
Bahan-bahan
*20-25 tangkai lada kering( lebihkan kalau suka pedas)
*3 Labu bawang merah
*3 Ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup ( guna kunyit serbuk pun boleh)
2 biji telur
1/2 kg ketam( bersihkan dan belah 2 , toskan)
Sedikit air asam jawa
Garam untuk perisa
Gula untuk perisa
Cara- cara
1.Kisar bahan bertanda *
2.Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
3.Tambah ketam, gaul dan tambahkan dengan air asam jawa
4.Pecahkan telur dlm mangkuk kacau sedikit dengan garpu dan tuangkan .
5.Masak dengan api yg sedikit kuat.Perisakan masakan dengan garam dan gula.
6.Bila ketam sudah masah( nampak kulit bertukar merah..dan isi menjadi putih) angkat dan hidang.Hias ikut suka.Sedia untuk dimakan. :)
*20-25 tangkai lada kering( lebihkan kalau suka pedas)
*3 Labu bawang merah
*3 Ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup ( guna kunyit serbuk pun boleh)
2 biji telur
1/2 kg ketam( bersihkan dan belah 2 , toskan)
Sedikit air asam jawa
Garam untuk perisa
Gula untuk perisa
Cara- cara
1.Kisar bahan bertanda *
2.Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
3.Tambah ketam, gaul dan tambahkan dengan air asam jawa
4.Pecahkan telur dlm mangkuk kacau sedikit dengan garpu dan tuangkan .
5.Masak dengan api yg sedikit kuat.Perisakan masakan dengan garam dan gula.
6.Bila ketam sudah masah( nampak kulit bertukar merah..dan isi menjadi putih) angkat dan hidang.Hias ikut suka.Sedia untuk dimakan. :)
No comments:
Post a Comment