Wednesday, August 8, 2012

HoMeMaDE SanDiNgS SuGaR fOr SaMpEriT

Assalamualaikum..

Alhamdullilah hari nih   baru dapat menghapdet  blog semula..Pengalaman di Hospital dua hari lepas tak dapat kulupakan! manakan tidak..tak pernah seumur hidup ku ini kena buat xray  dan  kehulu hilir membuat beberapa ujian  sehingga dirujuk kepada pakar..nasib baiklah tak kena admit di hospital! Walau sakit  masih ader ..tapi alhamdullilah sedikit berkurang..ngeri juga kalau membayangkan kemungkinan  haku memang ader prolapse disc?! erks...lepas nih kena jaga pemakan..kena bersenam..kena buat semua yang doktor suruh!! ( ahaks) 

Tentulah  dgn  beberapa hari  lagi  menanti Syawal menjelma..ibu-ibu dan kakak-kak serta adik-adik  sibuk membuat persiapan ..mula membuat kuih muih..ader yang dah berbalang..ada yang beli sahaja..untuk haku ..haku selesa  membuat sendiri..tetapi tahun ini..hanya berniat membuat utk  orang..alhamdullilah tempahan  tahun ini  sangat memberangsangkan! boleh lahberi anak2 sedara  merasa duit raya lebih sikit.

Hari ini  haku nak share kan cara-cara membuat sanding sugar (Gula Tabur/Hiasan) yang selalu digunakan untuk menghias  biskut samperit..Sanding sugar juga boleh  digunakan untuk menghias  cupcakes dan juga cawan-cawan cocktail anda..Haku terlupa dari mana haku belajar teknik ini..aderkah dari youtube atau dari blog..erkkkk..another sign of age?

Bermula  dari kiri atas ke kanan :
1. Masukkan gula  yang hendak digunakan secukupnya kedalam  beg plastik.
2.  Titiskan 4-5 titik pewarna pilihan.
3. Goncang  beg plastik tersebut untuk  meratakan warna.
4. Tuang gula yg diwarnakan kedalam bekas dan biarkan seketika dlm suhu bilik supaya gula benar2 kering sebelum digunakan.

Taraaaa......... inilah hasil  sanding sugar hari ini..biskut samperit!



Pretty isnt it? for the Biskut Samperit recipe click HERE... 

No comments: