Hahaha..minggu nih Alhamdullilah..sungguh semangat haku nak mencuba resepi2 baru..oo seronoknyer ade yang dah mula marhaban kat kawasan taman perumahan yerk..best nyer.Selain dapat bermarhaban bersama..sambil kunjung mengunjung di bulan Syawal..ikatan ukhuwah dapat dibina..ta[i untuk haku yg duduk kat area2 ala2 sarang burung merpati nih..mmglah sgt hampeh..jiran pun haku takder..hahahha..nak pi marhaban ke bendanyerkan..tunggulah weekend bila balik umah kakak2 ku..boleh lah join group marhaban depa..ok2..ni nak share satu resepi udang goreng yg best..haku nih sejak bulan pose minat betul dengan seafood..stok udang sotong dan ikan tak pernah nyer nak putus dlm peties..trasa muak sungguh dengan ayam dan daging..tapi kan..kunun2 lah nak diet nih..so bila survey2..mengikut kajian dalam diet darah..untuk darah jenis haku nih AB..makanan laut is forbidden food to consume? alamak!! confirm haku tak guna kaedah diet darah nih!! hahaha.. tak consume terus tak boleh lah..dah dr kecik haku melantak seafood dah bapaknyer nelayan..kurangkan mungkin InsyaAllah!!
UDANG GORENG RANGGUP
( Sumber CnP dari Dapur Kak Ummi Kuantan)
Bahan-Bahan:-
* 500 gm udang
* 1 cawan tepung tempura (*akak guna tepung serbaguna) ( I Follow )
* 1/2 cawan air
* 1 cawan serbuk roti
* 1 biji limau nipis
* Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
1. Udang dibuangkan kulit dan dibasuh dengan limau. Kemudian toskan.
2. Bancuhkan tepung dengan air, masukkan air sedikit2. Jangan terlalu cair.
3. Celupkan udang tadi ke dalam bancuhan tempura dan golekkan dalam serbuk roti.
4. Goreng dengan api yang sederhana.
5. Apabila nampak udang berwarna keemasan, angkat dan toskan.
6. HIdangkan bersama salad dan sos cili.
UDANG GORENG RANGGUP
( Sumber CnP dari Dapur Kak Ummi Kuantan)
Bahan-Bahan:-
* 500 gm udang
* 1 cawan tepung tempura (*akak guna tepung serbaguna) ( I Follow )
* 1/2 cawan air
* 1 cawan serbuk roti
* 1 biji limau nipis
* Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
1. Udang dibuangkan kulit dan dibasuh dengan limau. Kemudian toskan.
2. Bancuhkan tepung dengan air, masukkan air sedikit2. Jangan terlalu cair.
3. Celupkan udang tadi ke dalam bancuhan tempura dan golekkan dalam serbuk roti.
4. Goreng dengan api yang sederhana.
5. Apabila nampak udang berwarna keemasan, angkat dan toskan.
6. HIdangkan bersama salad dan sos cili.
Tara!!!! Sedap you...kita cecah dengan tomato sos + mayonis..YUMMY
No comments:
Post a Comment