Thursday, May 27, 2010

Sotong GoREnG TepUNG

Sotong oh sotong..setelah sekian lama menanti sotong akhirnyer....sebenarnyer mmg mencari sotong sejak dr minggu lepas..sebab tergoda dengan sotong rangup kat dapur CMG..lepas tuh kat Dapur Kak Hana Jepang plak..waduh...belum habis air liur mengences..nampak sotong oriental plak kat Dapur Kak Nor Ganu..wallahh..bila nampak stok sotong kat Tesco hari tuh..macam org mengantuk disorong bantal..membeli nak sekilo ader..padahal nak makan sorang je tuh..sebb dalam kepala dah pikir mcm resepi nak masak kan..tapi belum sempat masak..peties ku dah meragam..nak minta beli baru lah tuh..ahaks..so kena cepat2 goreng semua lauk pauk yg haku dah beli..kalau tak jadi santapan tong sampah plak nanti..rugi wooo..
Haha..ini dia menyahut cabaran teman di FB..so Dhia and Radzi..Husband n Wife yg sporting nih...boleh refer kat sini next time kalau cadang-cadang nak buat Sotong goreng tepung yerk..Ekcelikan..haku copy resepi lama sungguh ..so tak tahu dr mana haku copy..tapi yg pastinyer dr tenet lah..tulis pun atas kertas kecik jerk gituh...tapi resepi nih mmg best..sotong jadi begitu enak dengan disaluti tepung yg rangup.ok..ok..Untuk Maria..this one for you too yah..meh sini tgk cecara dan bahan-bahan nak buat.. :)

Bahan-Bahan:
300-500gm sotong putih
1 cup tepung serbaguna
1 biji telur
1 sk baking powder
1 sk lada sulah
*Optional
1 sk serbuk cili..nak pedas tambah lagi
atau
1 sk curry powder

Cara-cara:
1.Bersihkan sotong, potong kecil-kecil..toskan.
2.Campur tepung, garam secukup rasa dan lada sulah.Gaul sebati
3.Kalau nak tambah serbuk cili untuk pedas atau kari..silakan
4.Kacau telur sekadar kuning dan putih sebati.
5.Celup sotong dlm telur..
6.Celup dalam tepung..pastikan keseluruhan sotong diselaputi tepung
7.Goreng dalam minyak panas dengan kaedah deep fry.(Minyak banyak)
8.Goreng dengan api sederhana..sehingga sedikit garing.Jangan goreng terlalu lama..sotong akan menajdi liat.
9.Angkat dan toskan..boleh campur dengan daun kari untuk perisa, cecah dengan sos pencecah pilihan anda.

No comments: