Salam Isnin.. Alhamdullilah sudah 13 hari kita di Bulan Ramadhan..bulan yg penuh dgn keberkatan..Alhamdullilah juga..masih diberikan kesihatan untuk menjalani ibadah puasa ini..Walau lambaian Aidilfitri masih jauh..kesibukkan menyediakan persiapan telah mula terasa..kat mana2 shopping complex.. butik2..kedai2..toko2..semua sesak..pasar2 sesak..pasar malam..pun sesak..ialah..ikut kemampuan masing2..yg lebih tuh..shopping kat butik2..yg sederhana tuh..kat pasar malam pun boleh lah..sebenarnyer kenkadang yg dijual di butik dan di pasar malam ..barang dan jenama yg sama..cuma dibutik jangan harap dapat tawar menawar harga patut katanya..harga dah habis kurang..takder diskaun..sedang dipasar malam..boleh tawar menawar..ialah kan..ikut class masing2..apa class nak pakai baju beli pasar malam..konon nyer..padahal..benda sama saja.Dlm ekonomi yg sedang turun naik nih..tak salah berjimat cermat..alah membeli menang memakai!!..Macam haku nih..haku tak kisah..asal berganti..lagi pun kerja mcm haku nih..takder nyer dapat pakai baju kurung..nak pakai seminggu sekali Jumaat pun payah..pakai tuh time kenduri atau masa raya nih lah..jadi tak berkira sgt pasal harga..asal sedap mata memandang selesa dipakai..itulah yg haku beli..tak kisahlah beli kat butik ker..pasar malam ker..kat pasar borong ker..hahaha...asal..berganti katanyer..ok hari ni nak share satu resepi mudah..nak buat sahur pun boleh nak buat utk berbuka pun boleh..sesuai utk org yg bekerja mcm haku nih hah..limited time kan..yelah balik kerja terkejar-kejar nak masak utk buka..menu2 yg ringkas begini bukan sahaja mudah disediakan..rasa pun mantop!!
Udang Goreng Santan
Bahan-bahan
300gram Udang ( dibersihkan )
3 sudu lada kisar ( letak lebih kalau mau lebih pedas )
1 labu bawang besar potong tipis
1 ulas bawang putih (titik)
1 cwn santan pekat
Sedikit Garam ( tak letak sebb lada kisar telah sedia masin )
Sedikit Gula
Cara-cara
1.Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
2.Masukkan lada kisar
3.masukkan Udang
4.Tuang Santan
5.Goreng hingga udang masak dan kuah sedikit kering
6.Perisakan dan hidang
No comments:
Post a Comment