Musim Ketam telah tiba..untuk anak nelayan macam haku nih..untung juga ader abang yang mengikut jejak org tua..mahir dalam selok belok menangkap ikan dan semua ciri2 nelayan..walaupun secara sambilan..alhamdullilah..masyuk jugak rezeki sambilan nih.yelah Benda fresh..siapa tolak kan? harga pun baik juga..tapi walau ku tahu abg ku tuh tak berkira tapi tak bolehlah amik kesempatankan..kena hulur2 jugak..Sengaja aku mintak ketam yg banyak telur.:) Peberet..ok rasa nyer hari tuh ader nampak kat dapur siapa masak ketam camgini..tapi ini versi dan stail haku lah yerk..pada yg nak cuba..yah silakan.semak resepi ..
Bahan-bahan
*20-25 tangkai lada kering( lebihkan kalau suka pedas)
*3 Labu bawang merah
*3 Ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup ( guna kunyit serbuk pun boleh)
2 biji telur
1/2 kg ketam( bersihkan dan belah 2 , toskan)
Sedikit air asam jawa
Garam untuk perisa
Gula untuk perisa
Cara- cara
1.Kisar bahan bertanda *
2.Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
3.Tambah ketam, gaul dan tambahkan dengan air asam jawa
4.Pecahkan telur dlm mangkuk kacau sedikit dengan garpu dan tuangkan .
5.Masak dengan api yg sedikit kuat.Perisakan masakan dengan garam dan gula.
6.Bila ketam sudah masah( nampak kulit bertukar merah..dan isi menjadi putih) angkat dan hidang.Hias ikut suka.Sedia untuk dimakan. :)
*20-25 tangkai lada kering( lebihkan kalau suka pedas)
*3 Labu bawang merah
*3 Ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup ( guna kunyit serbuk pun boleh)
2 biji telur
1/2 kg ketam( bersihkan dan belah 2 , toskan)
Sedikit air asam jawa
Garam untuk perisa
Gula untuk perisa
Cara- cara
1.Kisar bahan bertanda *
2.Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
3.Tambah ketam, gaul dan tambahkan dengan air asam jawa
4.Pecahkan telur dlm mangkuk kacau sedikit dengan garpu dan tuangkan .
5.Masak dengan api yg sedikit kuat.Perisakan masakan dengan garam dan gula.
6.Bila ketam sudah masah( nampak kulit bertukar merah..dan isi menjadi putih) angkat dan hidang.Hias ikut suka.Sedia untuk dimakan. :)
No comments:
Post a Comment