Friday, September 23, 2011

The VeGan sUpeR MoisT EGgLeSS ChOcOLate CaKe

Assalamualaikum...

Whoaaa..mood 2-3 hari nih kan..lemah gemalai je rasa.. feeling nak tidur dan berbaring2 shj..sebab cuaca kat Johor nih tgh hujan memanjang..sejuk betul..tapi kan..minggu nih tak leh nak lemah gemalai jugak..banyak perkara nak buat..huhuhu..

Ok kalau nak ikut kan mmg sekarang nih kan ramai yang dah mempunyai kesedaran tentang pengambilan makanan yang sihat..kalau kita tgk makanan kat pasaraya tuh pun..disertakan label ttg kandungan calorie makanan..banyak juga yg keluar version "Less Sugar".."Less Fat" ader juga yg "No MSG added"..baguslah...kita sebagai pengguna nih ..kenalah sentiasa terapkan kesedaran ttg pengambilan makanan yang sihat..kurang gula, garam dan rendah lemak..Tau tak..kalau kek2 atau kuih muih yg menggunakan bahan2 yg jenis mcm nih..mau double harga dia dr harga kek dan kuih muih yang sama.

Bila haku blogwalking nih..haku ternampak resepi nih kat Dapur Kak Dayang nuh...nampak gebu sungguh...dan yg best nyer tuh..resepi nih hanya guna minyak sayur dan tiada penggunaan telur..satu kelainan..biasalah kalau yg biasa mau guna 4-5 biji tau..So kira kek nih bagus lah untuk yg vegetarian tuh..juga bila takder telur..dan guna minyak sayur nih..calori kek tuh rendah lah sikit.

Mmg plak masa tuh haku tgh hangin nak mengetest resepi2 kek coklat..jadi cuba lah buat kek nih..Dah 2 kali buat exceli..sekali tuh haku buat utk makan sendiri..then second untuk Birthday abg Ipar dan anak buah yg menyambut Birthday merekan dalam bulan September nih..MMg betul lah Kak Dayang tuh bubuh nama kek nih..SUPER MOIST..perghh..lepas simpan dlm peti sejuk semalaman lagi sedap makan..Ok Kak Dayang..saya copy resepi akak n paste kat sini plak..Thank you!!


Ni version buat utk birthday..Tolong abaikan deco tuh..sebab masa buat nih..haku cuma ader masa kurang 2 jam sahaja..jadi bab deco tuh mmg fail lah!! Haku anggap..inilah yg terbaik yg mampu ku buat utk waktu itu.

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Ok ni nak tunjuk..kemoist-san..kek itu walaupun dibakar..tapi kan ..haku tgh terpikir nih..apsal lah kek haku nih nampak mampat yerk..walau dah ikut resepi tuh bulat2..nampak nyer kena rujuk tips bakar kek kak Dayang tuh lagi..tu lah masa baca tuh sambil tidur..sapa suruh..hehehe..

Untuk Topping dia haku guna resepi yang nih

Chocolate Ganache
1 cawan susu pekat
1 cawan koko powder
1 sdb butter

Cara- cara.
Campur semua bahan-bahan dan masak diatas api yg perlahan..kacau hingga lbahan larut dan likat.



Ok yang nih..cadangan hidangan yang tak patut anda contohi..jika anda sedang berdiet!!tapi cam haku nih..sbb pk tekak nak makan..jadi..hahahhaa..alahai..sepotong je pun..


Birthday boys control hensem time potong kek!!! happy Birthday to my BIL and my nephew..Haikal..!


Urm...semua pun ber"peace" yelah2...Peace No war lah..

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.