Aduhai.. semangat betul nak buat Donut pesona yang glamour nih..semangat punya semangat..maka mlm tadi ku uli donut nih..cedok resepi dr MYR dan cecara dr Rinnchan..hush..kena tunggu 30minit kasi doh naik..?! kenapa x naik jugak?? Lembik saja..kurang tepung nih!!..di terap pun mmg x boleh masuk kuali..xder shape..jadi ku pintal2kan sahaja..dan ini lah hasil nya....
Bila dah goreng tuh ..aku taburkan dgn icing sugar + cinnamon powder..wangi je bau nyer..ni lah sarapan hari ini..Bawa bekal pi offices
Walau rupa kurang mempesona..donut nih lembut jerk..so tadi bila ku ternampak k.nor online terus tanya pakar cacara yang betul membuat donut..rupanya..mmg aku byk silap..patut tak jadi pun..pengajaran nih..berikut..yelah tips yang diberi oleh k.nor.Thank you sis..
1.Bila buka paket yis..tgk ader melekat2 x..sbb tu tanda nyer yis masih hidup lagi.Yis sensitif x boleh campur dgn air panas atau garam.
2.Masukkan yis ikut sukatan resepi + air suam (air sejuk pun boleh)+ gula + 2 sudu tepung dr sukatan tepung yg diperlukan.Kacau hingga berbuih
3.Dlm mangkuk lain satukan tepung dan bhn lain kecuali majerin/ butter
4.Buat lubang di tengah2 tepung tuang yis dan uli adunan diatas permukaan leper (tangan x lengguh)
5.Uli doh sambil di selikan dgn majerin/butter..uli sampai adunan x melekat kat tangan
6.Perap dia dgn menutup doh dgn tuala basah..atau.. cling wrap.
7.Bila dah kembang boleh lah di canai dan diterap..goreng atau frozen..
No comments:
Post a Comment