.jpg)
.jpg)
Bahan-Bahan
1 ikat kacang panjang ( haku guna dalam 8 btg jerk )
2 kpg tahu dibelah kecil (digoreng dahulu dan asingkan)
*2 labu bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*10-15 ekor ikan bilis
*1 inch belacan
2 sb lada kisar
Garam secukup rasa
1/2 cwn air.
Cara-cara
1.Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga sedikit lumat.
2.Panaskan kuali tumis bahan tumbuk dan lada kisar sehingga garing dan naik bau.
3.Tambahkan kacang panjang dan tahu..gaul.
4.Tuang air untuk sedikit kuah dan mengempukkan kacang.Letak lebih air kalau yg suka kuah lebih.
5.Sesuaikan rasa dengan garam.
6.Bila kacang nampak sdikit empuk..angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
Fakta :-Protein mudah larut dalam air yang panas.jadi bila mengoreng sayuran terutama jenis kekacang.goreng dengan api yg kuat dan tidak perlu mengoreng hingga terlalu layu.Supaya tak makan hampas yerk..sebab semua sumber protein pada kacang semua dah habis teruap. :)
No comments:
Post a Comment