Hehehe..inilah natijahnyer kalau suka sgt jalan2 cari makan..tersinggah kat blog Kak Ida nih..macam2 ader..best2..tapi hatiku terpikat kepada Satu Resepi nih Sweet Corn Cake..Ishk..kalau kek marble..kek carrot..ket cekelat..kek pandan...oren..tuh biasa sgt tgk..tapi Sweet Corn cake nih..mmg pertama kali..Hati telah jatuh cinta nak buat..bahan2 pun ader semua kat rumah..jadi sewaktu melayan tempahan kek untuk customer..selit lah sekali sebuku kek Sweet Corn nih..sedap!!!Manis dia pun sedang2...lemak jerk..tapi minta maaf lah Kak Ida yerk..Saya menderhaka sikit..sikit je..bab butter cair tuh..punya malas nak menyukat dan mencairkan butter..haku tibai letak vege oil je semua..hikhik..lepas nih nak follow resepi Kak Ida 100% nak tgk result dia mcmana plak..Minta Izin CNP resepi yerk..:)
Sweet Corn Cake
Bahan-bahan:
- 250 gm tepung gandum( lebih kurang 2 1/4 mug kecil )
- 1/2 sd teh soda bikarbonat
- 1 sd teh baking powder
*Ayak bersama ketiga2 di atas
- 200 gm creamy sweet corn dalam tin ( agak-agak lebih kurang 1/2 tin )
- 4 biji telur
- 180 gm gula ( lebih kurang 1 1/4 mug kecil )
- 200 gm butter.....cairkan & biarkan sedikit suam( ida pakai 100 gm butter+100 mls minyak sayuran....stok butter tinggal sikit )(haku guna 200ml vege oil)
- 2 sudu besar susu pekat
- 2 titik essen vanilla
- 1/2 sudu teh garam
- Apa-apa kekacang yang dimesin halus untuk tabur ke atas adunan kek ( ida pakai badam yang dah siap )(i follow)
Cara-cara:
- Panaskan oven terlebih dahulu dalam suhu 180C....selama 15 minit.
- Ayak tepung gandum bersama bahan penaik
- Pukul telur hingga betul-betul kembang dengan mixer....guna high speed
- Tambah gula & essen vanilla.....pukul lagi hingga betul-betul kembang
- Masukkan butter cair&minyak,kacau sebati.
- Masukkan pula sweet corn,garam......kacau sebati
- Masukkan bahan ayak separuh-separuh/di ayak terus ke dalam adunan separuh-separuh....kacau secara kaup balik/pukul menggunakan low speed mixer.
- Alas loyang pembakar dengan baking paper/sapu bahagian dalam tapak loyang sahaja dengan minyak/marjerin.
*Ida bakar dalam 2 loyang kecil untuk mendapatkan 2 kek yang nipis sahaja...jika loyang saiz besar,bolehla terus dibakar dalam satu loyang sahaja.(haku tak ikut..terus bakar dalam loyang saiz 24'
- Tuangkan adunan ke dalam loyang,taburkan kekacang kesukaan anda.
- Bakar dalam suhu 180 C/selama 35 minit jika adunan yang nipis....jika tebal,tambahkan masa sedikit lagi.
*Kek ni agak lembab2 sedikit ya....
*Selepas dikeluarkan dari oven beberapa ketika, kek ni akan mendap sedikit sebab kek ni versi kek lembab2 gitu k.
No comments:
Post a Comment