Monday, December 27, 2010

IPhone 4 ker BlaCkBerrY TorcH??

Ha..kenkadang kan susah juga untuk membuat pilihan..bila berada dipersimpangan kita jadi buntu tak tahu memilih yang mana..kenkadang kita boleh bertanya pada sesiapa pun..Org tua2 kata malu bertanya sesat jalan..Inilah alkisah adik SyedMuzammir kita nih nak memilih Handphone baru nyer nanti..tak tahu nak memilih IP4 ker atau BBTorch..Ishk kalau akak kan dik akak pilih........................................................................................................jeng..jeng..jeng...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


*******BLACKBERRY TORCH********

Hehehe..untuk adik SyedMuzammir..selamat memilih yerk..yg penting tepuk dada..tgk poket..kaji budget.. :)

BebOla KenTanG KeTaM

AsSalam ...Selamat pagi Isnin...lagi 5 hari dah tahun 2011..kejap bebenar masa berlalu..terasa amal belum cukup lagi..haiz..nanti kejap lagi ..umurku pun bertambah tua..haiz..banyak yg azam2 yang belum tertunai..takpe..InsyaAllah..jika diberi peluang dan rezeki dr Allah..pasti tercapai jua..Amin..Ok2..pagi2 tadi jalan2 banyak rumah..bukan pepagi buat mesyuarat tingkap ok..cuma jenguk2 xtvt kawan2 semua selepas behujung minggu..wooohooo..semua bz..ader yg menerima tetamu..memenuhi jemputan kenduri kendara..berpiknik..jalan2 dengan keluarga..yg berdating pun ramai..yg pi bercuti2..yang sekadar melepak dirumah dgn xtvt memasak shj pun tak kurang ramai nyer..haiz..pagi nih..ader yg bukak kedai dobi..ader yg menarah bukit ? hehehe..Walau apa pun..kenangan berhujung minggu bersama keluarga mmg the best kan? haku minggu nih seperti biasa melayanz karenah anak2 sedara lagi..pegi piknik2 layan karnival..pergh..lenguh satu badan berendam dalam air terjun..sejuk!!ooo tapi tuh nanti yerk...in the next n3..nih nak cerita pasal resepi yg best nih..minggu lepas bila my Sis confirm piknik plan during Xmas holiday nih ..haku pun surf lah apa kudapan yg best nak buat..Jumpa resepi nih kat Rumah Kak Hana Jepang nun..bahan ader..cara pun mudah..Projek ON!! hehe..mmg best Bebola nih..Anak sedara haku kata.." Betul ker maksu buat?? Mcm beli kat Tesco jerk..." bertuah nyer budak..bercekang mata haku membuat..Tesco gak yg dapat nama..Laju jerk benda nih licin..bila naik lepas berendam tu kan perut semua lapar..hehe.pagi tadi..berjalan ke dapur Abg Mat kita pun dah buat bebola nih jugak..kalau nak tengok leh pi kat sini.Kak Hana..kita salin resepi kat sini pulak tau..Ni mmg boleh buat lagi nih..mmg best.. :)


RESEPI BEBOLA KENTANG KETAM
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4-5 biji kentang medium (haku guna 1.5kg kentang )
  • 80-100g isi ketam @ crab stick ( 2 paket crab stick (32 btg crab stick )
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1sk gula
  • garam
Untuk Saduran
  • Telur
  • Breadcrumbs ( haku guna yg warna kuning)
  • Tepung gandum@tpg jagung - hana gune tpg katakuriko@potato starch ( haku guna tepung gandum biasa jerk )
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng. Seeloknya lepas rebus toskan utk buang air berlebihan yang membuatkan kentang lembik.
  • Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
  • Masukkan serbuk lada putih, garam dan gula. Gaul.Masukkan pula isi ketam yg dipotong/racik. Gaul sebati.
  • Ambil sedikit dan bulat2kan kecil.
  • Untuk saduran - Bedak2kan bebola ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
  • Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.


Ni kroket yg belum kena bedak..belum kena salut lagi yerk..nak tunjuk rupa dia lepas kentang ..isi ketam..dan bahan2 lain dicampurkan dan dibentuk bulat..

Thursday, December 23, 2010

Im WishiNg U A HapPY HoLiDaY!!!

TO ALL MY DEAR FRENS..WISHING YOU A HAPPY HOLIDAY!!! WEEKEND NIH TUAN RUMAH NAK JENJALAN LAGI..DATANG KEJAP HAPDET N3..SAPU SAWANG2..:)

YANG CUTI PANJANG.. BALIK KAMPUNG..DRIVE SAFELY!!

SEE YOU ALL NEXT WEEK!!

Thursday, December 9, 2010

HappY AnNiVerSaRy B

Happy Anniversary for B and Me..
Never tot it been 5 years now
that we are together binding by this love.
As I sit here at work daydreaming of you ,
Everything in my life as peacefully as can be ,
And it all because of you.

Thank you for bear with me all this while ,
To be my soul , my companion , my enemy and my dearest love,


OreO CheEseCaKes

AsSalam..ooo hari nih hati sedang berbunga2..ehem2..nak sambut hari istimewa..eceh2..tapi tuh jap lagi ader special N3 untuk event hai nih tau..nih nak kongsi..Cerita Oreo Cheesecake nih..exceli tak plan langsung nak buat benda nih..kes anak sedara dtg melepak kat rumah..belek 2 buku resepi yg bertimbun dlm basket tuh..dia ternampak pic Oreo cheesecakes nih..merengek nak suh buatkan tu jam gak..haiz..ader lah oreo sepeket..creamcheese plak aderlah 3/4 jer...boleh lah tuh yg nampak tipis bebenor cheesenyerkan..buatkanlah gak..asal dapat melepaskan kehendak org nak makan nih..haiz..pantang lah kalau org cakap nak makan..mesti rasa bertanggungjawab nak buat kan..tak sampai hati..kot kempunan plak anak orang nih kan..hahaha..resepi pun simple jerk..buat version tak payah masak punya..
lagi senang keja maksunyer kan..dah siap tuh tepek kan blueberry kat atas dia..mmg sekali hadap licin semua..hahaha..bagus..senang hati kalau apa yg kita buat tuh ader org nak makan kan..nanti maksu buat cheesecakes lagi ye anak2..Muaahahaaa

Wednesday, December 8, 2010

AyaM MAsAK LeMaK MeRaH

AsSalam...aduhai..payah lah kalau penyakit M melanda..lama tak bersiaran rindu betul dgn rumah nih..penat dr pagi bersihkan sawang2.. nanti ingat nak tukar langsir dan sarung semua pulak..Bila Vitamin R tuh lebih kamera plak buat hal..tu yg tertangguh lagi niat nak menghapdet..tapi mungkin rezeki tahun baru..semua pun dah ok..mood ok..kamera ok..line ok..kes ciplak2 gambar pun dah ok!!hahaha..Nasib takder pic dr umah nih yg kena ciplak ..almaklumlah..pic kat sini tak seglamour mana..tangkap pun dgn hanphone ..dgn kamera murah jerk..tapi apa pun..haku bangga tau...tu pic haku nyer!! haku masak..haku posing..haku snap sendiri..:))
Harap lepas nih takder lagilah kes2 curi 2 pic lagi yerk..

Ayam Masak Lemak Merak

Bahan- Bahan
500 gm ayam
*3 labu bawang
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit/1 sdk serbuk kunyit
*3 sudu lada kisar
1 keping asam gelugor
3 biji tomato
2 biji lada merah
6-7 batang bendi
1 cawan santan pekat.
Bahan perisa secukup nyer


Cara-Cara
1. Bersihkan ayam , tos
2.Kisar semua bahan bertanda *
3.Panasakan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
4.Masukkan ayam, bendi , tomota dan lada besar
5.Tuangkan santan pekat dan tambah air kalau suka kuah lebih
6.Sesuaikan rasa
7.Masak sehingga kuah sedikit pekat dan ayam masak..Hidangkan panas.

*Makan cecah dengan roti atau dengan lempeng pun best!!

Wednesday, October 20, 2010

MeE MagGI cepAt DImaSak??


Salam Khamis...fuh..2-3 hari nih Johor Dilanda jerebu!! walau belum ditahap kritikal tapi cukup membuat hidung susah bernafas..Udara pun panas..tak hujan ..atau hujan sekadar rintik-rintik.Alhamdullilah juga pagi nih hujan turun mencurah-curah..rasa sejuk dunia..bersih udara..segar..huhuhu..lepas nih kena beli face mask..Jerebu2 nih nanti mcm2 penyakit biasa ader..baik kita mencegah sebelum terkena..haku kalau dah terjankit batuk dan selsema..mmg bercinta nak baik!!Cerita pasal cuaca dan udara nih..mmg beri pengaruh pada stail pemakanan..haku kalau musim panas nih..rasa malas je nak masak yg berat..yg bersantan2..nak makan yg mudah2..dan ringan2 jerk..sebb apa..sbb bila panas2 rasa letih..bila panas2 rasa nak baring jerk..rehat..tapi pewut yg lapar minta diisi..masak Maggi lah..kan cepat dimasak???!!Ye ker..Itu kalau masak Mee Maggi yg rebus2 tuh..Nih gatal nak makan Pizza Maggi plak..takdernyer dalam 2 minit cepat siap kan?Resepi nih kan rasanyer haku dapat dr Chef Wan lama dulu masa zaman sekolah lagi rasanyer..Berpuloh kali gak lah dah membuat..dan bermacam stail dan version yg haku dah cuba.Ala2 resepi yg tak lapuk dihujan tak lekang dek panas lah gituh..mmg sentiasa memuaskan hati..sedap!!

Pizza Maggi
Goreng

Bahan-Bahan
1 bungkus Mee Maggie ( perisa kari )
2 biji telur
1 labu bawang potong dadu
1/2 biji lada benggala hijau potong dadu ( tak letak)
1 biji tomato potong dadu


Toppings
Terpulang pada kreativiti
(Tuna,daging, isi ayam, sosej. udang, Isi ketam, Sardin )


Optional

Serbuk keju

Cara-Cara

1.Celur Mee maggi dalam air panas..sehingga mee lembut (jangan terlalu kembang )
2.Toskan mee dan gaul dengan serbuk perisa maggi ( haku guna separuh paket shj)
3.Dalam bekas lain..pecahkan telur kacau..sekadar menyatukan kuning dan putih telur
4.Tuang dalam mee dan campurkan dengan bawang, lada dan tomato beserta topping yg digemari ( haku guna sosej ayam utk kali nih)
5.Gaul sebati.Panaskan fryin pan dengan sesudu minyak.Api kecil. Tuang adunan dlm fryin pan..ratakan seperti kita nak buat lempeng.Goreng .
6.Tabur serbuk keju diatas permukaan pizza..hidang panas.


P/S :- Pizza nih makan panas2 sedap..kalau dah sejuk..cam muak plak haku rasa.. :)

Monday, October 18, 2010

MeNu SiHat LaGi BeRKhaSiAt!!!

Salam Isnin..semenjak lepas raya nih Penyakit Mr M asyik berkepit jerk..Rasa lenguh sana sini!! org jowo kata nak melet2 je keja nyer..Hihi..bab masak2 nih lagilah terasa penangan nyer..serba tak bersemangat..nak masak yg berat2 daging dan ayam..macam kembang nak makan..tak lalu..setanding dengan badan yg semakin kembang lepas raya..turun tak seberapa..naik nyer berganda-ganda!! :) Haku nih kalau sedang M mmg lagi bertambah ringkas haku masak.Menu mudah,..rebus2..lagi haku suka..senang nak buat laju je tekak melayan.Menu nih haku tiru dr Majalah Saji tak ingat plak keluaran bulan bila tapi yg pasti tahun nih lah 2010..Asalnyer menggunakan ikan kod.Tapi Ikan kod takder haku guna ikan siakap.Bole jelah kan.??resepi nanti kita hapdet kemudian yerk..Meanwhile layanz pic dulu..:)

Pelakon Sampingan ~ Fu Yong Tan

Semua ready..Bismillahirrahmanirrahim

Friday, October 15, 2010

Ducheese Potatoes

Salam...haiz..payah sungguh kalau angin M nih sedang melanda..rasa nak berbaring takmahu buat apa2..petik jari apa yg dihinginkan semua tersedia..tapi mana boleh macam tuh...Kalau ikut cerita P Remlee tiup harmonika semua terhidang tuh lain lah..Ini realiti.walau mcmana pun rasa M nyer kena lah jugak gigih merajinkan diri..Kalau tak sendiri menahan lapar..Lama haku mengintai resepi nih..exceli nih kali kedua haku buat benda nih..kalu pertama dulu..main tuang jerk..jadi terlembik sedikit..tak boleh nak diacu..lagipun masa tuh..kita takder lagi remekin2 nih ( adegan nak tayang remekin gak nih ) resepi nih kita tiru dr Dapur Kak Hana.Memang betul katanyer..Resepi nih memang sedap .Nama jer Du-Cheese..tapi tiada penggunaaan Cheese langsung dalam bahan2 nyer.Lemak ..lazzzaaaat dan berkrim. Kak Hana plak amik resepi nih dr sini.Kat situ boleh tgk kemain cantik lagi acuan nyer.Haku buat resepi nih setengah adunan jerk.Tapi yg tak best nyer walau dah dua kali buat tetap haku belum berjaya..mencerap ducheese nih macam yg dibuat oleh kat Hana. Jadi haku bakar je semua dlm bekas remekin.Kebetulan ader sedikit serbuk cheese yg berbaki..sebelum expired..haku taburkan atas Ducheese nih..Nih baru betul Ducheese..ahaks.

Ducheese Potatoes by Kak Hana


Bahan-bahan
  • 750g kentang - kupas kulit dan potong 4
  • 2-3 sudu butter
  • 3-4 sudu susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • serbuk buah pala - x ltk
  • blackpepper
  • garam
Untuk sapuan
  • 1 biji kuning telur
  • 1-2 sudu susu segar
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Toskan. Lenyek menggunakan masher potato.
  • Masukkan garam, butter, susu segar, kuning telur, serbuk buah pala dan juga black pepper. Lenyek hingga halus.
  • Panaskan oven suhu 200. Alaskan loyang dengan baking sheet. Masukkan kentang ke dalam piping bag menggunakan nozzle tertentu dan picitkan ke atas loyang.
  • Sapukan dengan campuran kuning telur dan susu. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 30-40min.

P/S : Nak kena berguru dengan Kak Hana lagi nih.

Tuesday, October 12, 2010

EgG CarAmeL PuddiNg wIth HoNey

Salam..sila lihat..begitu licin dan gebus..suka2..resepi yang ku olah sana sini dr banyak resepi..maka terhasil lah Egg Caramel Pudding With Honey nih..Resepi nih bahan-bahan nyer haku ikut dr resepi Pudding Caramel Anisah..tapi bab caramel gulanyer tuh haku omit dan ganti dengan pengunaan madu.Padaku..lebih terasa kelemakan pudding nih.Mmg dah cuba banyak kali..mmg sedap..!!


Ader tips masa mengukus pudding nih yg boleh anda follow :-

1. Balut keseluruhan loyang dengan aluminium foil
2. Kukus antara 35-45 minit dengan api yg sederhana.
3.Pastikan betul2 sejuk baru diterbalikkan kedalam bekas untuk dihidang.
4. Tak perlu letak madu terlalu banyak kerana akan memberi rasa sedikit pahit.
5.Jangan risau.."kuah"nyer tetap banyak..sila lihat sendiri :)

Monday, October 11, 2010

ChocoLate MoisT Cake


Salam Isnin...hari nih nak tayang projek kita dihujung minggu..hahhaa.. walau dengan equipment yg kurang..Im proud to myself..berjaya juga haku membuat kek Barbie nih kan ( walau pun bukan Barbie sebenarlah ) Terima kasih lah pada kakak haku nih yg menempah kek nih untuk birthday anak nya yg kesepuluh tahun pada 10/10/10/../ whoaa tarikh manyak cantik wooo.

Macam biasa flava cake haku guna flava choc.Sebenarnyerkan..begitu banyak version2 Moist Choc Cake kat luar sana..dan haku pun tak pernah setia pada yg satu..ader tu bila kita buat dia tak begitu moist..ader yg moist ..tapi terlalu berminyak..adr juga yg memula moist..lepas kena simpan dlm peties terus jadi padat..kematu.Kali nih haku follow resepi Moist choc cake dr resepi CMG. Kalau yang nak cuba tuh boleh refer kat resepi nih yerk..Mmg sgt gebus dan mantop!! Masuk peties pun tetap gebus..haku double the size of adunan..dan adjust sikit bab gula..takmo kek manis2 sgt..sbb nanti nak simbah ganache dah manis..butercream pun dah manis kan..tapi pada yg suka manis2 nih terpulang.. :)


MOIST CHOCOLATE CAKE
( Sumber CnP Ah Mat Gebu )

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar) ( kita guna 3/4 cawan shj )
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe* ( kita ganti dengan Kopi emulco )
1/4 cawan gula halus* ( tak letak )
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

Friday, October 8, 2010

MeE ReBuS SinGapURa

Cuba tengok pelakon2 tambahan kat atas nih..mcm ader yg kurang kan??mana cik taugeh kita.?? hahaha..semnjak haku terbaca kes taugeh kat FB nih ..terus tak lau makan taugeh..kembang tekak memikirkan nyer..pulak tengok taugeh kat Tesco tuh putih2 melepak..haiz..tak sanggup2..Jadi oleh kerana was2 yg menebal haku cancel amik taugeh jadi pelakon tambahan untuk menu Mee Rebus Singapura ku hini..hehe..resepi nih kan haku amik dr rumah kak Hana Jepun nun..Ini ialah menu yg ku buat untuk menjamu teman2 yg datang sempena majlis rumah terbuka hari raya minggu lalu..kiranyer nie menu tertunggak yerk..2-3 hari nih Cik tenet nih asyik problem jerk. (Alasan ...) hahaha...


Kalau tengok resepi nih kat umah kak Hana..Kuah nyer seakan pekat dan sedikit kuning ekat..yg haku buat nih mcm cair dan merah sedikit..agaknyer kurang keledek..agaknyer terlebih lada..mungkin juga tak letak tepung beras...mungkin..dan mungkin..tapi mmg best resepi nih..pulak tuh bila ader yg memuji..jadi bukan adegan isi bakul angkat sendiri lah yerk..Kak Hana..kita CnP resepi kat sini plak yerk

MEE REBUS SINGAPURA
( Sumber Kak Hana Kanazawa )


Bahan-bahan

  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Daun bawang dan daun sup
  • Bawang goreng
  • Lada Hijau/Merah
  • Tauhu - goreng
  • 1 kilo mee kuning - celur dan toskan
  • dan potong dadu
  • Limau
Bahan Kisar@Rempah
  • 3 batang serai - hana buh dua je
  • 1 inci lengkuas
  • 4 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1-2 sudu besar cili kisar
  • 1 tbs serbuk jintan halus
  • 1 tbs serbuk jintan kasar
  • 1 tbs serbuk ketumbar
  • 1 tbs serbuk kunyit - hana gune kunyit idop
  • 1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend- hana campur udang segar ( haku guna geragau )
  • 5 tbs taucu - blend
  • 1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (hana kurangkan sbb tmbh keledek) ( haku follow the resepi )
  • 1 biji keledek - resepi asal xde . rebus dan blend
  • Garam dan gula
  • 4 tbs tepung beras- hana buh 1-2sudu je sbb dah buh keledek
  • Daging - rebus - yang nih hana tambah gune daging btg pinang mudah empuk. ( ( haku guna daging tetel )
Cara-cara
  • Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
  • Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
  • Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
  • Masukkan garam dan gula
  • Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang ( I follow )
  • Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
  • Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
  • Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.

Taraa...tuan rumah makan dulu..nanti kalau tetamu dah datang..tak sempat nak jamah.. :)

Wednesday, October 6, 2010

SupTuLaNg MeRAh

Salam Rabu..haiz..dr tadi cuba nak masukkan N3 ..ader je masalah dgn Cik tenet..nak kata bil tak bayar? tip top account..tapi Alhamdullilah..akhirnyer berjaya juga :) Minggu nih boleh tahan tahap kebizian ..mana yg saat terakhir membuat rumah terbuka..memenuhi jemputan rumah terbuka..hehe..almaklum tinggal beberapa hari lagi Syawal yg berbaki. Untuk kesekian kalinyer seperti tahun2 yg lalu..tahun nih dengan rezeki yang diberikan oleh Allah dapat juga haku buat majlis rumah terbuka sempenan Hari raya..macam biasa majlis nih akan ader 2 sesi..Untuk famili dan utk kawan2..yelah mana muat rumah ku yg chumel tuh kalau semua datang berpusu..keluarga ku sahaja cukup untuk memenuhi ruang rumah :) Menu Sup tulang Merah nih haku buat sewaktu sesi terbuka hari raya bersama Family..makan dengan Roti Bagutte dan roti potong.Sebenarnyer..memikirkan menu apa yg sesuai sgt memeningkan..ntah macamana tertarik nak mencuba resepi nih..sbb kami sekeluarga memeang tak pernah makan sup tulang merah!! jadi satu kelebihan dan kelainan mencuba resepi baru :).Resepi nih haku godek dr Dapur Rozzan diseberang tambak dan juga di Dapur kak Am flora dan akhirnyer haku follow resepi kak am..sebb?? sebab..Kak Am tinggal lebih dekat dengan kawasan rumah ku..Incase kalau ader masalah atau tak pasti yg mana2 senang je haku nak menghubungi Kak Am..itupun masa berjumpa Kak Am sebelumnyer..beberapa tips telah diberikan.Terima Kasih ye Kak Am..nervous you nak masak..tak pernah masak.. tak pernah makan..jadi tak tahu macamana rasanyer Sup Tulang merah nih..But i tell you..lepas buat..mmg sedap..betul kata kak Am tabur bawang goreng lebih sikit...mmg sedap!! Lain kali boleh cuba lagi..Untuk kali nih haku buat guna tulang lembu campur sedikit dengan bahagian tetel..Ni adegan semua tak makan kambing daa..

Sup Tulang Merah
( Sumber Kak Am Flora )

BAHAN2

  • 1kg daging/tulang (kambing/lembu)
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1-2 biji buah tomato
  • 2 sb rempah sup merah (kalau x de, rempah kari daging pun boleh)
  • 3 sb gula (blh ditambah ikut rasa masing2)
  • 3 sb chilli sos (blh ditambah)
  • 1-2 btg serai (dititik dlm rebusan tulang tadi)
  • Air secukupnya
  • sedikit garam
  • sedikit minyak (utk menumis)

Bahan Kisar

  • 10 tgkai cili kering (nak pedas blh lebihkan)
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1" lengkuas (optional)

Caranya

Tulang kambing digaul dgn tepung terlebih dulu (utk hilang bau hamisnya) dan dicuci. (Kalau lembu x perlu digaul dgn tepung). Rebus tulang tersebut dengan titikkan serai (2 btg), bawang putih (2 ulas) & halia (1"). Didihkan sehingga masak.

Sementara itu, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing. Letak chili sos & gula lalu dimasukan air diikuti dgn garam. Bila dah agak nak mendidih masukkan buah tomato dan biar sehingga betul2 mendidih dan agak pekat. (Bagi yg suka blh juga letak carrot/kentang). Setelah masak boleh dihidangkan dan taburkan bawang goreng & daun sup. Sedap dimakan panas2..


Resepi nih popular tau kalau org yg duk Singapore..ader satu tempat panggil Beach road..dengar kata boleh dapat the best Sup Tulang Merah nih kat situ..ader gak yg panggil Sup nih sup Gear BOx..hehe..memanalahkan..

Saturday, October 2, 2010

CoRNFlaKes CoOkies

Minggu nih buat lagi biskut raya..hehehe..kali ni buat biskut kompleks plak..amik dr rumah Cikgu Ummi kita yg duk kat Kuantan nun..bila duk bancuh bahan2..baru haku terperasan stok komplek ku sebenarnyer sudah habis!!! yg tinggal dlm kotak kecik..satu cawan ader lah..itu pun dapat masa promo tester produk kat Tesco dulu..hadoii..camner nak buat adegan golek2 adunan ke dalam serbuk komplek??? maka haku dengan konfiden nyer campur je semua bahan..bubuh dlm paper cup dan bakar..hasilnyer..memang jauh dr rupa yg macam kak ummi buat tapi bab rasa..perghh..mmg enak!!!nanti nak buat lagi..kali nih akan ku pastikan semua bahan cukup..terutama pelakon utama..Cornflakes!!Buat biskut nih mmg tersangat mudah..satu adunan boleh kata muai juga. Kak Ummi kita minta izin CnP resepi kat sini plak yerk

ConFlakes Cookies

Bahan:- (anggaran 70 biji)
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)

Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pukul lagi. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.



Dapat satu balang penuh..cukup lah..looking for the next cookies after this.. nak buat tart plak..sempat ke tak nih?? urm....

Friday, October 1, 2010

BisKUT BinTaNG KeJOrA

Salam Jumaat..Minggu nih mmg minggu bz lah..macam2 benda yg haku planning nak buat..tapi harap2 semua akan settle dengan baik dan jayanyer.Projek biskut raya nih diteruskan dengan resepi yg haku amik dr rumah tukang masak yg glomour siapa lagi kalau bukan Ah Mat Gebu kita..whoaa makin glomour ..masuk dlm majalah Jelita lagi..tapi haku sampi la ni belum dapat beli lagi..ishk..nak kena langgan majalah nih semua agaknyer..apa pun selamat maju jaya untuk CMG dan terima kasih yerk share resepi nih..tak leh renti haku makan..angkat satu tray..3-4 biji masuk mulut..nanti nak simpan dalam balang..3-4 biji lagi masuk mulut..banyak best lah ini biskut..:)
BAHAN-BAHANNYA :-)

Biskut Bintang Kejora
(Sumber CnP dr Ah Mat Gebu )

110 gram mentega berkualiti tinggi (S.C.S, Anchor atau Golden Churn)
110 gram tepung gandum*
50 gram gula aising*
50 gram tepung kastard*
30 gram quaker oat, kisar halus*
30 gram nestum, kisar halus*
30 gram coffemate*(*A)
2 kuning telur
1/4 camca teh esen vanilla

BAHAN HIASAN :-)
Honey star secukupnya
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Putar mentega dengan gula aising hingga rata. Tambah kuning telur dan putar rata. Perlahan kan kelajuan, masukkan esen vanilla, dan juga bahan (*A), sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
2. Bahagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik bersih setebal 0.5 cm, terap dengan acuan bentuk bintang. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
3. Sapu kuning telur pada permukaan biskut dan hias dengan 1 biji honey star (berbentuk bintang) tekan sedikit. Buat hingga selesai. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2.
4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...selamat mencuba untuk semua..

Thursday, September 30, 2010

MarbLE CheeSE BrOwNies

Resepi nih kan ..dah banyak kali membuat..nih sbb lebihan adunan jadi masukkan dlm cup2 kecik..dapat lah 4 ketui..hehe kenapa dlm pic ader 3 ketui jerk? sebb seketui dah kena lahap!! untuk buat dlm cup nih haku bake sekali harung jerk..letak adunan base dulu then the cheese tutup balik dgn base dia..resepi dah pernah letak dah..kerja berat sikit..cari kat label tuh yerk..tapi i tell you..brownies nih mmg best!! makan plak lepas peram dlm peties smlman..fuyoo..tapi kalau lepas tuh badan sendiri kembang jangan salah kan haku yerk..eat at ur own risk..Kalori manyak tinggi oo..:))

Wednesday, September 29, 2010

GuLai KeLISi

Sesekali makan lauk rebus2 nih sedap juga..asyik berminyak2 bersantan..huhu..sudah tak dapat memasukki tekak ku lagi di saat ini..apa tah lagi..tgh demam..hidung nih pun seperti kepala paip yg kehausan getahnyer..meleleh air keluar..haiz..memang bukan sesuatu yg menyenangkan.Ini lah menu makan malam ku..dah habis dah pun .Alhamdullilah.Gulai nih haku tumbukkan bersama sedikit lada hitam..biar badan nih rasa panas sikit..Pekena plak dengan nasi panas..fuyoo mmg manyak syiok.Resepi dan cecara nak membuat tuh nak juga ker tepek kat sini?? tak payahlah..bukan susah pun nak membuat kan..simple je tuh..:)

Saturday, September 25, 2010

RoTi TuNa

Salam Sabtu ...salam berhujung minggu..hamboi...weekend nih mesti ramai yang tak memasak almaklum memenuhi undangan rumah terbuka Hari Raya..di JB nih Hari Raya Aidilfitri disambut meriah sepanjang bulan..ader tuh kenkadang terbabas buat rumah terbuka..dah habis Syawal baru teringat turn rumah sendiri plak..yelah hanya hujung minggu masa terluang yg lain sibuk bekerja ye tak? Hehehe...minggu nih haku tak sabar nak join club mak dara kat kawasan perumahan kakak haku tuh berjalan marhaban..nanti haku upload kan pic2 nyer tau..tunggu...ok untuk Roti tuna nih sebenarnyer buat masa majlis berbuka pose kat rumah haku hari tuh..kira kalau nak ngecek2 tuh..tak dapat den nak nolong yer...buat sendiri lah..sonang je ni ha..Asal resepi nih nama dia Roti Sardin .hehehe..oleh kerana sardin takder kat rumah ketika itu maka kutukarkan menjadi roti tuna..memandai je derhaka pada resepi kan...alahai..kenkadang tuh boleh jerk kalau kita nak ejas2 sikit..ikut kesesuaian..ewahh..Kak Nor minta maaf yerk..Minta izin kita CNP resepi tuh kat sini plak..Mekacih.. :)

ROTI SARDIN

10 biji bun burger ( haku guna small sweet bun )
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur ( haku guna tuna in water )
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak


Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.

Cara2
Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minyak dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..


Kalau nak tgk cara- cara membuat dengan lebih jelas boleh tgk kat sini yerk..

Friday, September 24, 2010

ChOCOlatE CrunCH CooKies

Hehe...org buat kuih raya..masa di bulan Ramadhan ..sebelum Syawal..nih haku duk buat masa Bulan Syawal..kan Raya belum habis..nih adegan menambah koleksi biskut raya ku yg semakin kering..segan plak tetamu dtg kerumah takder kuih raya..buat kuih raya nih..tersangat lah simple nyer..I loike..tak payah nak baking2.. resepi nih dr Chef yg fofular Kak Hanielieza..tapi haku CnP dr rumah Chetamz...Minta izin paste resepui nyer kat sini yerk...

Bahan
250 g cooking coklat
50 g butter
150 g badam hancur [panggang]( tak letak)
200 g coco crunch( convert jadi 350g)
150 g bubble rice ( tak letak)
acuan kertas
hiasan - manik warna-warni

Cara
1. Cairkan cooking coklat secara double boil sehingga coklat cair.
2. Angkat dan masukkan butter. Kacau sehingga coklat dan butter sebati.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan gaul rata dan sebati.
4. Masukkan sesudu kedalam acuan kertas dan taburkan manim warna-warni.
5. Biarkan sejuk dan beku sendiri. Simpan dalam bekas kedap udara



Memang senang, lazat..double chocolatey!!

Wednesday, September 22, 2010

UDanG GoReNG RanGGup

Hahaha..minggu nih Alhamdullilah..sungguh semangat haku nak mencuba resepi2 baru..oo seronoknyer ade yang dah mula marhaban kat kawasan taman perumahan yerk..best nyer.Selain dapat bermarhaban bersama..sambil kunjung mengunjung di bulan Syawal..ikatan ukhuwah dapat dibina..ta[i untuk haku yg duduk kat area2 ala2 sarang burung merpati nih..mmglah sgt hampeh..jiran pun haku takder..hahahha..nak pi marhaban ke bendanyerkan..tunggulah weekend bila balik umah kakak2 ku..boleh lah join group marhaban depa..ok2..ni nak share satu resepi udang goreng yg best..haku nih sejak bulan pose minat betul dengan seafood..stok udang sotong dan ikan tak pernah nyer nak putus dlm peties..trasa muak sungguh dengan ayam dan daging..tapi kan..kunun2 lah nak diet nih..so bila survey2..mengikut kajian dalam diet darah..untuk darah jenis haku nih AB..makanan laut is forbidden food to consume? alamak!! confirm haku tak guna kaedah diet darah nih!! hahaha.. tak consume terus tak boleh lah..dah dr kecik haku melantak seafood dah bapaknyer nelayan..kurangkan mungkin InsyaAllah!!

UDANG GORENG RANGGUP
( Sumber CnP dari Dapur Kak Ummi Kuantan)

Bahan-Bahan:-

* 500 gm udang
* 1 cawan tepung tempura (*akak guna tepung serbaguna) ( I Follow )
* 1/2 cawan air
* 1 cawan serbuk roti
* 1 biji limau nipis
* Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:-

1. Udang dibuangkan kulit dan dibasuh dengan limau. Kemudian toskan.
2. Bancuhkan tepung dengan air, masukkan air sedikit2. Jangan terlalu cair.
3. Celupkan udang tadi ke dalam bancuhan tempura dan golekkan dalam serbuk roti.
4. Goreng dengan api yang sederhana.
5. Apabila nampak udang berwarna keemasan, angkat dan toskan.
6. HIdangkan bersama salad dan sos cili.



Tara!!!! Sedap you...kita cecah dengan tomato sos + mayonis..YUMMY

Tuesday, September 21, 2010

RiCh ChOC PuDDinG

Assalamualaikum..salam pagi Selasa..hari nih rasa mamai2 sikit..almaklum bila dah bercuti panjang nih..nak start enjin bagi panas pun manyak slow lah! :) Mana kerja ofis yg berlambak..keja dirumah byg tak habis2 mengemas..kalau lah ader bibik sorang..senang agaknyer..ader sesapa yg nak bagi pinjam bibik ker?hehehe..ok Hari nih kan nak tayang pudding chocolate yg sgt best nih..pergh..untuk peminat coklat , pudding nih mmg tersangat best..untuk haku kurang sikit layanz pudding2 nih..makan..tapi takder lah..tahap gaban sangat!!.. Minta maaf lah dlm pic nih tak jelas nak tayang pudding choc nyer..sebb dah kena tutup dengan kuah dan segala bagai "pelakon tambahan" ahaks..nampak tak lapisan coklat kat bawah tuh..tuh lah "pelakon utama" kita..Saja haku bubuh satu2 dlm mangkuk..senang hidang.. tapi boleh jugak korang bubuh dlm pudding mould atau apa2 acuan yg ader macam yg dibuat kat sini dan disini serta disinun..then bila nak makan tuh bubuh dlm mangkuk tuang kuah..settle!!Perjalanan resepi nih jauh tau..memana dapur kalau singgah mesti ader yg dah pernah mencuba..hehe..haku je yg ketinggalan nih. asal tuh dr Dapur kak Jun Resepi nih haku rujuk banyak dapur..Pudding nih nak makan macam tuh jerk pun boleh nak berkuah pun boleh..ikut selera memasing lah..Version haku nih haku amik idea nyer dr kak Noraini dan sapa lagi chef terkenal kita CMG lah!

Rich Choc Pudding

BAHAN-BAHAN PUDDING
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak) ( I follow )
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly) ( Haku guna serbuk agar2 cap burung)
3 camca besar mentega


BAHAN-BAHAN KUAH :
1 tin buah2 cocktail, asingkan jus dan isinya
1 tin sus sejat "IDEAL"
Sedikit ceri merah ( Haku tak letak )

CARA MEMBUATNYA :
  1. Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau tanpa henti. Bila bancuhan menjadi pekat, matikan api dan masukkan mentega, kacau rata dan tuang dalam acuan pilihan. Biar beku.
  2. Keluarkan rich cocoa pudding tadi dan isi dalam bekas sesuai. Masukkan juga isi buah2an cocktail tadi, susu sejat dan sedikit jus dari buah2 tadi. Sesuaikan tahap kemanisannya. Sejukkan dalam peti sejuk atau letak air batu.

Monday, September 20, 2010

U.P.S.R


Salam..hari ni tentulah ramai pelajar2 tahun enam yg sedang berdebar2..Esok peperiksaan besar UPSR, bukan setakat murid..guru dan ibu bapa pun tentu terasa bahang debaran nyer..Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran..esok ader lah masa penentuan..Jawablah soalan2 dengan tenang.. tiba sudah masa untuk kita memberi yg terbaik dan bertawakal.Untuk anak sedara ku Nur Afika..maksu doakan yg terbaik untuk kamu..selamat maju jaya!!!

P/S Dapat satu A = RM 10 tau!!

Friday, September 17, 2010

YoGurT FriEd ChiCkeN


Menu ayam yogurt nih lama sungguh haku mengintai..exceli ayam nih haku buat sewaktu majlis berbuka puasa kat rumah haku ari tuh... Jadi kalau rasa nak mengecek tuh..minta maap lah..dah habis dah pun..memang tersangat sedap..sampai tuan brumah hanya dapat merasa serpihan tepung ayam nih sahaja..hehe..kesian anak sedara haku ader yg tak sempat nak merasa..yelah bukan sengaja..rasanyer haku dah beli lebih ayam tak sangka tak cukup..yelah bila ditambah dengan hidangan yg lain tuh..ingat cukup. first family dtg dah tinggal setengah..second family datang..dah paras hidung..padahal ader 4 family lagi on the way..bayangkan betapa gelabah tuan rumah??!!.Haiz.. :))

Resepi nih haku amik dr Kak Nor Terengganu nuh..Kak Nor plak amik bdr Love..thank you so much..memang lah kena buat lagi!! Minta izin salin resepi kat sini ye Kak Nor..buat rujukan dimasa depan :)

YOGURT FRIED CHICKEN by Love
Sumber dr Kak Nor

Bahan-bahan
* Bahan (A)
* 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong. Toskan air berlebihan. Pastikan isi ayam betul2 kering.
* 1 cwn/250ml plain yogurt
* 6 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
* 2 inci halia ~ ditumbuk halus
* 1 sb serbuk paprika
* 1 sb serbuk cayenne- ltk serbuk kari ( i follow )
* garam secukup rasa
* 2 tangkai daun kari
* Bahan (B)
* 1.5 cwn tepung gandum (boleh tambah sedikit tepung beras bersama)
* 1 sk baking powder
* 1 sb serbuk paprika
* 1 sb serbuk cayenne- pon ltk kari ( i follow )
* secubit garam
* -------------------------
* jus lemon (optional)
* minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Gaul sebati semua Bahan (A) dlm sebuah mangkuk. Biarkan perapan selama 2-3 jam (lagi bagus kalau semalaman).
2. Dlm sebuah mangkuk yang lain, gaul bahan (B). (boleh juga menggunakan ziplock plastic bag)
3. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak betul2 panas...tapi tidak berasap.
4. Salutkan ayam dgn tepung dan gorengkan hingga masak. (jika menggunakan ziplock bag, masukkan bahan (B) dlm bag, diikuti dgn ketulan ayam yang telah diperap. Zip dan goncang).
5. Apabila ayam dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.
6. Perahkan sedikit jus lemon ke atas ayam yang telah digoreng. Sedia dihidang! ;)
7. * penggunaan paprika dan cayenne boleh dikurang/ditambah ikut citarasa

* jus lemon k.nor letak sekali dlm bahan A ( haku tak letak..terlupa..ahaks :) )

KaD UcAPAn kiRiMaN mU...

Assalamualaikum..selamat hari raya semua..setelah bercuti panjang, berhari raya..hari nih kenalah memulakan tugas..mengangkat pen, mengangkat tetikus..ahaks..pada yg merancang untuk kembali bertugas rancanglah perjalanan sebaiknyer..minggu nih mestilah jalan - jalan semua sesak..Pada yg balik naik bas tuh..tiket dah beli ke belum? Jangan beli tiket dengan Pak Ulat plak..mau tersadai di bus station nanti..hari nih..pembuka tirai setelah lama tidak bersiaran..kutip kad raya..takperlah gantung kad raya lambat sikit kan..:) sekarang nih tak macam dulu2..semua kad raya main virtual jerk..dulu..kad raya yg diterima tuh akan haku gantung di dinding..tak pun gantung kat pokok hiasan..haiz..semua tuh takder lagi dah sekarang nih..semua mudah dihujung jari..lebih jimat dan ekonomi..walau bagaimana pun ucapan dibuat..tak kisah lah melalui virtual atau pun tidak..yang penting ingatan yg tulus ikhlas kan? kan? Terima Kasih yerk..hari nih masih sibuk nak menjelajah banyak rumah..nanti kita sambung berziarah..hari nih..kita gantung kad raya yg ni dulu yer.


Dr Kak Ummi- Kuantan

Dr Kak Nor- Terengganu

Dr Kak Hana- Kanazawa

Dr Kak Inahar

Dr AlongRoz

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

Hari nih terakhir kerja..esok dah mula bercuti panjang.Haku nak ucapkan Selamat menyambut hari Raya Aidilfitri yg bakal menjelma tak lama lagi.Mohon Maaf Lahir dan Batin..mana lah tahu ader yg terkasar bahasa dan perbuatan..Untuk teman2 di alam maya..yg mana tak renti2 dapur mereka ku geledah..minta dihalalkan resepi2 nyer yerk..terima kasih lah berkongsi..Kepada teman yg kan pulang beraya di kampung masing2..ku ucapkan selamat jalan, berhati2 di jalanraya, rancang perjalanan dan ingatlah org2 tersayang yg sedang menanti kepulangan kalian..so jangan berebut2 ok..kepada pelanggan2 ku yg menyokong biz ku selama ini terima kasih..Untuk keluargaku..Selamat Hari Raya..walau tahun ini kita beraya pertama kali nyer tiada ayahanda dan bonda.Untuk yang tersayang, terima kasih melayan karenah ku sepanjang bulan Ramadhan ini .

Jika ader kesempatan pada yg sudi singgahlah kerumah ku yerk. :)

Tuesday, September 7, 2010

ReD RubBiEs


Ini ader lah antara menu pencuci mulut yg haku buat sempena majlis berbuka puasa dirumahku Sabtu lepas..whoaa tak sangka sungguh dessert yg mendapat sambutan hangat..Pencuci mulut nih enak dimakan sejuk..bila makan tuh ader rasa manis..sedikit masin dan rasa lemak..bersatu dengan kerangupan dr bahan asas Red rubbies..wallahh!! :)

Terima Kasih lah pada CMG kerana berkongsi resepi nih..Mmg mudah nak membuatnyer pun..untuk bulan puasa begini..menu pencuci mulut yg sebegini mmg sgt menyelerakan!! kalau nak tgk cara pembuatan nyer boleh tgk sini yerk.

Biskut KeLaPa DeLimA

Alhamdullilah..masih diberikan kesempatan untuk menjalani Ibadah Puasa tahun ini..telah diberikan kesihatan dan rezeki yg tersangat haku bersyukur .Walau tahun ini Hari Raya akan sungguh berbeza.Tiada dapat hendak mencium tangan ayah dan bonda memohon ampun dan maaf..hanya dapat menziarah kekubur di pagi raya nanti.:) Kerana melayan hati yg lara..menyibukkan diri dengan tempahan kuih raya dan kek dr pelanggan..Terima kasih lah kepada semua yg menyokong..memberi kepercayaan kepada haku yg terlalu hijau.Jadi minggu ini..hanyalah masa yg haku ader untuk membuat sedikit persiapan..takkan tetamu datang nanti dihidang dgn biskut kosong kan? Maka malam tadi haku memulakan projek Biskut raya ku yg pertama. Resepi biskut kelapa delima lama sungguh haku mengintai..sejak dr tahun lepas! Dapat juga tahun nih haku membuatnyer.Resepi asal dr CMG.Mmg best biskut nih..lembut dan cair dimulut..bila dibakar..wangi sungguh bau kelapa..haku buat satu adunan..cukuplah agaknyer ?

Thursday, August 26, 2010

KoPi ReGGaE

Dulu sewaktu haku belajar..mak haku selalu gelar haku tikus...resmi tikus..dia suka lah amik benda hapa2 pun yang dia berkenan..then simpan dlm sarang dia..sama macam haku...sebab haku sayang betul nakbuang buku..walau buku tuh dah penuh bertulis..jangan kata buku ..kepingan nota pada cebis2 kertas pun haku simpan..ishk mana lah tahu kan satu hari berguna..nak rujuk lagi dah terbuang kan susah...gambar2..poster pelakon atau penyanyi pujaan..masa tuh takder kumpul2 resepi nih..tahu masak air, goreng telur dan masak nasi jerk..nak goreng sayur pun haku tak pasti apa bahan nak letak..sekarang nih Alhamdullilah boleh lah kan sikit2..berbalik kisah buku2 dan kertas2 ku itu..nanti bila arwah mak spot check bilik..dan paksa haku buang semua benda yg tak berguna ( pada dia) haku dengan berat hati masukkan semua dlm plastic hitam..hisk sayang sungguh..kena buang lah kan..perangai haku nih..masih terbawa2 hingga sekarang..kalau bendayg haku suka contoh nyer lah.. gambar fesyen baju ker..resepi2 kat surat khabar atau majalah ker..memang akan ku gunting dan simpan..kunun2 satu hari nak buat lah..Tapi sekarang..haku lebih sistematik..semua cebisan2 tuh haku filing kan elok2 dalam fail :) senang bila nak buat rujukan.. Resepi yg haku buat nih pun haku amik dr suratkhabar..resepi nih direka oleh seorang pemuda Cina sempena pertandingan rekacipta resepi menggunakan produk F&N. Hehe..macam biasa..kerana bahan2 nyer mudah..haku lagi tergoda nak buat.Sesekali mencuba kelainan.Tapi mmg puji lah..rasa pahit kopi..bercampur dengan rasa eskim soda..dan dibaur dengan rasa dr eskim vanilla..wallah!!



KOPI REGGAE

Bahan- Bahan
1/2 cawan air kopi tanpa gula sejuk ( haku guna nescafe)
1 cawan Ais krim soda F&N sejuk
1 scoop vanilla eskim
sedikit serbuk koko


Cara-cara
1.Campur air kopi dengan eskim soda
2.Toppingkan dengan eskim vanilla dan tabur sedikit serbuk koko
3.Hidangkan

TaLaPia 3 RaSA BaGaN

Salam Khamis semua!! hari nih kan haku sgt lah pening..pening sebab semalam haku baru tersedar yg masa begitu cepat berlalu..satu hapa pun persiapan raya haku tak mula lagi!! haiyak.. org lain mungkin sudah sampai kebulan..dah berbalang2 membuat biskut raya..dan kain langsir pun sudah berjahit indah..haku nih..satu hapa pun tak buat lagi..haiya..mcm gelabah pun ade..tapi pagi nih...haku tarik nafas dalam2..InsyaAllah dengan izinNya..haku akan dapat melakukan satu persatu :) Excelikan semalam dapur kita bercuti sebb semalam melayan perasaan ke Tesco..mencari lauk pauk untuk minggu nih..sambil tgk2 bahan2 nak membuat biskut raya..jadi semalam hanya berbuka dengan makanan yg dibeli je lah..Ikan 3 rasa bagan nih haku buat waktu berbuka masa hari Rabu..aduhai..minat sungguh haku dengan makanan yg berempah ratus nih..hapa lagi yg pekat rasa rempahnyer..mmg laju je haku makan..plak tuh dengan nasi yg panas2..ishk..mmg mabeles!! Resepi nih haku amik dr dapur Dapur Kak Ana.
Sajalah cuba2 resepi..nama resepi pun sgt lah komersial kan..tak tahulah napa ader nama bagan tuh..agaknyer ikan talapia tuh ditangkap dr sungai bagan? atau tasik bagan?ahaks..ok..Kak Ana..kita CNP resepi kat sini plak yerk..thank you for sharing resepi yg sedap nih..mmg cap Jempol!!

Talapia 3 Rasa Bagan

Bahan bahan :

* 1 ekor ikan Talapia..*resepi asal guna ikan siakap
* 3 ulas bawang merah * kisar
* 4 ulas bawang putih * kisar
* 40 gm cili kering * kisar ( haku guna 3 sudu cili kisar )
* 1 batang serai -diketuk
* 10 biji cili padi - diketuk ( tak letak..sbb haku tak kuat pedas :) )
* 2 cm halia - dihiris halus
* 3 helai daun limau purut..Ana takde jadi letak daun kunyit je ( haku satu daun hapa pun tak letak )
* 3 sudu besar sos cili
* 3 sudu besar sos tiram
* 2 sudu besar air limau nipis
* 1 cawan tepung jagung
* garam & gula
* Minyak utk menggoreng

Cara-cara :

* Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing.
* Angkat & hidangkan di atas pinggan.

SOS :

* Tumis bahan2 kisar bersama serai & halia hingga naik bau.
* Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos tiram & air limau nipis.
* Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam & gula secukupnya. Kemudian tunggu hingga ia mendidih.
* Akhir sekali, curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang dah digoreng tadi.

Tuesday, August 24, 2010

ChiCKeN VanDALOo

Selalu kalau ayam tuh..takder lain yg haku masak..rendang..merah..goreng..kicap..atau sup..tapi kali nih nak cuba resepi lain dr yg lain Chicken Vandaloo..hah nama mcm ader sikit bau2 masakan India..tapi kata CMG..masakan nih yelah pengaruh Portugis..wow.. masakan pun ader sejarahnyer tau..I loike sejarah!! Resepi nih memang best..cuma mungkin haku terlebih sikit dengan minyak sapi ..jadi rasa minyak sapi yg lebih tuh..membuatkan haku sedikit muak ( padan muka..sapa suh tak hikut resepi..main tabur jer..) Bab rasa rempah ratus tuh..memang sgt lazat..trasa..dan mungkin juga..kalau ditambah dgn gajus lagi mengancam agaknyer..nantilah..next time..bila kita masak lagi ..haku otter2..resepi nih yerk..

Resepi nih haku amik dr dapur CMG..waduh..kalau berjalan ke blog beliau..mau semua resepi haku nak cuba..tapi satu2 lah..dah banyak resepi dr blog beliau nih yg haku cuba .. dan alhamdullilah..best sungguh..semua nyer menjadi. CMG..minta izin kopipes resepi kat sini yerk..buat rujukan kemudian hari..terima kasih.haku cuma masak separuh dr resepi dibawah.

Chicken Vandaloo
Sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :

1 kg ayam, dikerat sederhana besar
2 biji bawang besar
4 camca besar minyak sapi
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 camca teh jintan manis
2 camca teh ketumbar
2 camca teh halba (mat guna 1 camca teh)
1 camca teh serbuk kunyit
8 biji buah pelaga ( tak letak )
1 batang kayu manis
4 tangkai cili kering (ganti dengan 1 1/2 camca besar cili kisar) ( I follow )
2 camca besar tomato puree (mat ganti dengan 3 biji tomato, cincang halus) ( I follow )
3 camca besar cuka makan
Garam dan gula
Sedikit badam, untuk hiasan (optional) ( haku letak )

CARA MEMBUATNYA :

1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Bawang dihiris kasar dan goreng dengan sedikit minyak hingga kuning keemasan. Toskan dan kisar bersama2 halia, bawang putih, ketumbar, jintan manis, halba dan serbuk kunyit hingga halus. Ketepikan.
2. Dalam kuali, cairkan minyak sapi dan goreng ayam tadi hingga kekuningan pada semua bahagian. Masukkan bahan kisar tadi, kayu manis dan buah pelaga. Gaul rata dan masak sekejap.
3. Masukkan tomato cincang, cuka dan air secukupnya (anggaran 2 cawan). Masak hingga mendidih dan kuah pekat (kurang lebih 40 - 45 minit, dgn api sederhana). Tambah garam secukup rasa dan gula. Biar mendidih perlahan 4 - 5 minit lagi sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur kepingan badam sebelum dihidangkan

Taraaa!!!!Mesti kena cuba buat lagi!!