Sajalah cuba2 resepi..nama resepi pun sgt lah komersial kan..tak tahulah napa ader nama bagan tuh..agaknyer ikan talapia tuh ditangkap dr sungai bagan? atau tasik bagan?ahaks..ok..Kak Ana..kita CNP resepi kat sini plak yerk..thank you for sharing resepi yg sedap nih..mmg cap Jempol!!
Talapia 3 Rasa Bagan
Bahan bahan :
* 1 ekor ikan Talapia..*resepi asal guna ikan siakap
* 3 ulas bawang merah * kisar
* 4 ulas bawang putih * kisar
* 40 gm cili kering * kisar ( haku guna 3 sudu cili kisar )
* 1 batang serai -diketuk
* 10 biji cili padi - diketuk ( tak letak..sbb haku tak kuat pedas :) )
* 2 cm halia - dihiris halus
* 3 helai daun limau purut..Ana takde jadi letak daun kunyit je ( haku satu daun hapa pun tak letak )
* 3 sudu besar sos cili
* 3 sudu besar sos tiram
* 2 sudu besar air limau nipis
* 1 cawan tepung jagung
* garam & gula
* Minyak utk menggoreng
Cara-cara :
* Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing.
* Angkat & hidangkan di atas pinggan.
SOS :
* Tumis bahan2 kisar bersama serai & halia hingga naik bau.
* Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos tiram & air limau nipis.
* Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam & gula secukupnya. Kemudian tunggu hingga ia mendidih.
* Akhir sekali, curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang dah digoreng tadi.
2 comments:
Post a Comment