Friday, February 25, 2011

Haku PeRemPuaN dan . ( DOT).(DOT).(DOT)

Kupandang kiri kupandang kanan..kosong..boring nyelah!! yg tersayang tgk TV..lepas makan malam..Menu spicy fried rice dr kedai baru buka kakTesco tuh.. sambil layanz Buletin Utama..tak habis 2 pasal perang kat Libya..aduh..makin tension otak..malam2 Jumaat begini..takkan tgk Tv je kot..haiz..apalagi..bangun..salin uniform sesuai..amik bahan2..bukak resepi..layanz Apom dot..dot..dot...OOOooo korang jgn pk kelain plak yerk..HARAM !!! Yg tersayang kena tolong godek bahan yerk..haku nak setting kukus..excelikan tak tahu mood apa yg dtg ..tetiba nak megapom..Angin Apom Labu diluar sana belum reda lagi kan?? takpe..tu projek sat lagi..nih nak buat projek Apom Dot..Dot...Asyik buat tempahan org kan..sesekali teringin gak nak makan sendiri.Tapi Ilmu kita basic lagi mana boleh lawan tauke2 Apom terkenal..nak tahu Tauker besar apam dot..dot..dot nih..siapa lagi kalau bukan Kak Am kita!!!Kalau nak tgk cara2 lebih lanjut boleh juga tgk link kat blog Kak Badariah Kuantan nih..ader step by step mcmana nak buat..sama juga dgnstep yg macam haku buat nih.. :)

Apam Dot..Dot..
Sumber : Ole-Ole Summer's Cake


BAHANNYA:
3 biji telur - dari peti sejuk 275 gm tepung gandum 200 gm gula halus (150 gm saya guna ) 150ml susu segar 1 sudu makan baking powder 1 sudu kecil ovallete Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) Pewarna ikut suka
CARANYA: 1 & 2 : Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima
selama 6 - 8 minit.
3 : Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari 4 & 5 : Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan
filling (bluberry/kcg merah) dan masukkan separuh lagi adunan se
hingga 3/4 penuh . -Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.

NOTA: -Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih -Api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah

Haku guna filling Strawberry :)

Siap!! Yg Tersayang..banyak lebih nih..nak makan 2-3 biji jerk..Sila bawak ke office yerk

P/S : Siapa yg teringin nak makan nak order Apam Dot2 nih..kindly ctc me yerk :)

2 comments:

Amy Syaquena said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.