Friday, June 12, 2009

SamBaL KeRang SimpLe


Ni lah resepi yang ku buat bila kemalasan melanda...kerang ni boleh jerk tukar dgn udang, ayam atau kupang..Untuk org yg x kuat pedas mcm aku nih..cukup lah merah2 mcm nih jer..Ni resepi hasil nukilan sendiri nih.. kalau ader sesapa nak cuba..resepi kat bawah nih..
Bahan-Bahan
500 gram kerang (direbus, dan diambil isi shaja)
2 biji Bawang besar (di potong bulat)
4 biji Bawang putih (di mayang halus)
1 inch halis dititik/dipotong kecil
1/8 tsp serbuk kunyit
3 tbsp lada kisar
2 keping asam gelugor (aku guna tomato 2 biji)
Bahan perisa
sedikit gula
Cara- cara
1.Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih, halia sehingga terbit bau
2.Masukkan lada + halia, kacau sehingga lada masak dan pecah minyak
3.Masukkan tomato/asam gelugor
4.Masukkan kerang
5.Sesuaikan rasa dgn serbuk perisa dan gula
6.Siap untuk di hidangkan

No comments: