I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, June 16, 2011

FresH CReam

Salam semua!!

Lama nyer tak hapdet kat sini..huhu..manyak bz lah..mcm2 perkara kena settle dulu..almaklum..haku nih cuma part time blogger jerk..ahaks..hari nih nak share pasal fresh cream yg kita sapu kat kek tuh..cilok dr blog Resepi Noraini..pic pun amik kopi kat situ..bukan nak plagiat..sbb ni untuk rujukan ku dimasa hadapan..gituh..Pada kak Noraini..minta izinnya yer..sapa kopies bebulat nih.Terima Kasih



All about fresh cream
Sumber : Kak Noraini ( Resepi Noraini)

1. Fresh Cream ini perlu disejukkan, bukan dibekukan.Ia pekat dan boleh terus dituang ke dalam mangkuk adunan.
2. Krim yang telah diputar boleh bertahan dalam peti sejuk selama 4 hari.
3. Goncangkan kotaknya sebelum dituang dan isikan hanya 20 % dari saiz mangkuk pengadun supaya mudah diputar dan tidak terlalu penuh.
4. Putar dengan kelajuan sederhana dengan alat whisk (bulat)selama 5 minit sehingga terbentuk puncak yang lembut(berekor).
5. Jangan diputar terlalu lama kerana krim akan keras dan kering. Ia akan susah disapukan pada kek dan tekstur krim menjadi kasar.
6. Jika terlebih putar, masukkan sedikit krim yang cair dan putar semula kelajuan perlahan sehingga ia menjadi lembut.
7. Semasa menyapu krim pada kek, simpan lebihnya dalam peti sejuk supaya tidak kering dan kasar.
8. Setelah siap menyalut dan menghias, terus simpan dalam peti sejuk. Keluarkan hanya apabila hendak menghidang.
9. Krim yang lebih boleh dimasukkan dalam bekas plastik dan simpan peti sejuk.Kacau semula adunan apabila hendak digunakan.
10.Krim ini juga boleh diwarnakan mengikut warna disukai.
11.Sebaiknya,kerja-kerja menghias dengan krim ini perlu dilakukan di tempat sejuk, supaya krim tidak mudah rosak.

No comments: