Saturday, April 24, 2010

Lempeng Oh..LeMpeng!!

Ishk..hujan-hujan nih mmglah..nak makan yang berat2 je rasanyer..bila dah makan kenyang tuh..sejuk2 mula lah mata pun layu jer..sedap betul melayan mata yang ngantuk..perut kekenyangan.. Untuk melayan menu malam tadi..haku buat lempeng ikan bilis..bercecahkan sambal sardin lebih semalam..yelahkan..hidup makan sorang..sardin tin kecil pun layan 2 hari.Sambil makan lempeng nih teringatlah kenangan-kenangan lama..lempeng nih boleh haku katekan peberet arwah ayahanda ku yang tercinta..Dulu-dulu..kalau makan malam tuh..menu dia lempeng lah sesaja..Lempeng nyer kena tebal2.Garing.hehe..Macam-macam version lempeng lah yang arwah mak buat antaranya..Lempeng kelapa, pisang, udang, ikan bilis atau lempeng kosong atau org panggil lempeng batak..cicah pulak dengan kuah asam pedas ikan sembilang atau kuah kari kepala ikan mayong.Aduhai..sayu je rasa hati nih kalau ingat kisah-kisah dulu...:( .Resepi lempeng nih mudah lah bebenor..tapi ader juga lah yang kan berkenan tanya resepi lempeng ikan bilis nih..erm..xperlah..bukan semua org tahu kan?..so kita check apa bahan2 untuk lempeng ikan bilis nihBahan-Bahan:-

1 1/2 cwn tepung gandum
1 labu bawang
Segenggam ikan bilis
Sedikit garam untuk perasa
Air suam secukupnyer.

Cara Membuatnya :-

1.Tumbuk ikan bilis dan bawang hingga sedikit lumat
2.Campurkan bahan tumbuk dengan tepung
3.Adun dengan air mengikut kepekatan yang disukai dan tambah garam untuk perasa.(Haku akan buat adunan yg cair sedikit.Lempeng akan lembut walau pun dah sejuk )
4.Panaskan minyak dalam kuali dan tuang adunan tepung
5.Goreng garing dan hidang dengan pencecah atau boleh juga dimakan begitu sahaja.

No comments: