I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, March 27, 2013

KUiH TraDiSi- KUiH LoMPaNG

Assalamualaikum w.b.t

Haish lama  betul tak update  blog - reason malas?  bukan! takder masa? mungkin !

Manakan tidak  selain sibuk dengan tugas  dan rutin wajib kerja ada sahaja xtvt  tambahan yang haku lakukan ..Sengaja..sekadar  menghilangkan  rungsing hati  dan  melarikan diri ..hikhikhik mcm berjaya?!! dan akhirnya yang haku pelajari ..walau sejauh mana  kita cuba mengelak dari memkikirkan masalah tetap masalah akan datang bertimpa..Jadi yang perlu dilakukan ialah dengan menghadapi masalah tersebut.Terkadang penyelesaiannya  tersangat mudah cuma  mata hati nih je yg kadang buta kan. 

Cabaran membuat  kuih tradisional dari my sister nih mmg mengujakan.Pertama  haku  mmg tak mahir  langsung buat kuih tradisional dan kedua  haku kena  korbankan masa balik kerja , nonton tv rehat2 sbb tiap2 hari kena buat  untuk dihantar sebagai jualan di sebelah pagi.Mmg  terus buat kajian dan  merujuk pakar2  nak buat kuih tradisional nih..Ok laugh at me like  elleh setakat buat kuih begini pun nak haru sgt.. cuba test buat..mmg kuih senang buat tapi kalau tak tahu cara.. mmg   bantat  lah jawapannya..silap2 masuk tong sampah..aduhai..kan rugi?!

Resepi nih haku  amik dr  Kak Yatie.. I loike sgt sbb  adunan tuh disukat dgn cawan. hasilnya pun  tidak mengecewakan..cheewy gooey..Cuma  bab gula tuh pada haku yg kuat manis nih ..kurang sikit..next time buat kena tambah gula sikit lagi..tapi kalau yg tak suka manis..adunan nih kira dah ngam sgt.Manis2 buah gituh.  Satu adunan nih  boleh dapat lebih kurang 50 biji !

 


Kuih Lompang - Kak yatie

Bahan-Bahan
  • 2 1/2 cawan Tepung Beras
  • 1/2 cawan Tepung  ubi
  • 1 cawan Gula
  • 1 sk esen rose 
  • 1 sk air kapur ( nih haku tambah )
  • 4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung dan 2 cawan masak dgn gula)
  • Daun Pandan

Cara-cara


  1. Satukan tepung beras & tepung sagu dalam mangkuk.
  2. Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air dan ketepikan dahulu.
  3. Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.(sejukkan sebentar/suam)
  4. Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
  5. Masukkan sedikit esen rose. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
  6. Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min. Kemudian oles kan minyak supaya  kuih mudah dikeluarkan dari acuan.
  7. Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
  8. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan. 
  9. Nota : air  kapur berperanan supaya adunan kita kental dan  bila dah siap kukus tuh bagi dia sejuk sikit sebelum keluarkan dari acuan.



Wednesday, January 2, 2013

A Way To StarT A DaY

Assalamualaikum.

Alhamdullilah  bertemu dengan tahun hijrah yang baru..apa lah azam  tahun baru   kamu semua yerk? yang setahun lalu dah tercapai ke hajat2 nya?

Haku  seperti biasa..tiada azam2 yang extravaganza..sekadar mengharapkan yang lebih baik dari setahun  yang lalu.

Tak terlambat kiranya ku mengucapkan  Selamat Menyambut Tahun baru 2013 kepada semua! Semoga di tahun baru ini  semakin lancar dan dipermudahkan rezeki kita dan berjaya didunia dan akhirat.


Dan sempena hari yang mulia dan berbahagia ini  Allah telah memberikan keizinan untuk  haku  bernafas dan meraikan  hari ulangtahun. Didalam hati tersangat rindu kepada arwah mak dan  bapak. Terima Kasih kerana melahirkan ku, menjaga, membesarkan dan mendidik haku.tidak terbalas walau setitk pun jasa mak dan bapak.TERIMA KASIH MAK DAN BAPAK.Adik  sayang sangat dan rindu sangat!!

 Terima kasih pada ucapan-ucapan harijadi dari teman-teman di FB dan terima kasih untuk yang tersayang  for the advance treat dan hadiah.Bukan hadiah mahal yg  dipinta hanya ingatan yang sangat2 dihargai.  

Friday, December 14, 2012

Biar Betul?? Be a Maybank2u Star Contest-RM5000 untuk dimenangi!!!

Assalamualaikum .. cantek  tarikh dalam kalendar islam hari ini 1.2.34.., dan  hari ini juga haku telah berazam untuk  komited menjalankan perniagaan  secara online!! Jual apa?
 
Jual peralatan memasak!! hehehe..tapi itu nantilah  haku cerita panjang lebar lagi ..Tapi N3 kalai nih  special  mengenai  satu peraduan  dari  Maybank. Asalnya memang  haku ader ternampak  iklan  dalam page maybank2u tuh..tapi buat tak endah lagi..nampak plak abg mat cik  gebu tuh buat satu n3 nak join jugak..ooo ini sudah macam menyeronokkan..Ok tak salah kita mencuba ..ada rezeki siapa yg nak bagi kan? RM5k tuh boleh tambah2  duit hantaran apa? ahaks ahaks..eh eh kalau kes haku  boleh bayar duit mak andam tuh..heheheh.. hanya perlukan sedikit kreativiti  dan cipta  satu add berdasarkan  template yang diberikan dalam applikasi  facebook maybank ..alahai mudah  sungguh!

Klik gambar untuk syarat penyertaan


Bila baca term n condition tuh..mmg lah tersangat mudah je cara2 nya nak menyertai.. Untuk blogger boleh dapat Asus Nexus 7 Tablet lagi, wallah wallah...siapa yang ngak mahu!!



Kalau cerita pasal internet  banking nih..sejak  haku mengenalinya dari tahun 2006 sampai sekarang.. apa urusan yang boleh  guna  online  banking..memang itu lah jadi pilihan. Dulu mmg lah org kata boleh percaya ke  dengan online nih , takut data kena curi, takut nanti duit hilang atau  bayaran tuh mmg betul sampai kepada penerima ker..tapi  selama hampir 6 tahun nih tak pernah satu pun haku menghadapi masalah. Of coz lah ..kan online banking   dengan bank  "rimau"!!!  mmg haku sentiasa yakin  dgn tahap security dan  keberkesanan nya.



Namakan apa sahaja urusan.. bayaran bil2 utiliti, loan ptptn, bayaran ASB, hutang dengan AEON, Tabung Haji, Car Insurance Renewal beli top - up handphone  semua  haku buat guna Maybank2u je. Bukan tu je, beli kek , beli barang dr obersi beli novel, beli baju, beli kasut semua guna bayaran guna Maybank2u.com jugak! pendek kata.. apa2 transaction  pun buat guna hujung jari jerk..yang penting $$$ sentiasa ada dlm akaun lah..

Jangan ingat perkhidmatan maybank2u nih terhad kepada pembayaran sahaja.. dari sini jugak haku boleh track record  akaun .Biasanya tgk  payment customer  dah masuk ke belum..  tracking  debit card usage . Ada juga pembayaran2 yang haku buat auto debit. senang tak payah nak pikir. Every month  bank ni seakan "bekerja" dengan menguruskan kewangan  ku.Mudah...mudah! Sejak   guna internet banking nih..haku tak pernah request  fizikal bank statement lagi  kalau withdraw  duit  dr ATM pun haku tak akan  amik penyata sebab haku tau  boleh je nanti cek balik guna online. Customer pun selalu prefer nak buat pembayaran guna  Maybank2u je bila berurusan.

Haku bukan nak puji melambung2  tapi memang  semenjak mengunakan perkhidmatan nih..mmg sedikit pun tak ada keraguan. Jimat masa  jimat tenaga..tenang jiwa..semua urusan selesai dengan mudah!!

Tak Caya?? Cuba lah guna lepas nih . Terima Kasih  Maybank untuk servis dan perkhidmatan yang cemerlang!!