Oleh kerana mood nak membuat biskut raya tahun nih sedang hebat bertiup..malam tadi selamat sudah mengadun satu lagi resepi yang haku cilok dr majalah RASA Ogos 2011 nih..haku nih kan suka kalau buat benda yang tak banyak karenah..senang je nak membuat..plak tuh deco2 dgn royal icing..lagi makcik loike!!! Biskut nih kan..menggunakan campuran kacang Hazel..tapi sbb kat rumah takder..haku ganti dgn Badam..dan juga..memandai2 haku tambah sedikit esen Lemon dlm Royal icing tuh..tapi kan I tell you..padanan rasa strawberry dgn lemak badam dan tangy lemon..membuat kan biskut nih pada haku umpphhh!!..malam tadi haku buat 1 adunan sahaja..cukuplah..buat tambah2..banyak lagi..resepi2 biskut yang sedang menanti untuk haku cuba membuatnya. Pssttt..minggu nih kita layanz biskut moden tau..nanti minggu depan InsyaAllah kita layanz kuih muih dan biskut2 lama plak..yuhhuuuu..
Pretty Strawberries
130gm butter (halal)
50gm icing sugar
1 biji telur
1sdk strawberry emulco/paste
270 gm tepung
50 gm kacang hazel (kisar halus)
Cara membuat
1. Pukul butter dan icing sugar hingga kembang
2. Tambah telur dan strawberry emulco pukul sebati
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh
4. Tambahkan dengan serbuk kacang hazel.
5. Canai adunan dan terap dgn acuan bentuk hati
6.Bakar dgn suhu 145c selama 22 minit.
7. Bila biskut sejuk, hias dgn royal icing
Untuk resepi Royal Icing..haku guna resepi dr Kedai Bagus..dengan sedikit modification ..haku guna cream of tartar instead of lemon juice :)
Royal Icing
2 biji putih telur
3 cawan icing sugar
1/2 sdk cream of tartar
*haku tambah 1 sdk esen lemon
Cara membuat
1. Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga bertanduk
2.Dgn kelajuan perlahan masukkan icing sugar sedikit demi sedikit .
3.Putar sehingga sebati, warna ikut suka.
10 comments:
Mohon share ye resepinya...
Sya lina... Sya nak share ye resepinya...
Blhkan??? TQ
Post a Comment