Tuesday, August 2, 2011

YAnG MAsIn YaNg BuSuk itULaH YanG ENaK!

Alhamdullilah..hari nih sudah masuk ramadhan hari yang kedua-2..semoga sentiasa diberikan kesihatan untuk menjalani ibadah puasa nih seterusnya..haiz hari Ahad tuh takut juga..tiba2 saja haku diserang migrain ( kata doktorlah) haku nih mmg selalu suka pening kepala..specially bila bangun tido..tapi hari Ahad tuh tiba2 je..sakit kepala yang terlalu bisa..sampai keluar semua isi perut..nak berjalan pun susah..kesian anak2 sedara..niat tuh nak bawa mereka jalan2 kat Tesco nak offer lah jajan apa yg depa nak makan sebelum puasa kan..sekali bila mak usu nyer dah collapse..semua tergendala..haku terus pi klinik buat pemeriksaan..takut juga melarat..haiz..dah lah nak puasa kan? nasib lepas je makan ubat doktor tuh ..sakit kepala yang mencucuk2 tuh sedikit kebah..Alhamdullilah..haiz..mmg lah lepas nih tak mau stress2..tapi camner nak life dgn stress free tuh?? urm...



Ok nih nak share resepi Buncis masak Taucu yang hari tuh kita cuba buat..hehehe..mmg best..tak pernah plak haku masak cengini..selalu kalau buncis tuh kan asyik1 goreng campur telur..Mmg best menu nih..style haku kalau goreng buncis suka dia ranggup2 sikit..kalau layu sangat tak kick lah!! resepi nih haku dapat dr kak Mashitah masa blog walking..salam perkenalan untuk kak Mashitah yerk..saya salin resepi akak kat sini plak..Terima Kasih!! Kita modify sikit nama resepi yerk

Buncis Masak Taucu Dengan Sotong
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :

* 10 tangkai kacang buncis,potong serong, cuci dan toskan
* udang
* 1 biji telur
* 3/4 camca besar taucu
* 1/2 camca besar sos tiram
* Secubit gula
* 1/4 cawan air

Bahan ditumbuk lumat :

* 1/2 biji bawang besar
* 1 ulas bawang putih
* 2 biji cili padi
* sedikit ikan bilis

Cara :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan taucu dan sos tiram, kacau rata dan masak sekejap. Tuang air dan biar mendidih.
2. Masukkan kacang buncis dan kacau sebati, kecilkan api dan masak hingga kacang lembut. Masukkan secubit gula dan udang, kacau perlahan dan rasa, jika ok masukkan telur dan kacau lagi dan boleh matikan api. Sedap dimakan ngan nasi panasss....



Version haku kan ..haku omit sos tiram dan telur..sbb pada haku tauchu dah masin dah..dan kalau campur sos tiram..alamak..rasa mcm terlebih masin nanti..dan bab telur tuh tu pun haku omit sebab saja (terlupa yang sebenarnyer!!!) ahaks..Kalau ikut resepi asal tuh kak Mashitah bubuh Udang..ni memandai letak sotong..aderkah haku telah menjadi penderhaka resepi seperti Cik Mat Gebu kita itue?? Urm...

4 comments:

Mas said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Rabiatun Adawyah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.