Friday, October 15, 2010

Ducheese Potatoes

Salam...haiz..payah sungguh kalau angin M nih sedang melanda..rasa nak berbaring takmahu buat apa2..petik jari apa yg dihinginkan semua tersedia..tapi mana boleh macam tuh...Kalau ikut cerita P Remlee tiup harmonika semua terhidang tuh lain lah..Ini realiti.walau mcmana pun rasa M nyer kena lah jugak gigih merajinkan diri..Kalau tak sendiri menahan lapar..Lama haku mengintai resepi nih..exceli nih kali kedua haku buat benda nih..kalu pertama dulu..main tuang jerk..jadi terlembik sedikit..tak boleh nak diacu..lagipun masa tuh..kita takder lagi remekin2 nih ( adegan nak tayang remekin gak nih ) resepi nih kita tiru dr Dapur Kak Hana.Memang betul katanyer..Resepi nih memang sedap .Nama jer Du-Cheese..tapi tiada penggunaaan Cheese langsung dalam bahan2 nyer.Lemak ..lazzzaaaat dan berkrim. Kak Hana plak amik resepi nih dr sini.Kat situ boleh tgk kemain cantik lagi acuan nyer.Haku buat resepi nih setengah adunan jerk.Tapi yg tak best nyer walau dah dua kali buat tetap haku belum berjaya..mencerap ducheese nih macam yg dibuat oleh kat Hana. Jadi haku bakar je semua dlm bekas remekin.Kebetulan ader sedikit serbuk cheese yg berbaki..sebelum expired..haku taburkan atas Ducheese nih..Nih baru betul Ducheese..ahaks.

Ducheese Potatoes by Kak Hana


Bahan-bahan
  • 750g kentang - kupas kulit dan potong 4
  • 2-3 sudu butter
  • 3-4 sudu susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • serbuk buah pala - x ltk
  • blackpepper
  • garam
Untuk sapuan
  • 1 biji kuning telur
  • 1-2 sudu susu segar
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Toskan. Lenyek menggunakan masher potato.
  • Masukkan garam, butter, susu segar, kuning telur, serbuk buah pala dan juga black pepper. Lenyek hingga halus.
  • Panaskan oven suhu 200. Alaskan loyang dengan baking sheet. Masukkan kentang ke dalam piping bag menggunakan nozzle tertentu dan picitkan ke atas loyang.
  • Sapukan dengan campuran kuning telur dan susu. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 30-40min.

P/S : Nak kena berguru dengan Kak Hana lagi nih.

No comments: