Friday, August 19, 2011

BisKuT RaYa 2011 : BiSKut CiNTa KaSiH

Haiz..cepat betul masa berlalu..Ramadhan semakin hampir meninggalkan kita..sudah hampir memasuki 10 malam yang terakhir...Haku nih membelek2 Ibadah yang dilakukan..masih banyak yang perlu dibuat..banyak yang perlu dipertingkat.Semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan Ibadah puasa dan melakukan Ibadah yang lain..Amin..

Projek malam nih haku mencipta biskut dengan resepi sendiri..mengolah dr beberapa resepi..kira2 adegan triad n error lah nih..Alhamdullilah..hasilnyer tidak menghampakan..Sebenarnya..siapa kata makan banyak biskut raya nih memudaratkan?Mmg lah..semua benda pun kalau diambil berlebihan memudaratkan..tapi biskut raya juga hidangan yang menyihatkan..kandungan..bijirin..kekacang mmg diperlukan dlm diet..semenjak harga gula melonjak naik..makin ramai dah pandai makan hidangan yang kurang manis kan..sama jugalah dgn kaedah biskut raya nih..bila membuat haku biasanyer akan mengurangkan kandungan gula..kerana rasa lemak kacang dan manis bijirin serta sedikit rasa manis gula sudah memadai..tapi kanterpulang lah pada individu..mmg ader yg suka manis2 kan?Version haku dulu lah..sekarang dah taubat dah..xmo makan yg manis2 lagi..!:)

Biskut nih kuberikan nama "Biskut Cinta Kasih" kerana bila buat biskut yang mengandungi oat dan nestum nih..haku tringat pada arwah mak..dulu kemain susah dia nak makan benda2 nih semua..tak lalu katanyer..walhal mmg itulah yg boleh dimakan kerana diabetis yg semakin teruk..Lepas tuh haku feeling2 tringat cerita Kasih Alia kat TV3 tu plak..agak2 lah Eric dapat tak tackle Kasih yerk? hahahha..padah kalau mengikuti soap opera nih..kemudian kulukiskan Roses pada biskut sebagai hiasan keran tetiba plak rasa rindu pada ..tuttt..well you know who..yang tersayang kitalah!! ahaks haku jiwang plak malam nih..ok2 check out the recipe yerk..Biskut nih mmg rangup jerk,,trasa cam haku makan biskut EKO plak!!



BISKUT CINTA KASIH

Bahan-bahan
250 gm mentega halal
1 biji kuning telur
70 gm gula icing
2 sudu besar madu


180gm oat (dibakar dan dikisar)
140 gm tepung jagung
2 sudu besar serbuk santan
60 gm nestum
150 gm tepung gandum

Bahan Hiasan
Royal Icing



Cara Membuat
1.Putar semua bahan A sehingga creamy/warna butter sedikit pucat
2.Masukkan bahan B dan gaul dengan tangan hingga menjadi doh.Memang adunan nih nampak sedikit kersai kerana kandungan bijirin.
3 Terap dengan acuan yang sesuai
4.Bakar dengan suhu 145c 20 minit
5.Biar biskut sejuk dan hias dengan deco yang disukai menggunakan royal icing.

** Boleh juga kalau menhias dgn coklat cair dan ditaburkan manik gula.



2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninazsyafinaz said...
This comment has been removed by the author.