Assalamualaikum..
Aduhai..2-3 hari nih pegel linu memanjang..mana tak nyer musim pun sejuk2 jerk..seronok betul kalau dapat mengulit2 dgn bantal dan selimut..tapi melayan angin M nih mmg best..tapi kan..takleh jugak!!! kena rajinkan diri baru ader semangat!! hahaha..banyak lah n3 tertunggak..aduhai..line tenet pun slow motion jerk..nak upload pic pun makan masa..( alasan..)
hokey2 nak share satu resepi pencuci mulut yg manyak sedap oo..dr sifu masak memasak yang tersohor..tabik kat Kak Nor nih..resepi2 beliau dah banyak tersiar dlm majalah2 terkemuka tanahair..Tumpang bangga!! Kak Nor nih mmg bijak mempelbagaikan version pannacota nih..ader manggo ader laici..ader peach..Ni sebab haku nak habiskan stock kiwi dlm peties..sebelum monopos..kita buat dessert yang sedap..alhamdullilah..dapat dlm 6 cawan satu adunan nih.. kebetulan kakak ku dtg bertandang dgn anak sedara serta bf nyer..dapatlah haku hidang bagi depa merasa.feedback :------CAP JEMPOL!!! sedaplah tuh nama nyer!
hokey2 nak share satu resepi pencuci mulut yg manyak sedap oo..dr sifu masak memasak yang tersohor..tabik kat Kak Nor nih..resepi2 beliau dah banyak tersiar dlm majalah2 terkemuka tanahair..Tumpang bangga!! Kak Nor nih mmg bijak mempelbagaikan version pannacota nih..ader manggo ader laici..ader peach..Ni sebab haku nak habiskan stock kiwi dlm peties..sebelum monopos..kita buat dessert yang sedap..alhamdullilah..dapat dlm 6 cawan satu adunan nih.. kebetulan kakak ku dtg bertandang dgn anak sedara serta bf nyer..dapatlah haku hidang bagi depa merasa.feedback :------CAP JEMPOL!!! sedaplah tuh nama nyer!
KIWI PANNA COTTA
source : Gert (Mango Panna Cotta)
diolah : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
** updated:
K.Nor lupa nak mention yg K.Nor ada masukkan 3 sudu besar gula masa blend kiwi.
Ni supaya puri kiwi yg dihasilkan tak terlalu masam.
*****Kak nor kata..kalau nak warna hijau kiwi tuh mengancam..titik kan sedikit pewarna hijau dlm puree..nampak tak puree kiwi haku tuh warna dia dah lebam..hehehe..
*****Kak nor kata..kalau nak warna hijau kiwi tuh mengancam..titik kan sedikit pewarna hijau dlm puree..nampak tak puree kiwi haku tuh warna dia dah lebam..hehehe..
Lepas nih kan rasa cam nak buat Coffee Pannacota with Palm Sugar..apa rasa dia ek?
1 comment:
Post a Comment