlm  jus nenas dan air.Didihkan.
2. Susun  laici dalam acuan.Tuangkan sedikit jus laici.
3. Tuang adunan  agar-agar dalam acuan
4. Sudukan selasih.Biar seketika sehingga sejuk.
5. Sejukkan dan sedia untuk dihidang.


Mudah cara penyediaan nyer kan..dah susun-susun dalam tupperware.Ready nak dihantar untuk dijual. :)

 

Wednesday, August 1, 2012

PuDing LaPiS KaCa-PenYeGaR Tekak WakTu BerBuKa

Assalamualaikum..

hari nih laju2 nakmasukkan dua n3..hahah tamak haloba..bukan hapa..banyak betul n3 tertunggak..yelah sebelum angin malas datang semula..baik laju2 merempit menghapdet ..apatah lagi sekarang features baru dlm blog dahboleh setting  schedule nak post n3..senang kerja..

Ok nih nak share satu resepi pudding yang tersangatlah mudah nak membuat..tapi kena ada tahap  kesabaran lah bila nak melapis tuh.Ceritanya bulan ramadhan nih  haku setiap hari diminta membuat  sejenis puding untuk dihantar ke bazar ramadhan..jenuh jugaklah tiap hari  buat pudding sahaja..

Resepi puding lapis kaca nih haku ambil dari dapur kak Hanieliza ..pakar masak memasak yang terkenal tuh..puding nih boleh sahaja diolah dgn pelbagai cara.Boleh sahaja melapis dgn banyak  warna satu perisa  seperti yang dibuat oleh  kak Liza..(tgk sini) atau diperisakan  dgn rasa buah (tgk sini)..untuk haku..cuma melapis dgn  2 warna sahaja tanpa tambahan perisa.Rasa pudding original lah kiranya..Dan  versi  haku  mmg derhaka banyak dari resepi kak Liza nih..yelah ikut kemudahan didapur sendiri.


Original Version  Resepi Kak Liza

PUDING LAPIS KACA
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan A
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa]

Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air

pewarna > merah, hijau dan kuning

Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci.
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

 Cara  haku:-

Bahan-Bahan
10gm serbuk agar-agar berwarna (warna hijau)
1 ltr air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat.

Cara-cara
1. Larutkan agar-agar dan gula dalam air dan didihkan.
2. Bahagi kepada dua bahagian
3. Satu bahagian dengan warna asal dan satu bahagian lagi di campur dgn susu.
4. Lapis kan  dan sejukkan sebelum dipotong untuk dihidang.

Tips: Gunakan lidi toothpick untuk membuat garisan /carik sedikit lapisan pertama sebelum  melapis lapisan kedua.Ini  akan membuat pudding anda melekat antara satu sama lain.Garis/carik tuh..pelan2 lah yerk..sekadar garis/carik2 manja gituh.kemudian buatlah begitu untuk setiap lapisan hingga habis.


Saturday, July 28, 2012

PuDing SaGo enak sePerti makAn PenGat!!

Assalamualaikum..sudah seminggu  rupanya  kita berpuasa dan hari ini sudah hari ke-8.Begitu  cepat masa berlalu..alhamdullilah sehingga kini Allah masih memberikan kesihatan dan kekuatan  untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan.

Apabila tiba bulan Ramadhan ini bukan sahaja dibukakan seluruh pintu syurga dan dilipat gandakan  pahala tetapi allah membuka juga pintu2 rezeki   yang maha luas..apakan tidak..pada bulan begini..bazar Ramadhan tumbuh seperti cendawan..yg menjahit baju dan langsi penuh tempahan..yang mengambil upah menganyam ketupat..yang membekalkan  kelapa ( sbb masa nih lah  pengunaan  kelapa santan oleh suri rumah meningkat) yang membuat biskut2 raya semua  tak menang tangan melayan .Alhamdullilah..Alhamdullilah..Alhamdullilah.

Bermula 3 Ramadhan  yang lalu  saja lah akak  haku nih minta buatkan puding dan agar2 untuk   dihantar ke gerai kawannya  yang berniaga di bazar Ramadhan.Dengan senang hati haku menerima cabaran tersebut..yelah lebih kurang dalam masa 25 hari   nak buat resepi puding yang berbeza-beza.habislah dapur-dapur sifu masak haku bongkar sekadar mencari resepi puding dan agar-agar yang enak  untuk dijadikan panduan.Mula2 banyak  yg ku buat dr resepi2 ulangan seperti Puding Tembikai.. Puding Kasih Bertaut..tapi hari nih  haku nak share satu resepi puding yg  haku tak pernah dengar dan tak pernah rasa..SERIOUS!!..baru tahu ader puding begini! ahaks..memang best..haku buat lebih sikit, selain untuk jualan haku buat untuk beri kepada kakak  ku untuk berbuka dan  satu biji  untuk diri sendiri merasa.Yelah dah hidup sorang makan sebiji begini pun dah rasa sendat!!.

Resepi asal dari Kak Lina PG..Resepi asal nama  puding sagu pelangi..tapi sbb haku tak plak buat belang2 pelangi tuh..jadi namakan sahaja puding sagu..tang itu je yang haku derhaka yang lain (I FoLLOW!) Thank you akak yer..best resepi nih..lemak manis dgn rasa santan dan susu..mcm makan pengat jadinya..apatah lagi dgn rasa sagu tuh..memang kalau pengemar pengat seperti haku nih akan menyukai puding sago.Cuba lah membuat kalau belum pernah.Memang enak..jadi  bahan pencuci berbuka nanti..haku buat setengah adunandari resepi dibawah.




Puding Sago
Resepi Asal : Kak Lina PG

Bahan-bahan :
  • 1 cawan biji sagu
  • 1 liter air
  • 20 gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir 
  • 3 helai daun pandan 
  • 1 tin susu cair 
  • 200 ml santan pekat 
  • 4 jenis pewarna kegemaran
  • secubit garam


Cara :

1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Saya masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.

2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.

3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api

5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.

6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.

7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...
 

Wednesday, September 21, 2011

YaNg MeMBaZir ItU KaWan SyaITan!!


Assalamualaikum..

Hari nih kan bukan ker wordless?hahahhaa..xperlah just nak sharing sumting...Hari Isnin tu kan tgk kak Naz tuh pos kat FB dia puding roti marble..whoaaa berkenan sungguh..kebetulan kat rumah tuh tinggal 4 keping roti..lebihan sarapan dan buat pudding tembikai hari tu..Itu pun 2 dr 4 keping tuh kulit roti jerk..lagipun Isnin tuh ade marhaban kat rumah kak ngah ku..jadi balik kerja..terus aku buat puding roti ikut version puding tembikai hari tuh lah..senang je nak buat kan..

Ingat nak juga buat belang2 macam kak Naz tu buat tapi agar2 serbuk yang ader tuh..warna hijau lah plak..ooo layanz lah warna hijau terus..dan ini lah hasilnyer..

Semalam Kak nor buat puding roti jugak..guna acuan SM..whoaa cantik betul pudding ros tuh..bila lah nak dapat SM satu??Nantilah kalau ader rezeki..InsyaAllah.



Nak bawa bagi org kan..jadi tak lah haku potong dulu..This recepi is the keeper..mmg akan ku buat lagi dan lagi!!

Saturday, September 17, 2011

UPsiDe DoWn PuDDinG TeMbiKai

Assalamualaikum..

Semalam sempena cuti Hari Malaysia..haku marathon bersilat kat dapur ..mengetest2 resepi yang tertunggak..kalau ikut nafsu..semua benda haku nak buat..tapi kan..haku buat yg termampu dan buat mana2 yang bahan2 tuh memang dah sedia ade stock kat rumah dulu lah..balik je kerja..lepas membersihkan diri dan berehat sebentar..haku mulakan dengan project Pudding tembikai nih..sebab nih yang paling mudah kan..lepas tuh..haku teruskan dgn projek Bluberry cheesecake..kemudian mengukus Kek Lumut..(this one super yummy!!) dan ku akhiri dengan project SuperMoist Eggless Choc.Cake..yang nih semua..nanti satu2 haku masuk dlm N3 yer..sabar2..

Ok cerita pasal pudding nih kan..dah lama haku intai..kejadiannyer..fuhhh ramai betul yang dah membuat..Resepi nih kan di popularkan oleh Kak Noorma..masa nih belum teruja lagi..lepas tuh nampak plak kat dapur Kak LinaPG..dia kata "tembikat takder biji nyer version"..lepas tuh kat dapur Kak IlahJY plak..,fuyooo pudding nih dia letak cincau plak....ok2..rasa dah teruja sikit..lepas tuh Anna Qawina plak buat..oooo tak leh jadi..then kak yatie dan Nieza pun buat..Ishk2..dan tak leh tahan bila tgk rupa kejadian pudding tembikai kat dapur kak Nor..dan Ijayuji..ok2 that it!!! terus salin resepi dan berazam nak membuat sendiri..alhamdulillah..tertunai hasrat hati nih..senang je membuat pudding nih..kalau nak buat makan2 pun ok..buat hantaran pun cantik gakkan..selain pengunnaan cincau sebagai biji tembikai tuh..kak nor dan Ijayuji guna bijan hitam..tapi haku..guna kan Habatussaudah..sesekali menyelam sambil minum air..tak sihat asyik sakit2 jerk..jadi sambil makan pudding tuh..baca selawat 7 kali..makan sekali biji2 Habatussaudah..dgn niat semoga disembuhkan penyakit..InsyaAllah. :)



Kenapa haku bagi nama Upside Down Pudding tembikai..hehehe..nampak tak kulit tembikai tuh terbalik...?? Kak Nor gak yang perasan..haku buat 2 version nih..tembikai kuning dan tembikai merah..Kak Nor..minta izin salin resepi kat sini plak yer..saya ikut version kak nor nih..thank you.

PUDING TEMBIKAI
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
2 keping roti gardenia *
6 cawan air (4cwn air)
1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
1 cawan susu cair (sy tambah) *
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
sedikit pewarna hijau /merah

Cara-Cara:
Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

Wednesday, August 17, 2011

WorDLeSS WeDNesdaY


PUDING JAGUNG BERKUAH.

Bulan pose kurangkan bercakap!:)





Monday, August 15, 2011

PuDDinG KasIH BeRTaUT

Alhamdullilah...dah masuk minggu-3 kita berpuasa kan ..Alhamdullilah..puji dan syukur kepada Allah kerana masih diberikan kesihatan dan umur untuk menjalani ibadah pada tahun ini..Mesti banyak yang dah mula bershopping menyediakan persiapan untuk hari raya..tak kurang juga yang dah mula godek2 biskut raya kan..walau apa pun..kalau bershopping bawa anak2 tuh janganlah sampai leka...bila berjalan ke Tesco/Kipmart asyik dengar DJ bagi tau ader jumpa budak jerk..haizz..jangan nanti beraya tak berlagu..org happy2 anak kita hilang ntah kemana..Nauzubillah..simpang malaikat 44!! Ishk...

Ok2 enuf of the rambling..nak share satu resepi pudding yang dah lama haku mengintai..sbb kejadiannyer sgt cantik..colourful..menarik minat ku...Pudding nih haku buat sebagai buah tangan sempena turn berbuka puasa di rumah Kak Long ku Sabtu malam minggu yang lepas..whoaa..mcm2 makan ader..seronok kami adik bradik berkumpul..semoga ikatan kasih sayang kami adik bradik sentiasa mekar dan bertaut mcm pudding nih jugak! :)Membuat pudding nihkan..kalau takda acu munga dan lovey cam haku nyer tuh boleh jer..keraskan puding kemudian potong2 segiempat.macam kat sini.Resepi nih haku amik dr blog kak Naz...erks..erks..cam sama gituh nama..Thank you Kak Naz...haku CNP resepi kat sini..




PUDING KASIH BERTAUT

Resepi Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan A :

* 1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
* 300 ml air
* 200 ml santan
* 1/2 cawan gula
* 1 biji telur
* 2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)

Cara-cara :

1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
2. Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!). Setelah mendidih, tutup api.
3. Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka. Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
4. Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.

Bahan-bahan B :

* 1 paket serbuk agar-agar 10 gm
* 1 liter air
* 1/2 cawan gula pasir
* 100 gm gula Melaka atau nise
* 2 helai daun pandan (disimpulkan)


Cara-cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.

Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.



Sesuai juga kalau nak buat hantaran atau hidangan makan damai kan..?


Sgt suka dengan kejadian pudding ini tau..bangga dapat membuatnyer sendiri..:)


Tuesday, October 12, 2010

EgG CarAmeL PuddiNg wIth HoNey

Salam..sila lihat..begitu licin dan gebus..suka2..resepi yang ku olah sana sini dr banyak resepi..maka terhasil lah Egg Caramel Pudding With Honey nih..Resepi nih bahan-bahan nyer haku ikut dr resepi Pudding Caramel Anisah..tapi bab caramel gulanyer tuh haku omit dan ganti dengan pengunaan madu.Padaku..lebih terasa kelemakan pudding nih.Mmg dah cuba banyak kali..mmg sedap..!!


Ader tips masa mengukus pudding nih yg boleh anda follow :-

1. Balut keseluruhan loyang dengan aluminium foil
2. Kukus antara 35-45 minit dengan api yg sederhana.
3.Pastikan betul2 sejuk baru diterbalikkan kedalam bekas untuk dihidang.
4. Tak perlu letak madu terlalu banyak kerana akan memberi rasa sedikit pahit.
5.Jangan risau.."kuah"nyer tetap banyak..sila lihat sendiri :)

Tuesday, September 21, 2010

RiCh ChOC PuDDinG

Assalamualaikum..salam pagi Selasa..hari nih rasa mamai2 sikit..almaklum bila dah bercuti panjang nih..nak start enjin bagi panas pun manyak slow lah! :) Mana kerja ofis yg berlambak..keja dirumah byg tak habis2 mengemas..kalau lah ader bibik sorang..senang agaknyer..ader sesapa yg nak bagi pinjam bibik ker?hehehe..ok Hari nih kan nak tayang pudding chocolate yg sgt best nih..pergh..untuk peminat coklat , pudding nih mmg tersangat best..untuk haku kurang sikit layanz pudding2 nih..makan..tapi takder lah..tahap gaban sangat!!.. Minta maaf lah dlm pic nih tak jelas nak tayang pudding choc nyer..sebb dah kena tutup dengan kuah dan segala bagai "pelakon tambahan" ahaks..nampak tak lapisan coklat kat bawah tuh..tuh lah "pelakon utama" kita..Saja haku bubuh satu2 dlm mangkuk..senang hidang.. tapi boleh jugak korang bubuh dlm pudding mould atau apa2 acuan yg ader macam yg dibuat kat sini dan disini serta disinun..then bila nak makan tuh bubuh dlm mangkuk tuang kuah..settle!!Perjalanan resepi nih jauh tau..memana dapur kalau singgah mesti ader yg dah pernah mencuba..hehe..haku je yg ketinggalan nih. asal tuh dr Dapur kak Jun Resepi nih haku rujuk banyak dapur..Pudding nih nak makan macam tuh jerk pun boleh nak berkuah pun boleh..ikut selera memasing lah..Version haku nih haku amik idea nyer dr kak Noraini dan sapa lagi chef terkenal kita CMG lah!

Rich Choc Pudding

BAHAN-BAHAN PUDDING
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak) ( I follow )
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly) ( Haku guna serbuk agar2 cap burung)
3 camca besar mentega


BAHAN-BAHAN KUAH :
1 tin buah2 cocktail, asingkan jus dan isinya
1 tin sus sejat "IDEAL"
Sedikit ceri merah ( Haku tak letak )

CARA MEMBUATNYA :
  1. Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.
  2. Keluarkan rich cocoa pudding tadi dan isi dalam bekas sesuai. Masukkan juga isi buah2an cocktail tadi, susu sejat dan sedikit jus dari buah2 tadi. Sesuaikan tahap kemanisannya. Sejukkan dalam peti sejuk atau letak air batu.

Friday, August 20, 2010

PudDing CaRAmel LaPis CoklaT

Ntah kenapa semenjak dua menjak nih.. asyik tergoda jerk dengan puding caramel nih ..hari tuh dah layanz Puding Caramel Anisah..nih keluar plak version Puding caremel yg berlapis coklat..aduhai..mmg tak boleh jadi..nampak resepi nih dr dapur kak Hana Jepang nun..haku nih setiap hari menjadi rutin..mesti menyibuk nak jengah dapur org..tak tahu malu sungguh..arr tak kisahlah apa org nak kata..yg penting..haku dapat ilmu..:) kak hana..kak Nor..CMG..terima kasih kerana banyak memberi tunjuk ajar..walau tak pernah bertentang mata..tapi ikatan persaudaraan di alam maya nih..macam telah bertahun2 kenal..Semalam masa tgk resepi nih terus rasa nak buat..yelah ..bahan2 asas telur, susu semua ader dirumah..jadi survey2..tgk perjalanan resepi nih..waduhh..fofular sungguh..Mak Lang Azie buat, Kak Ummi buat..Kak Ijan buat..Jiya pun buat..kak An..pun Buat..siapa lagi buat..haku buat!!hahaha..lepas nih tak tahulah menjakit ke mana yerk plak lepas nih..kalau nak tgk resepi asal boleh rujuk kat link blog mereka yerk..

Resepi nih haku buat setengah adunan jerk..follow resepi dr Kak Hana..minta izin kopipes kat sini yerk kak..TQ :)

Bahan-bahan

* 4 biji telur gred B
* 410ml susu cair @ 1 tin susu cair
* 4 sudu besar gula
* 1/2 sk esen vanila
* 2 sudu besar serbuk koko / 1/2 sk nescaffe + 1/2sk pes coklat >> campurkan dengan sesudu air panas supaya serbuk koko tidak berketul2.( haku buat 2 sd serbuk koko + 1/2 sk emulco coklat )

Karamel

* 5 sudu besar gula
* 4 sudu besar air panas

P/S haku guna madu jer senang..

Cara-cara

* Untuk membuat karamel - Hanguskan gula sehingga perang. Masukkan air panas dan kacau hingga cair dan gula agak pekat. Tuang terus ke dalam loyang@bekas. Ketepikan. (Tgk kat sini..cecara nak buat caramel)
* Mangkuk lain, satukan telur dan juga gula. Kacau menggunakan whisk hingga gula larut. Jangan sampai berbuih.Masukkan susu cair. Kacau kemudian tapis.
* Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan pes koko tadi.
* Panaskan periuk kukusan. Tuang secawan@setengah cawan ke dalam loyang karamel tadi dan kukus hingga masak lebih kurang 5-7min. (bergantung ketebalan lapisan). Buat sehingga habis secara berselang seli. Pastikan penutup pengukus diikat dengan kain supaya air tidak menitik ke atas puding.(kerana menggunakan acuan yg kecil..jadi haku tutup acuan dgn aluminium foil )
* Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sisipkan tepi loyang dan telangkupkan. Potong dan hidangkan.





Monday, July 26, 2010

PudDinG CaRAmeL AniSaH


Alhamdullilah..akhirnyer berjaya juga nak membuat Puding Caramel nih..sebenarnyer..punyalah banyak resepi puding caramel nih kalau dicari dr internet nih atau blog2 masakan yg lain..cuma ntah kenapa semangat plak haku nak mencuba resepi puding nih kepunyaan teman baik ku Nisa..dengar cerita..puding nih glamour sungguh kat ofis nyer..apakah rahsianyer sehingga begitu diminati?hahaha..kena.cuba barulah tahu kan..dah dapat skodeng resepi dr tuan empunya..kalau tak buat memang tak patut..tapi penyakit M ku sedang melanda..tapi Alhamdullilahlah ..Sabtu lepas semangat sungguh haku membuat..balik d ofis..laju jerk tangan haku nih menyediakan bahan2..mudah je nak buat puding nih pon..ahaks...pssst..psssttt..meh haku share plak resepi Nisa nih kat sini...buat rujukan ku di masa hadapan juga..

Bahan- Bahan
A
5 biji telur
1 sdk essen vannilla

B
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin susu cair
1 tin air
1 sdb tepung kastad

C
3 sdb gula

Cara-cara
1. Tuang Gula dr bahan C dlm loyang ukuran 8-9inch.Jadikan Caramel.ketepikan
2.Campurkan telur dan essen vanilla..kacau sekadar sebati
3.Campurkan kesemua bahan dlm B
4.Campur bahan A dlm B dan tapiskan kedalam loyang yang mengandungi caramel tadi.
5.KUkus selama 20 nminit
6. Hidang sejuk.

Thursday, July 23, 2009

eGGleSS CaraMeL PuddinG


Ni yelah first time punya percubaan mmbuat pudding caramel sendiri..mmg jadi..mmg puas hati..Ni resepi yg ku cilok dr MYR..eggless..thank you sesangat kepada penyumbang resepi..