First time haku dengar nama kuih nih...kalau first time tuh..memang lah haku tak pernah makan kan..ternampak lah resepi nih kat dapur Kak Nor Trg..hadoi..haku nih kalau bulan pose suka benar makan kuih yg manis, pengat atau bubur..jadi bila nampak resepi nih..terus rasa nak buat jugak..ialah..selain kuih yg tak pernah haku tahu kewujudannyer ..cara nyer pun mudah..almaklum lah..org bekerja macam haku nih..balik rumah ader lebih kurang 1 jam je nak masak hidangan berbuka..jadi..kalau yg remeh temeh nih..kena tunggu weekend lah jawab nyer.. :) ini pun beduk dah berbunyi haku betul2 tgh mengoreng kuih nih..Alhamdullilah..sempat juga nak makan kuih nih waktu berbuka..Terima kasih kak Nor..for sharing this receipe..Minta Izin CnP resepi nyer yerk..:)
KUIH TEPUNG BUNGA
Bahan- Bahan
1 1/2cawan tepung pulut
3/4cawan (180ml) santan pekat
1/2 st garam halus
2 bj telur
minyak utk goreng
gula utk tabur
Cara- cara
Gaul tepung pulut dgn santan & garam hingga sebati sampai boleh membentuk bola,
tak melekat kat tangan dan bekas ( cam jd berkilat skit )
Pastu gentel sebesar guli hingga habis.
Pecahkan telur dan kocok/pukul hingga sebati.
Panaskan minyak dan leperkan sebiji adunan td atas tapak tangan, jd sebesar duit siling 50.
Celup dlm telur dan goreng sampai golden brown dan toskan
Hidangkan dlm piring dan tabur gula.
KUIH TEPUNG BUNGA
Bahan- Bahan
1 1/2cawan tepung pulut
3/4cawan (180ml) santan pekat
1/2 st garam halus
2 bj telur
minyak utk goreng
gula utk tabur
Cara- cara
Gaul tepung pulut dgn santan & garam hingga sebati sampai boleh membentuk bola,
tak melekat kat tangan dan bekas ( cam jd berkilat skit )
Pastu gentel sebesar guli hingga habis.
Pecahkan telur dan kocok/pukul hingga sebati.
Panaskan minyak dan leperkan sebiji adunan td atas tapak tangan, jd sebesar duit siling 50.
Celup dlm telur dan goreng sampai golden brown dan toskan
Hidangkan dlm piring dan tabur gula.
* Ala- ala..mcm kuih kertas sikit..tapi kuih nih..lagi lembut dan gebus.. dan mencelup dlm telur sebelum menggoreng..itu lah keunikkan nyer :)
1 comment:
Post a Comment