Friday, December 14, 2012

Biar Betul?? Be a Maybank2u Star Contest-RM5000 untuk dimenangi!!!

Assalamualaikum .. cantek  tarikh dalam kalendar islam hari ini 1.2.34.., dan  hari ini juga haku telah berazam untuk  komited menjalankan perniagaan  secara online!! Jual apa?
 
Jual peralatan memasak!! hehehe..tapi itu nantilah  haku cerita panjang lebar lagi ..Tapi N3 kalai nih  special  mengenai  satu peraduan  dari  Maybank. Asalnya memang  haku ader ternampak  iklan  dalam page maybank2u tuh..tapi buat tak endah lagi..nampak plak abg mat cik  gebu tuh buat satu n3 nak join jugak..ooo ini sudah macam menyeronokkan..Ok tak salah kita mencuba ..ada rezeki siapa yg nak bagi kan? RM5k tuh boleh tambah2  duit hantaran apa? ahaks ahaks..eh eh kalau kes haku  boleh bayar duit mak andam tuh..heheheh.. hanya perlukan sedikit kreativiti  dan cipta  satu add berdasarkan  template yang diberikan dalam applikasi  facebook maybank ..alahai mudah  sungguh!

Klik gambar untuk syarat penyertaan


Bila baca term n condition tuh..mmg lah tersangat mudah je cara2 nya nak menyertai.. Untuk blogger boleh dapat Asus Nexus 7 Tablet lagi, wallah wallah...siapa yang ngak mahu!!



Kalau cerita pasal internet  banking nih..sejak  haku mengenalinya dari tahun 2006 sampai sekarang.. apa urusan yang boleh  guna  online  banking..memang itu lah jadi pilihan. Dulu mmg lah org kata boleh percaya ke  dengan online nih , takut data kena curi, takut nanti duit hilang atau  bayaran tuh mmg betul sampai kepada penerima ker..tapi  selama hampir 6 tahun nih tak pernah satu pun haku menghadapi masalah. Of coz lah ..kan online banking   dengan bank  "rimau"!!!  mmg haku sentiasa yakin  dgn tahap security dan  keberkesanan nya.



Namakan apa sahaja urusan.. bayaran bil2 utiliti, loan ptptn, bayaran ASB, hutang dengan AEON, Tabung Haji, Car Insurance Renewal beli top - up handphone  semua  haku buat guna Maybank2u je. Bukan tu je, beli kek , beli barang dr obersi beli novel, beli baju, beli kasut semua guna bayaran guna Maybank2u.com jugak! pendek kata.. apa2 transaction  pun buat guna hujung jari jerk..yang penting $$$ sentiasa ada dlm akaun lah..

Jangan ingat perkhidmatan maybank2u nih terhad kepada pembayaran sahaja.. dari sini jugak haku boleh track record  akaun .Biasanya tgk  payment customer  dah masuk ke belum..  tracking  debit card usage . Ada juga pembayaran2 yang haku buat auto debit. senang tak payah nak pikir. Every month  bank ni seakan "bekerja" dengan menguruskan kewangan  ku.Mudah...mudah! Sejak   guna internet banking nih..haku tak pernah request  fizikal bank statement lagi  kalau withdraw  duit  dr ATM pun haku tak akan  amik penyata sebab haku tau  boleh je nanti cek balik guna online. Customer pun selalu prefer nak buat pembayaran guna  Maybank2u je bila berurusan.

Haku bukan nak puji melambung2  tapi memang  semenjak mengunakan perkhidmatan nih..mmg sedikit pun tak ada keraguan. Jimat masa  jimat tenaga..tenang jiwa..semua urusan selesai dengan mudah!!

Tak Caya?? Cuba lah guna lepas nih . Terima Kasih  Maybank untuk servis dan perkhidmatan yang cemerlang!!

 

Saturday, December 1, 2012

CoNTEst BoRdER LaCE- VeiL by AdRIA CoTTaGE

Assalamualaikum..

Lama juga tak menulis disini..kadang2 macam kering idea! tapi bila idea datang mencurah2 masa pula yang tiada..Oooo manusia mmg banyak alasan! ahaks.

Rasanya dah hampir 8 bulan haku mula berjinak2 dengan menyertai pelbagai peraduan..biasanya..yang free jelah yang tak membabitkan $$$,Saja2 mengisi masa sambil bermuka buku..hehehe..tapi peraduan  yang ini , benar2 menarik perhatian ku..free Border Lace!!! nak tahu kenapa haku beriya2 nak menang hadiah nih? sebab.......................

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
nak buat baju peplum yang ader letak lacey2 tuh..ahakakaka..
tetiba lah teringin jugak nak berpeplum2 nih. (walaupun babat tgh mencanak2) tak kira2..nak gak..nampak mcm sgt sweet gituh!!


ok2 kalau kamu semua pun nak cuba menang  border lace percuma nih..boleh je terjah  facebook  Veil by Adria Cottage nih..then follow step2 contest tuh yerk.1m border lace cukup buat  hiasan baju tuh..mari!!





## harap2 saya adalah rezeki### 

 

Thursday, November 1, 2012

SeMuDaH ABC- VaNiLLa MoiST CupCaKEs

Assalamualaikum

Hari nih  dan masuk bulan November..sedang menghitung hari  nih..hehe..bukan hari saya naik pelamin tapi  anak sedara yg naik dulu..Alhamdulillah..tak lama lagi terima menantu..nanti terima cucu plak.Kalau nak diikutkan  tentang cucu dan  cicit nih.. dah lama saya nih bergelar noyang..almaklum keluarga besar..Umur semuda ( perasan!) begini dah dipanggil puan atau nyanh..takperlah..seronok juga  dah bercucu cicit nih!

Cerita pasal kerja kahwin alhamdullilah hampir setiap minggu ada sahaja tempahan yang diterima..Ini pun sedang menyingsing lengan menyiapkan tempahan2 anak sedara nih nanti.Jadi bila  masa2 tempahan  meningkat begini saya suka menyediakan  tempahan cupcakes dgn mengunakan resepi yang mudah dan cepat .Bukan bermakna yang cepat nih sekadar cincai  atau tidak sedap..tetapi yang ringkas beginilah sebenarnya lebih gebus gabas dan enak rasa cupcakes nya..tak percaya? ce tgk ..ce tgk :)

Gebus tak? saya suka dgn resepi-resepi yang mudah dan ringkas tetapi hasil dan rasa sangat sedap.Resepi nih saya ambil dari  A Baked Creation (ABC) tetapi saya dah olah kedalam bahasa Malaysia untuk rujukan dimasa hadapan :)

Vanilla Cupcakes

Bahan-bahan
1 cwn tepung gandum (ayak)
1 1/2 Baking Powder (ayak)
3/4 cwn gula ( kurangkan kalau tak suka manis)
1/2 sdt garam 
3 sdb butter
1/2 cwn susu (segar/cair/buttermilk) (saya guna susu cair)
1 biji telur
1 sdt essence vanilla

Cara membuat
1. Satukan tepung ,baking powder, gula dan butter ( jika guna butter bergaram tidak perlu guna garam lagi) dan garam
2. Dgn mixer blend semua bahan tersebut sehingga sebati 
3. Masukkan setengah  dari sukatan susu dlm adunan dan kacau
4. Campurkan telur, baki  setengah sukatan susu dan essence vanilla ke dalam mangkuk yang lain dan kacau sebati menggunakan garfu.
5. Kemudian masukkan  campuran tersebut kedalam adunan tepung dan blend  sehingga sebati  dan tidak berketul.
6. Masukkan kedalam cup (paras 1/2) kemudian bakar dlm ketuhar dgn suhu 180 darjah (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) selama 25 minit.Bergantung kepada  oven masing2 yer.

     
 Bila dah masak tuh..sejukkan  dahulu kemudian hias ikut suka atau makan begitu sahaja.

***Saya guna vanilla essence yg dibeli dr kedai bakeri .lebih pekat dan  kuat rasa vanilla nya dari mengunakan vanilla star brand tuh ..cubalah pasti ader kelainan :)

 
 Taraaaa...end product! Happy Caking!

  

Wednesday, October 24, 2012

Apple Pie ~ PuFf VErSiOn

Assalamualaikum

Sekejap sahaja sudah hampir ke penghujung tahun..dan lagi  sehari kita bakal menyambut Hari Raya Aidil Adha..InsyaAllah..tahun nih seperti selalu akan beraya di kampung seperti biasanya.

Membuat  hidangan untuk keluarga memang menyeronokkan.Memenuhi permintaan apa yang mereka nak makan nih  memberi satu  kepuasan.Kadang tuh memang penat melayan tetapi bila melihat mereka makan apa yg kita masak tuh..hilang rasa penat lelah. 

Kebetulan hari tu sewaktu bertandang ke rumah kak long..dapat buat apple nih..nak makan begitu sahaja rasa mcm tak best plak..teringat ader kulit pastry yg dibeli beberapa bulan dulu masih belum berguna..Jadi godek-godek resepi  di internet untuk apple pie..

Membuat apple pie nih haku mengunakan resepi inti dari Fidadaud dari MYResepi. tetapi tentang kulit nyer tuh sebab nak guna kulit pastry..jadilah version seperti yg dibuat oleh  .Thank  you  so much people for sharing..Ok nih dia kedua2 resepi ..untuk rujukan dimasa hadapan.

Resepi Mini Apple Pie
Sumber : Fida Daud MyResepi 

Bahan-bahan ( 12-14 biji )

  • Bahan Inti:
  • 2 biji apple merah - potong dadu
  • 1/3 cawan gula (jika tak suka manis, boleh kurangkan kepada 1/4 cawan saja)
  • 1/2 sdk serbuk kayu manis
  • 1 sdb perahan jus lemon
  • 1 sdk tepung jagung + 1 sdb air

  • Bahan Pastri:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sdk garam
  • 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
  • 1/2 cawan susu segar sejuk
  • **minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Inti: Dalam sauce pan (periuk @ kuali biasa boleh juga lah), campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
  2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal.
  3. P/S: Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam @ inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
  4. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti. (Gaul guna hujung jari)
  5. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
  6. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
  7. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
  8. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng. 

 Tak sempat  nak  tunjuk inti dalam nyer..sebab dah kena ngap dgn anak2 sedara..tapi memang sedap inti  pie nih.. cuma apple merah tuh saya tukarkan kepada apple hijau. itu sahaja :). Kalau nak tengok  resepi version puff nih boleh jengah sini yerk 

Untuk puff version ( Caraku)
Guna ready made pastry  jenama kawanku
Canai sedikit dgn penguli  untuk mendapatkan saiz yang sesuai..kan saiz dia cuma 4 x 4 jerk..:)
letak inti  di tengah-tengah  dan lipat dua seperti membuat sandwich.
Kemudian kemaskan bahagian tepi dgn mengunakan garpu
Sapu kan kuning telur diatas permukaan pastry
Bakar 30 minit dgn suhu 220 darjah   



 

Tuesday, September 4, 2012

Salam Perkenalan dan 8th GiveAway (GA) dari UMIYUMI

Assalamualaikum..

Bertemu kita kembali..ada yang  sedang berpuasa 6 ke? ader yang dah beraya dah pun..Alhamdullilah..haku nih baru dapat sehari..InsyaAllah esok akan bermula semula. 2 minggu  Syawal nih penuh dgn aktiviti  menghadirkan diri dengan jemputan rumah terbuka..mmg kena melupakan  lah   niat2 nak berdiet tuh.Macam2 hidangan  yang tersedia..tak lupa juga..waktu beginilah tuan rumah tayang set pinggan mangkuk..waduh..haku hanya mampu menjeling dan menelan liur..yelah..bila lah nak  merasa guna  pinggan mangkuk  mahal 2 nih..

Hikhik2 tapi kan  kalau   ada yang berminat  nak membeli pinggan mangkuk berjenama nih mudah je sekarang ..tak perlu nak kedai ..duduk depan komputer pun dan boleh beli online..ramai  blogger yang menjual melalui  talian..salah satunya Ms Umiyumi nih.. Kalau minat nak membeli  barangan jenama Corelle..boleh je jengah2  blog beliau..Kebetulan  Ms Umiyumi nih sedang buat  giveaway..wah..sudah yang ke-lapan!! semoga sentiasa murah rezeki dan  berjaya dalam biz  nyer yerk.. (Suka tgk  anak bangsa makin berjaya nih)

Kepada yang berminat nak join giveaway nih boleh klik SINI untuk mengetahui  cara2 nyer yerk.. Hadiah nyer pun lumayan..ce tengok sendiri :

Amacam? best kan hadiahnye..meh lah cuba..JOM JOM!!
Salam perkenalan untuk Umiyumi  juga!!

Saturday, August 11, 2012

BisKut CosMo~ GaRinG RaNGGup!!!

Assalamualaikum..

Ok hari nih tak mau cerita banyak2..Just Nak masukkan n3 biskut2 raya tahun ini..Kepada yang sudi mencuba silakan selamat berhujung minggu!!


Biskut Cosmo
Sumber majalah RASA Julai 2012

Bahan-Bahan
125gm mentega
100gm gula perang
50gm gula kastor
160gm tepung gandum
100gm badam cincang
50gm oat
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh serbuk soda
1 biji telur
1/2 sdt esen vanilla

Ceri untuk hiasan
Oat secukupnya untuk salutan

Cara-Cara
1. Pukul mentega dan gula perang hingga kembang
2. Masukkan telur dan vanilla pukul sebati
3. Masukkan tepung bersama serbuk penaik, soda, badam cincang dan oat dan uli hingga menjadi doh.
4. Bentukkan doh menjadi doh ( haku sukat dgn menggunakan 1/2sdb setiap satunya) dan salut dgn oat hingga rata
5. Susun diatas loyang bakar dan hias dgn cer
6. Bakar dgn suhu 180c selama 25min atau ikut oven masing2

Biskut nih  akan  sedikit mengembang..oleh itu jarakkan  kedudukan doh bila hendak membakar..kalau  sukakan bentuk yang lebih kecil boleh sahaja membentuk  dgn 1sdt  setiap satunya.

Sangat ranggup dan garing!! suka2 :)

Thursday, August 9, 2012

WaDai KiPEnG-NaMa PeLiK RAsa SedaPPppp!!

Assalamualaikum...

Belek2  jadual hari nih baru terperasan...hari nih giliran my sister  jadi  hos buka puasa!! wah wah..tak sabar nak balik kampung petang nanti..sure my sis ader je yg special   dalam masakan nya..sebenarnya..bukan hidangan apa yg menjadi ukuran..tetapi berbuka puasa bersama keluarga dan anak-anak sedara..riuh rendah sewaktu makan..itu yg membuatkan  hidangan bertambah sedap dan jadi berselera.

Giliran rumah haku dah lepas ahad hari tuh..buat ala kadar sahaja..tapi puas hati bila makanan semua habis licin..iailah takder nak membazir..tahun ini  giliran  rumah ku cepat sedikit dari kebiasaan tahun yang sudah2..biasanya  sebagai ole2 haku akan memberikan kakak2 dan abang2 ku  mini hamper beserta  kuih raya dan anak2 sedara pula menerima pre-duit raya!  Tapi tahun nih haku tukarkan kepada  cabutan bertuah jerk..cabutan  yang menentukan jumlah duih raya yang bakal diterima dan jenis  kuih raya mengikut pilihan.riuh rendah rumah ku dgn  gelagat  keluarga.. hehehe..

Apabila bulan Ramadhan..selera ku lebih terarah kepada pengat2 dan bubur serta air asam boi..kalau kuih muih memang ku cari tepung gomak dan kuih melaka berulang-ulang.entah kenapa terasa kalau bualan puasa makanan ini jadi  terlebih enak!!

Menu pengat  yang haku nak tunjukkan ini   haku ambil resepinya dari majalah Aroma Julai 2012.Selain dari nama nya yang sedikit pelik, bentuk warna dan pengunaan gula perang  menarik perhatian.Ialah selalu kan kalau pengat kita gunakan gula merah. Resepi ini telah ku olah mengikut keperluan dan citerasa ku ye..oleh kerana  haku membuat  untuk hidangan ramai orang makan  adunan pengat ini  telah  kubuat sebanyak 4 adunan! mari semak resepi versi derhaka..ahaks.Sekali tgk macam  butir nangka..macam candil pun ader juga..rupanya dari maklumat yang baru diterima wadai kipeng nih  pengat org banjar..ader juga yang diletakkan inti didalam nya..inti apalah tuh  yerk..sbb dlm majalah nih takder plak dia letak inti..hahaha..boleh cuba lagi nanti.


Wadai Kipeng
Sumber : Majalah Aroma Jul 2012

Bahan- bahan
4 cawan tepung pulut
pewarna
air secukupnya ( haku ganti dgn santan cair)
1 sdk garam

4 cawan santan pekat
2 cawan air
2 cawan gula perang
1 cawan gula putih
1 cawan sagu biji yang direndam
daun pandan

Cara-cara
1. Campurkan tepung pulut dgn santan cair , garam dan titiskan pewarna.Uli dan bentuhkan doh menjadi bulat..kemudian leperkan sedikit dan tekan bahagian tengah nya ( haku tak buat..haku bentuk bulatkan sahaja)
2. Panaskan air , santan dan gula dan masukkan adunan tepung  pulut yang diuli tadi.
3. Masukkan sagu dan pandan.
4. Biarkan mendidih atau sehingga  tepung pulut  telah timbul.
5. Sedia dihidang.


Selamat mencuba!!

PuDinG LaPiS KaCa BErLaiCi


Assalamualaikum..dah masuk  hari kesepuluh  terakhr Ramadhan..cepat nya masa berlalu...bagaimana kah persiapan kita menghadapi malam2 terakhir ini? apakah akan berjumpa dgn Ramadhan tahun hadapan? haiz sayu nyer hati..haku tau  terlalu sedikit yg dapat haku lakukan pada Ramadhan kali ini  tetapi haku tetap berdoa semoga Allah menerima amal ibadat ku ..walau  sebenarnya terlalu malu kerana terlalu sedikit..tetapi haku percaya Allah maha  penyayang dan pengasih  jangan Dia melupakan haku dan meninggalkan haku serta berpaling dari  melihat  amal ku terhadap nya .

hati nih sedih dan sayu jerk  bila mendengar kan lagu-lagu raya yang mula berkumandang di radio..sedih nya kerana   berbahagia mereka yang beraya bersama ibu bapa. Hanya kiriman doa-doa untuk arwah ayahanda dan bonda dapat kukirimkan.

Enough with the ramblings..Puding hari nih aderlah variasi dari puding lapis kaca. Cuma pada bahagian tidak bersusu nya itu ku campurkan dgn  jus laici  dan lapisakan seperti diatas.Puding yang mudah untuk dibuat.enak pula rasa ditekak.

Selamat Mencuba!!

Wednesday, August 8, 2012

HoMeMaDE SanDiNgS SuGaR fOr SaMpEriT

Assalamualaikum..

Alhamdullilah hari nih   baru dapat menghapdet  blog semula..Pengalaman di Hospital dua hari lepas tak dapat kulupakan! manakan tidak..tak pernah seumur hidup ku ini kena buat xray  dan  kehulu hilir membuat beberapa ujian  sehingga dirujuk kepada pakar..nasib baiklah tak kena admit di hospital! Walau sakit  masih ader ..tapi alhamdullilah sedikit berkurang..ngeri juga kalau membayangkan kemungkinan  haku memang ader prolapse disc?! erks...lepas nih kena jaga pemakan..kena bersenam..kena buat semua yang doktor suruh!! ( ahaks) 

Tentulah  dgn  beberapa hari  lagi  menanti Syawal menjelma..ibu-ibu dan kakak-kak serta adik-adik  sibuk membuat persiapan ..mula membuat kuih muih..ader yang dah berbalang..ada yang beli sahaja..untuk haku ..haku selesa  membuat sendiri..tetapi tahun ini..hanya berniat membuat utk  orang..alhamdullilah tempahan  tahun ini  sangat memberangsangkan! boleh lahberi anak2 sedara  merasa duit raya lebih sikit.

Hari ini  haku nak share kan cara-cara membuat sanding sugar (Gula Tabur/Hiasan) yang selalu digunakan untuk menghias  biskut samperit..Sanding sugar juga boleh  digunakan untuk menghias  cupcakes dan juga cawan-cawan cocktail anda..Haku terlupa dari mana haku belajar teknik ini..aderkah dari youtube atau dari blog..erkkkk..another sign of age?

Bermula  dari kiri atas ke kanan :
1. Masukkan gula  yang hendak digunakan secukupnya kedalam  beg plastik.
2.  Titiskan 4-5 titik pewarna pilihan.
3. Goncang  beg plastik tersebut untuk  meratakan warna.
4. Tuang gula yg diwarnakan kedalam bekas dan biarkan seketika dlm suhu bilik supaya gula benar2 kering sebelum digunakan.

Taraaaa......... inilah hasil  sanding sugar hari ini..biskut samperit!



Pretty isnt it? for the Biskut Samperit recipe click HERE... 

Friday, August 3, 2012

AGaR-AgAR AiR NeNAs SeLASiH DeNGan LaiCi

Assalamualaikum ..

Telah 2 minggu kita berpuasa..Alhamdulillah sehingga kini masih diberikan kesihatan  untuk  berpuasa.Tentu ader yang mula menyiapkan  persediaan menyambut Aidilfitri.Pakaian..langsir ..kuih muih..ahaks..Jangan lupa zakat fitrah!!

Untuk haku tahun nih.. tak terpikir nak beli baju baru  kasut baru..guna aja lah apa yang ada.Setiap tahun  terasa seperti  sayu betul menyambut Syawal apatah lagi  dengan ketiadaan kedu orang tua..walau keluarga besar..ada masa terasa sunyi betul bersendiri. Inilah dia cabaran orang bujang.Tapi takperlah  haku percaya Allah sedang menyediakan yang terbaik untukku InsyaAllah.masih beruntung  ada keluarga dan anak-anak sedara, dapat juga menumpang  gembira.:)

Hari nih haku nak kongsikan resepi agar-agar  yang haku  ambil dari majalah  RASA ogos 2012.Sedap agar-agar nih.resepi asal tuh  cuma Agar-agar air nenas selasih..haku memandai tambah laici..kes nak habiskan stock laici..ahaks..ok meh tgk  version  haku membuat agar2 nih.

  
Agar-Agar Air Nenas Selasih dengan Laici.
Sumber : Majalah RASA Ogos 2012

Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
1 cwn gula
500ml jus air nenas
500ml air 
2sdk biji selasih direndam dahulu
Laici secukupnya
Jus Laici  secukupnya.

Cara membuat
1. Larutkan gula dan agar-agar dlm  jus nenas dan air.Didihkan.
2. Susun  laici dalam acuan.Tuangkan sedikit jus laici.
3. Tuang adunan  agar-agar dalam acuan
4. Sudukan selasih.Biar seketika sehingga sejuk.
5. Sejukkan dan sedia untuk dihidang.


Mudah cara penyediaan nyer kan..dah susun-susun dalam tupperware.Ready nak dihantar untuk dijual. :)

 

Thursday, August 2, 2012

BiSkUt MoDerN MeMIKAt SeLErA ~ PuTeRi SalJu

Assalamualaikum..

Dua tiga hari nih mmg dah mula sibuk menyiapkan tempahan2 pelanggan.Alhamdullilah Ya Allah diatas  rezeki yang engkau berikan.Walau badan penat tetapi hati gembira dapat memberi kepuasan kepada pelanggan.Terima Kasih!!

Hari nih haku nak share satu biskut moden dari sumber resepi Majalah SAJI 2010.Memang padan dgn nama..biskut ini sangat rapuh..kena berhati2 bila membuat tetapi tentang rasa haku beri markah 10 bintang!!! sebab apa? Adunan tepung dgn badam dan cornflakes..ranggup dan cair dimulut..kemudian dilitupi dgn coklat putih seputih salju dipadankan pula dgn jeruk kulit limau..rasa lemak , manis dan  masam halwa kulit limau berpadu menjadi satu..memang kalau rasa sekali..berkali2 masuk kemulut tak sedar!! 

Tahun ini sudah 3 tahun berturut2 biskut Puteri Salju ini menjadi pilhan pelanggan menempah berulang kali.Kalau tahun lepas dah menempah  tahun nih order lagi walau biskut nih takder dalam senarai jualan biskut raya tahun ini...apakah maksud nyer itu? hikhikhik..ok..sbb hari nih banyak benda nak settle..haku tayang kan pic nyer dulu ..InsyaAllah..esok haku hapdetkan resepinyer sekali.Sementara itu..cuci mata tgk pic2 dulu yerk.





Beratur-atur nak masuk balang puteri2 nih semua..hikhik :)




Wednesday, August 1, 2012

PuDing LaPiS KaCa-PenYeGaR Tekak WakTu BerBuKa

Assalamualaikum..

hari nih laju2 nakmasukkan dua n3..hahah tamak haloba..bukan hapa..banyak betul n3 tertunggak..yelah sebelum angin malas datang semula..baik laju2 merempit menghapdet ..apatah lagi sekarang features baru dlm blog dahboleh setting  schedule nak post n3..senang kerja..

Ok nih nak share satu resepi pudding yang tersangatlah mudah nak membuat..tapi kena ada tahap  kesabaran lah bila nak melapis tuh.Ceritanya bulan ramadhan nih  haku setiap hari diminta membuat  sejenis puding untuk dihantar ke bazar ramadhan..jenuh jugaklah tiap hari  buat pudding sahaja..

Resepi puding lapis kaca nih haku ambil dari dapur kak Hanieliza ..pakar masak memasak yang terkenal tuh..puding nih boleh sahaja diolah dgn pelbagai cara.Boleh sahaja melapis dgn banyak  warna satu perisa  seperti yang dibuat oleh  kak Liza..(tgk sini) atau diperisakan  dgn rasa buah (tgk sini)..untuk haku..cuma melapis dgn  2 warna sahaja tanpa tambahan perisa.Rasa pudding original lah kiranya..Dan  versi  haku  mmg derhaka banyak dari resepi kak Liza nih..yelah ikut kemudahan didapur sendiri.


Original Version  Resepi Kak Liza

PUDING LAPIS KACA
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan A
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa]

Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air

pewarna > merah, hijau dan kuning

Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci.
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

 Cara  haku:-

Bahan-Bahan
10gm serbuk agar-agar berwarna (warna hijau)
1 ltr air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat.

Cara-cara
1. Larutkan agar-agar dan gula dalam air dan didihkan.
2. Bahagi kepada dua bahagian
3. Satu bahagian dengan warna asal dan satu bahagian lagi di campur dgn susu.
4. Lapis kan  dan sejukkan sebelum dipotong untuk dihidang.

Tips: Gunakan lidi toothpick untuk membuat garisan /carik sedikit lapisan pertama sebelum  melapis lapisan kedua.Ini  akan membuat pudding anda melekat antara satu sama lain.Garis/carik tuh..pelan2 lah yerk..sekadar garis/carik2 manja gituh.kemudian buatlah begitu untuk setiap lapisan hingga habis.


Tuesday, July 31, 2012

BiLa DaPaT yaNG BarU YaNG LaMa DiLuPa JanGaN

Assalamualaikum..

Panas betul cuaca sepanjang Ramadhan nih..kalau berbuka dgn kurma dan minum air  rasa sudah sungguh nikmat ! nak masak yang berat2 rasa malas sungguh..terasa lebih enak makan buah-buahan dan puding2 sejuk serta kuih muih sahaja.

Cuaca panas begini  kena lah jaga kesihatan lebih sikit..waktu sahur dan berbuka kena banyakkan minum air masak..sekurang-kurangnya 4 gelas waktu sahur dan 4 gelas berbuka supaya badan tidak terhidrasi..ahaks

Setelah 11 hari berpuasa tentu ada yang sudah mula membuat persiapan, membuat kuih muih, menjahit langsir  danbaju raya..macam  haku nih  langsir  tahun nih beli sahaja lah ..tak larat nak menjahit..tentang baju raya..guna apa yang ada sahajalah..setiap tahun semenjak  beraya tanpa mak dan bapak..rasa hari raya seperti  terlalu sayu.Memadailah dgn   apa yang ada.Lagipun bila aidilfitri yang budak2 lah lebih gembira..kita yang tua-tua  nih..lebih beserdahana shj ..biasanyalah..

Dalam hal membuat  biskut kuih muih raya..teringat arwah mak akan mula menjemur tepung dan gula..berhari2 dia menjemur..berdulang2..supaya nanti bila membuat kuih..tepung akan jadi ringan..gula pula ringan ditepuk..gituh lah kata arwah..sekarang nih main lebur je terus dr paket..ahaks..dan lagi dulu beraya kuih muih yang ada..sarang semut..bahulu..agar2 kering , kuih ros, tumpi, kerepek, bangkit , putu dan tart nenas.Sekarang  macam2 kuih muih dan biskut yang lebih moden  ..yelah zaman canggih teknologi..resepi2 biskut pun mula berkembang, rasa moden dgn rupa paras lebih kreatif. Haku  sukakan  kuih tart nenas nyonya..tak kira berzaman mcmana pun..InsyaAllah..tetap minat!!!Tapi  untuk kali ini  kerana memenuhi kehendak pelanggan yang mahukan rupa paras kuih yg moden dgn sedikit inspirasi solekan dari majalah Saji 2010..ku hasilkan  Biskut Tart Sanggul Mak Dara..hahah..ngancam nama dia..tapi seriously peminat tegar tat seperti haku ini mmg selalu tergugat iman..bila menyolek rasa seperti satu  nak masuk mulut..ini macam bila nak penuh balang?





Untuk biskut tartnyer tuh..gunalah mana2 resepi biskut tart yg digemari.kalau tart pun beli je biskut ready made kemudian solekkan..Biasanya kalau membuat biskut tart haku serasi menggunakan resepi dari abg Mat Gebu nih..Haku CNP  kat sini buat rujukan dikemudian hari.
  
 Tart  Nenas
Sumber- Abg Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1 camca teh gula aising
1 biji telur
1/4 camca teh garam
Minyak sapi atau mentega secukupnya (anggaran dalam 3 camca besar)
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen

Cara membuatnya :-)

  1. UNTUK PASTRY :- Satukan tepung gandum, gula aising dan garam, gaul rata. Pukul telur bersama beberapa titik pewarna maknanan kuning, dengan garfu kemudian masukkan tepung tadi, gaul dengan hujung jari hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti. Tambah mentega atau minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai. Rehatkan 10 minit.
  2. Canai doh antara 2 keping plastik sehingga mendapat tahap ketebalan 0.5 cm. terap dengan acuan tat kegemaran, susun dalam loyang pembakar, buat hingga siap.Letakkan inti nenas
  3. Buat hingga siap dan bakar pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

Apabila biskut sudah sejuk .Boleh lah dihias sedemikian rupa dgn menggunakan icing atau pun coklat putih.Ikut kretiviti kita. Untuk haku ..haku gunakan  icing resepi dari kak Naz..

Bahan-bahan Icing :
  • 20 ml putih telur
  • 100 gm gula icing
  • 1 tsp tepung jagung
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • Pewarna pilihan
Cara-cara :
  1. Pukul putih telur dan gula icing hingga bertanduk(pekat). 
  2. Masukkan tepung jagung dan asen vanilla. Pukul lagi hingga sebati.

Saturday, July 28, 2012

PuDing SaGo enak sePerti makAn PenGat!!

Assalamualaikum..sudah seminggu  rupanya  kita berpuasa dan hari ini sudah hari ke-8.Begitu  cepat masa berlalu..alhamdullilah sehingga kini Allah masih memberikan kesihatan dan kekuatan  untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan.

Apabila tiba bulan Ramadhan ini bukan sahaja dibukakan seluruh pintu syurga dan dilipat gandakan  pahala tetapi allah membuka juga pintu2 rezeki   yang maha luas..apakan tidak..pada bulan begini..bazar Ramadhan tumbuh seperti cendawan..yg menjahit baju dan langsi penuh tempahan..yang mengambil upah menganyam ketupat..yang membekalkan  kelapa ( sbb masa nih lah  pengunaan  kelapa santan oleh suri rumah meningkat) yang membuat biskut2 raya semua  tak menang tangan melayan .Alhamdullilah..Alhamdullilah..Alhamdullilah.

Bermula 3 Ramadhan  yang lalu  saja lah akak  haku nih minta buatkan puding dan agar2 untuk   dihantar ke gerai kawannya  yang berniaga di bazar Ramadhan.Dengan senang hati haku menerima cabaran tersebut..yelah lebih kurang dalam masa 25 hari   nak buat resepi puding yang berbeza-beza.habislah dapur-dapur sifu masak haku bongkar sekadar mencari resepi puding dan agar-agar yang enak  untuk dijadikan panduan.Mula2 banyak  yg ku buat dr resepi2 ulangan seperti Puding Tembikai.. Puding Kasih Bertaut..tapi hari nih  haku nak share satu resepi puding yg  haku tak pernah dengar dan tak pernah rasa..SERIOUS!!..baru tahu ader puding begini! ahaks..memang best..haku buat lebih sikit, selain untuk jualan haku buat untuk beri kepada kakak  ku untuk berbuka dan  satu biji  untuk diri sendiri merasa.Yelah dah hidup sorang makan sebiji begini pun dah rasa sendat!!.

Resepi asal dari Kak Lina PG..Resepi asal nama  puding sagu pelangi..tapi sbb haku tak plak buat belang2 pelangi tuh..jadi namakan sahaja puding sagu..tang itu je yang haku derhaka yang lain (I FoLLOW!) Thank you akak yer..best resepi nih..lemak manis dgn rasa santan dan susu..mcm makan pengat jadinya..apatah lagi dgn rasa sagu tuh..memang kalau pengemar pengat seperti haku nih akan menyukai puding sago.Cuba lah membuat kalau belum pernah.Memang enak..jadi  bahan pencuci berbuka nanti..haku buat setengah adunandari resepi dibawah.




Puding Sago
Resepi Asal : Kak Lina PG

Bahan-bahan :
  • 1 cawan biji sagu
  • 1 liter air
  • 20 gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir 
  • 3 helai daun pandan 
  • 1 tin susu cair 
  • 200 ml santan pekat 
  • 4 jenis pewarna kegemaran
  • secubit garam


Cara :

1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Saya masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.

2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.

3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api

5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.

6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.

7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...
 

Thursday, July 26, 2012

YanG RinGKAs MeNjaDi PiLiHaN

Assalamualaikum ..Salam Ramadhan ..Alhamdullilah  sudah 6 hari rupanya  kita menjalankan ibadah puasa .Tahun nih  hati dipagut  sayu..banyak betul  yang berlaku tahun ini..Alhamdullilah tahun ini  berpuasa di rumah  baru, masih menyewa..memang lah terasa  jauh dari tempat kerja tapi  yang paling terasa bila  kita terpaksa menumpang orang ke tempat kerja..haiz sehari dua  tak berbunyi..makin lama  walau  kadang tak diucap tapi kita sedar kalau kita nih telah menyusahkan..kadang tuh terpaksa  buat tebal muka..haiz memang complicated  kadang2..tapi itu sahaja pilihan yang ada.tapi InsyaAllah kalau diizinkan  Allah  bukan selama  kita  bersusahkan?

Menyambut Ramadhan tahun ini seperti tahun yg sudah..sendiri  bersahur dan berbuka..macam biasa bersahur dgn beberapa biji kurma dan air kosong  sudah memadai..kalau berbuka beli sahaja di bazar ramadhan..tapi sesekali  hendak juga makan  air  tangan sendiri.

Balik ke kampung menyambut Ramadhan kelmarin sempat juga  membawa balik  beberapa potong ikan talang pemberian abang  yang menjadi nelayan sambilan.. kemudian dapat pula ole2 dari kakak ku yang pulang dari Melaka.Buah rambutan, binjai, pisang dan sayur-sayuran..hasil tanaman  sendiri..memang berbaloi kalau berkebun nih.

Jadi Untuk berbuka semalam kebetulan balik awal dari biasa.Haku pun masak yang ringkas ..mcm biasa resepi campak2 jadi pilihan.Ikan  kita goreng garam kunyit sahaja.Untuk terung bulat tuh haku masak  begini. Cukuplah untuk berbuka sendiri.Alhamdullilah.

Sambal Kicap Terung Bulat
Sumber : Ninazsyafinaz

Bahan-Bahan
3 biji terung bulat
5 sdb cili boh
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sdk cuka
2 sdb kicap manis 
1/2 cwn air

Cara-Cara
1. Panaskan minyak untuk menumis dgn api besar.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan lada boh dan tumis  hingga lada garing.
3. Masukkan kiub ikan bilis, terung dan kicap.kacau sebentar.
4. Masukkan air dan tutup  kuali  selama 5 minit. 
5. Sedia dihidang.




Makan dengan nasi panas dan ikan goreng talang tadi..wallah!!

Monday, July 2, 2012

HappY 3rd AnniVerSary BLOG!!!



Alhamdullilah..siapa menyangka dah 3 tahun  naz berblogging? hari nih genap usia rumah yang satu nih 3 tahun..Banyak sungguh  kenangan  berblogging..seronok berkenalan  dan berceloteh..terima kasih yang tak terhingga kepada pengunjung-pengunjung blog ini..Minta maaflah kerana blog ini terlalu humble dan tidah se-gah mana.. 

Hanya harapan  ..selepas ini banyak lagi perkongsian yang dapat Naz utarakan disini. 






Biar selepas ini blog  ini berkembang megah dan tegap seperti bunga matahari..terang menyebar  informasi  dan resepi..
 


UPDATE : Untuk Siti Hapsah sila contact Naz ye dengan meninggalkan Nama, Alamat dan No tel di comment  N3 ini kerana telah menjadi follower blog ini yang ke-50 terima kasih!! Ada hadiah  misteri untuk  anda..terima kasih sekali lagi :)


Akhir kata salam sayang dan terima kasih daun keladi!!! :)