Wednesday, August 1, 2012

PuDing LaPiS KaCa-PenYeGaR Tekak WakTu BerBuKa

Assalamualaikum..

hari nih laju2 nakmasukkan dua n3..hahah tamak haloba..bukan hapa..banyak betul n3 tertunggak..yelah sebelum angin malas datang semula..baik laju2 merempit menghapdet ..apatah lagi sekarang features baru dlm blog dahboleh setting  schedule nak post n3..senang kerja..

Ok nih nak share satu resepi pudding yang tersangatlah mudah nak membuat..tapi kena ada tahap  kesabaran lah bila nak melapis tuh.Ceritanya bulan ramadhan nih  haku setiap hari diminta membuat  sejenis puding untuk dihantar ke bazar ramadhan..jenuh jugaklah tiap hari  buat pudding sahaja..

Resepi puding lapis kaca nih haku ambil dari dapur kak Hanieliza ..pakar masak memasak yang terkenal tuh..puding nih boleh sahaja diolah dgn pelbagai cara.Boleh sahaja melapis dgn banyak  warna satu perisa  seperti yang dibuat oleh  kak Liza..(tgk sini) atau diperisakan  dgn rasa buah (tgk sini)..untuk haku..cuma melapis dgn  2 warna sahaja tanpa tambahan perisa.Rasa pudding original lah kiranya..Dan  versi  haku  mmg derhaka banyak dari resepi kak Liza nih..yelah ikut kemudahan didapur sendiri.


Original Version  Resepi Kak Liza

PUDING LAPIS KACA
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan A
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa]

Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air

pewarna > merah, hijau dan kuning

Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci.
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

 Cara  haku:-

Bahan-Bahan
10gm serbuk agar-agar berwarna (warna hijau)
1 ltr air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat.

Cara-cara
1. Larutkan agar-agar dan gula dalam air dan didihkan.
2. Bahagi kepada dua bahagian
3. Satu bahagian dengan warna asal dan satu bahagian lagi di campur dgn susu.
4. Lapis kan  dan sejukkan sebelum dipotong untuk dihidang.

Tips: Gunakan lidi toothpick untuk membuat garisan /carik sedikit lapisan pertama sebelum  melapis lapisan kedua.Ini  akan membuat pudding anda melekat antara satu sama lain.Garis/carik tuh..pelan2 lah yerk..sekadar garis/carik2 manja gituh.kemudian buatlah begitu untuk setiap lapisan hingga habis.


No comments: