Tuesday, August 24, 2010

ChiCKeN VanDALOo

Selalu kalau ayam tuh..takder lain yg haku masak..rendang..merah..goreng..kicap..atau sup..tapi kali nih nak cuba resepi lain dr yg lain Chicken Vandaloo..hah nama mcm ader sikit bau2 masakan India..tapi kata CMG..masakan nih yelah pengaruh Portugis..wow.. masakan pun ader sejarahnyer tau..I loike sejarah!! Resepi nih memang best..cuma mungkin haku terlebih sikit dengan minyak sapi ..jadi rasa minyak sapi yg lebih tuh..membuatkan haku sedikit muak ( padan muka..sapa suh tak hikut resepi..main tabur jer..) Bab rasa rempah ratus tuh..memang sgt lazat..trasa..dan mungkin juga..kalau ditambah dgn gajus lagi mengancam agaknyer..nantilah..next time..bila kita masak lagi ..haku otter2..resepi nih yerk..

Resepi nih haku amik dr dapur CMG..waduh..kalau berjalan ke blog beliau..mau semua resepi haku nak cuba..tapi satu2 lah..dah banyak resepi dr blog beliau nih yg haku cuba .. dan alhamdullilah..best sungguh..semua nyer menjadi. CMG..minta izin kopipes resepi kat sini yerk..buat rujukan kemudian hari..terima kasih.haku cuma masak separuh dr resepi dibawah.

Chicken Vandaloo
Sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :

1 kg ayam, dikerat sederhana besar
2 biji bawang besar
4 camca besar minyak sapi
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 camca teh jintan manis
2 camca teh ketumbar
2 camca teh halba (mat guna 1 camca teh)
1 camca teh serbuk kunyit
8 biji buah pelaga ( tak letak )
1 batang kayu manis
4 tangkai cili kering (ganti dengan 1 1/2 camca besar cili kisar) ( I follow )
2 camca besar tomato puree (mat ganti dengan 3 biji tomato, cincang halus) ( I follow )
3 camca besar cuka makan
Garam dan gula
Sedikit badam, untuk hiasan (optional) ( haku letak )

CARA MEMBUATNYA :

1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Bawang dihiris kasar dan goreng dengan sedikit minyak hingga kuning keemasan. Toskan dan kisar bersama2 halia, bawang putih, ketumbar, jintan manis, halba dan serbuk kunyit hingga halus. Ketepikan.
2. Dalam kuali, cairkan minyak sapi dan goreng ayam tadi hingga kekuningan pada semua bahagian. Masukkan bahan kisar tadi, kayu manis dan buah pelaga. Gaul rata dan masak sekejap.
3. Masukkan tomato cincang, cuka dan air secukupnya (anggaran 2 cawan). Masak hingga mendidih dan kuah pekat (kurang lebih 40 - 45 minit, dgn api sederhana). Tambah garam secukup rasa dan gula. Biar mendidih perlahan 4 - 5 minit lagi sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur kepingan badam sebelum dihidangkan

Taraaa!!!!Mesti kena cuba buat lagi!!

No comments: