Saturday, July 28, 2012

PuDing SaGo enak sePerti makAn PenGat!!

Assalamualaikum..sudah seminggu  rupanya  kita berpuasa dan hari ini sudah hari ke-8.Begitu  cepat masa berlalu..alhamdullilah sehingga kini Allah masih memberikan kesihatan dan kekuatan  untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan.

Apabila tiba bulan Ramadhan ini bukan sahaja dibukakan seluruh pintu syurga dan dilipat gandakan  pahala tetapi allah membuka juga pintu2 rezeki   yang maha luas..apakan tidak..pada bulan begini..bazar Ramadhan tumbuh seperti cendawan..yg menjahit baju dan langsi penuh tempahan..yang mengambil upah menganyam ketupat..yang membekalkan  kelapa ( sbb masa nih lah  pengunaan  kelapa santan oleh suri rumah meningkat) yang membuat biskut2 raya semua  tak menang tangan melayan .Alhamdullilah..Alhamdullilah..Alhamdullilah.

Bermula 3 Ramadhan  yang lalu  saja lah akak  haku nih minta buatkan puding dan agar2 untuk   dihantar ke gerai kawannya  yang berniaga di bazar Ramadhan.Dengan senang hati haku menerima cabaran tersebut..yelah lebih kurang dalam masa 25 hari   nak buat resepi puding yang berbeza-beza.habislah dapur-dapur sifu masak haku bongkar sekadar mencari resepi puding dan agar-agar yang enak  untuk dijadikan panduan.Mula2 banyak  yg ku buat dr resepi2 ulangan seperti Puding Tembikai.. Puding Kasih Bertaut..tapi hari nih  haku nak share satu resepi puding yg  haku tak pernah dengar dan tak pernah rasa..SERIOUS!!..baru tahu ader puding begini! ahaks..memang best..haku buat lebih sikit, selain untuk jualan haku buat untuk beri kepada kakak  ku untuk berbuka dan  satu biji  untuk diri sendiri merasa.Yelah dah hidup sorang makan sebiji begini pun dah rasa sendat!!.

Resepi asal dari Kak Lina PG..Resepi asal nama  puding sagu pelangi..tapi sbb haku tak plak buat belang2 pelangi tuh..jadi namakan sahaja puding sagu..tang itu je yang haku derhaka yang lain (I FoLLOW!) Thank you akak yer..best resepi nih..lemak manis dgn rasa santan dan susu..mcm makan pengat jadinya..apatah lagi dgn rasa sagu tuh..memang kalau pengemar pengat seperti haku nih akan menyukai puding sago.Cuba lah membuat kalau belum pernah.Memang enak..jadi  bahan pencuci berbuka nanti..haku buat setengah adunandari resepi dibawah.




Puding Sago
Resepi Asal : Kak Lina PG

Bahan-bahan :
  • 1 cawan biji sagu
  • 1 liter air
  • 20 gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir 
  • 3 helai daun pandan 
  • 1 tin susu cair 
  • 200 ml santan pekat 
  • 4 jenis pewarna kegemaran
  • secubit garam


Cara :

1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Saya masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.

2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.

3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api

5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.

6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.

7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...
 

1 comment:

LiNa_Pg said...
This comment has been removed by a blog administrator.