Saturday, July 30, 2011

MelEPas HaJaT : LeMak CiLi PaDi IkaN KeRinG KuRaU DgN TeRunG

Whoaaa..selamat berhujung minggu semua..mesti minggu ni sibuk belanja barang2 keperluan untuk menyambut Ramadhan yang bakal menjelma..tak kurang juga yang sudah memenuh kan buku2 resepi dgn resepi2 untuk dijadikan rujukan bersahur dan berbuka nanti..whoaaa..mmg tahun nih rasa tak sabar sungguh nak menyambut Ramadhan..seperti hati haku ini yang kenkadang merasakan..andainya ini Ramadhan terakhir ku..bagaimana? Dengan itu Alhamdullilah jika dizinkan Allah..semoga dapat menyambut dan melakukan ibadah puasa pada tahun ini...

Ok..ni nak cerita pasal menu malam tadi nih..hari tuh lah haku ikut my sister yang pi ke pasar membeli barang keperluan Ramadhan..time begini ikan kering/ikan bilis semua menjadi perhatian ..sebab antara menu yang dapat membuka selera ketika bersahur..jadi haku pun join kaki lah memborong..nampak ikan kering kurau nih..tringat kenangan arwah mak memasak..walau sekadar masak ikan kering style lemak begini..nikmatnyer makan..tapi seumur hidup ku ..bari ini lah haku cuba nak memasak sendiri Ikan kering..semalam godek2 resepi dr internet..hamboi..ader yang masak dengan pegaga macam Abg Cik mat gebu kita tuh..ader yang masak dengan nangka muda...dan ramai juga yang masak dengan nenas..nih paling fofular nih..tapi haku nak masak style arwah mak..dgn terung..aduhai..mmg jauh panggang rasa masakan arwah dgn yg haku buat sendiri tetapi pujian dr yg tersayang kata sedap tuh..lega sikit rasa hati..kira ok lah tuh gaknyer...:)

Lemak CiLi Padi Ikan Kering Kurau dengan Terung

Bahan - bahan
4 ketul tulang ikan kurau ( yang ader isi sikit tuh..jgn tulang semata )
1 batang terung dihiris
2 biji kentang dihiris
*4 labu bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sdk serbuk kunyit
*1 batai serai
* 15-20 biji lada kecik
Satu paket santan serbuk
Garam dan gula untuk perasa

* Kisar

Cara - cara
1. rendam tulang ikan kurau
2. panaskan minyak dan tumis bahan- bahan kisar sehingga naik bau
3. Masukkan ikan kurau gaul sebentar kemudian masukkan terung dan kentang, gaul
4. Kemudian masukkan santan (kuah ikut suka nak banyak mana yer)
5. Sesuaikan rasa dan biarkan kuah mereneh sehingga terung dan ikan masak.
6. Sedia dimakan dengan nasi panas.


Menu nih haku masak bersama dengan kacang Buncis goreng Tauchu..yang itu resepi kemudian yerk..haiz..walau tak sama tapi cukup untuk melepaskan hajat kepingin makan masakan yang macam nih.

Selamat berhujung minggu dan Salam Ramadhan!

No comments: