Thursday, September 29, 2011

Kek LUMut


Kek Lumut
Sumber : Kak Dayang

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "

  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)


Buat minum petang ngadap balkoni..sambil lepak2 minum dgn air Honey Lemon..haiz...Alhamdullilah..nikmat nyer hidup!!

4 comments:

kzai said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.
ICook4Fun said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.