MEE REBUS SINGAPURA
( Sumber Kak Hana Kanazawa )
Bahan-bahan
- Taugeh
- Telur rebus
- Daun bawang dan daun sup
- Bawang goreng
- Lada Hijau/Merah
- Tauhu - goreng
- 1 kilo mee kuning - celur dan toskan
- dan potong dadu
- Limau
- 3 batang serai - hana buh dua je
- 1 inci lengkuas
- 4 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1-2 sudu besar cili kisar
- 1 tbs serbuk jintan halus
- 1 tbs serbuk jintan kasar
- 1 tbs serbuk ketumbar
- 1 tbs serbuk kunyit - hana gune kunyit idop
- 1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend- hana campur udang segar ( haku guna geragau )
- 5 tbs taucu - blend
- 1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (hana kurangkan sbb tmbh keledek) ( haku follow the resepi )
- 1 biji keledek - resepi asal xde . rebus dan blend
- Garam dan gula
- 4 tbs tepung beras- hana buh 1-2sudu je sbb dah buh keledek
- Daging - rebus - yang nih hana tambah gune daging btg pinang mudah empuk. ( ( haku guna daging tetel )
- Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
- Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
- Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
- Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
- Masukkan garam dan gula
- Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang ( I follow )
- Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
- Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
- Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.
No comments:
Post a Comment